Ga naar de inhoud

Opgelet! cybercriminelen misbruiken energietoeslag om rekeningen te plunderen


 

Er is een nieuwe vorm van oplichting. Cybercriminelen versturen nepberichten waarin staat dat je energietoeslag kunt aanvragen. Aangezien de gas- en energieprijzen momenteel blijven stijgen, is zo’n energietoeslag voor iedereen aantrekkelijk.

Het is niet heel verrassend dat er al honderden mensen op deze manier zijn opgelicht. Zo voorkom jij het!

Nieuwe vorm van online oplichting

Uit onderzoek van RTL-nieuws blijkt dat er een nieuwe vorm is van internetoplichting. In verschillende pishingmails en sms’jes is te lezen dat je recht hebt op een eenmalige tegemoetkoming voor je hoge energierekening. Vanwege de stijgende energie- en gasprijzen vrezen experts voor deze sluwe techniek. Veel mensen maken zich zorgen over de stijgende kosten. Hier maken verschillende cybercriminelen slim gebruik van.

Bijna niet van echt te onderscheiden

De cybercriminelen gaan erg slim te werk. Als je klikt op de link in de mail of sms, word je naar een website van Mijn Overheid geleid. Hier kan je zogenaamd de energietoeslag aanvragen. Alle details op deze website kloppen – het is daarom bijna niet van echt te onderscheiden.

Tip: laat nooit ergens je naam in combinatie met je telefoonnummer en bankrekeningnummer achter.

Cybercriminelen gaan op een slimme manier te werk

Hoe gaan deze criminelen te werk? Wanneer je klikt op de knop om de toeslag aan te vragen, moet je privégegevens invullen. Denk aan je naam, geboortedatum en rekeningnummer. Deze gegevens worden later door de cybercriminelen gebruikt om je te bellen vanuit de naam van je bank, die jou zogenaamd wil beschermen tegen oplichting. Om te voorkomen dat er een groot geldbedrag wordt gestolen, vragen ze om een groot geldbedrag over te laten schrijven naar een andere ‘veilige’ rekening. Hiermee denk je dat je het geld veiligstelt, maar in werkelijkheid maak je rechtstreeks geld over naar de cybercrimineel.

Honderden potentiële slachtoffers

Al meer dan 600 mensen hebben de energietoeslag aangevraagd. Hoeveel mensen er exact zijn opgelicht, is nog onduidelijk. Denk je dat jij recht hebt op energietoeslag maar weet je dit niet zeker? Neem dan contact op met jouw gemeente of de overheid.

Tip: officiële berichten van de overheid kan je altijd terugvinden in de officiële Berichtenbox-app voor Android en iOS of de website mijn.overheid.nl.

Lees ook

 

Meer over: