Ga naar de inhoud

Autorijden en medische aandoeningen: deze combinaties zijn riskant

In samenwerking met:

We maken in Nederland een hoop kilometers op de weg met elkaar. Autorijden is helaas niet altijd zonder gevaar. Wist je dat er medische aandoeningen zijn die ervoor kunnen zorgen dat autorijden zelfs riskant is? 

Margriet.nl legt uit welke geestelijke of lichamelijke aandoeningen invloed kunnen hebben op het rijgedrag.

Allereerst is het goed om te weten dat je een Gezondheidsverklaring nodig hebt als je in de auto wilt stappen. Deze hoor je naar waarheid in te vullen, om aan te tonen dat je mentaal en fysiek gezond bent. Het CBR oordeelt of je gezond genoeg bent om te kunnen rijden. Je bent namelijk niet alleen verantwoordelijk voor jezelf, ook voor andere weggebruikers. Autorijden brengt met sommige aandoeningen risico’s met zich mee, zoals bij autisme, een spierziekte, ADHD, diabetes of dementie.

Autorijden en medische aandoeningen: deze 5 aandoeningen hebben invloed op autorijden

1. Diabetes 

Diabetes kan ervoor zorgen dat je problemen met ogen, zenuwen of bloedvaten krijgt. Voor veel patiënten is het geen probleem om de weg op te gaan met de auto. Medicijngebruik kan de ziekte en je rijgedrag ook beïnvloeden. Te veel insuline kan ervoor zorgen dat weggebruikers met diabetes een hypo krijgen, waarbij het bloedsuikergehalte te laag wordt. Hierbij zal de automobilist gaan trillen, hartkloppingen krijgen, veel gapen en zweten. In ernstige gevallen kan het leiden tot bewusteloosheid.

2. ADHD

ADHD of ADD en autorijden kan een lastige combinatie zijn. Automobilisten met deze aandoening vinden het lastig om zich goed te concentreren. Dat is essentieel bij autorijden. Als je bij deze aandoening de juiste medicatie slikt, is veilig autorijden prima te doen.

3. Autisme

Bij autisme is de informatieverwerking anders dan bij mensen zonder deze aandoening. Veel handelingen tegelijk verrichten in de auto is daardoor lastig. De vele prikkels in het verkeer zijn ook moeilijker te verwerken. Ook worstelen automobilisten met autisme wellicht met de vereiste motoriek.

4. Een spierziekte

Een ziekte aan het zenuwstelsel of een spierziekte kan handelingen die nodig zijn om de auto te besturen lastig maken. Voorbeelden zijn multiple sclerose of de ziekte van Parkinson. Deze aandoeningen beïnvloeden je fysieke gezondheid, en de manier waarop je bepaalde bewegingen op de weg maakt. Ook het geheugen en de concentratie worden aangetast.

5. Dementie

De aandoening dementie zorgt ervoor dat je moeilijk overzicht houdt in het verkeer. Adrem reageren als er iets onverwachts gebeurt is door dementie lastiger. Vergeetachtigheid kan leiden tot verwarring over de juiste rijbanen, of niet meer weten hoe je thuis moet komen.

Heb je één van bovenstaande aandoeningen? Dan is het verstandig om in gesprek te gaan met de huisarts of het CBR.

Let op: Startpagina.nl geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts

Lees ook: 

In samenwerking met:

Meer over: