Ga naar de inhoud

Loterij gewonnen? 6 dingen die je vooral niet moet doen

Update:
In samenwerking met:

Als je de loterij hebt gewonnen, wil je dat natuurlijk het liefst van de daken schreeuwen én volop genieten van je rijkdom. Dat kan soms grote negatieve gevolgen hebben. Daarom geven wij 6 tips van dingen die je beter niet kunt doen nadat je een grote geldprijs wint. 

1. Het aan de grote klok hangen

Loterij gewonnen? Te koop lopen met hoeveel geld je hebt, is nooit verstandig. Het trekt vaak mensen aan die er misbruik van willen maken (of veroorzaakt zelfs gevaarlijke situaties). 

2. Alles meteen uitgeven

De verleiding is natuurlijk groot om heel veel dure (of verkeerde) dingen te kopen, maar als je geld eenmaal op is, is het op. En dan moet je weer aan je eigen budget wennen! Je kunt het geld beter investeren om er meer van te maken én verstandige keuzes blijven maken. 50 paar schoenen is echt niet nodig!

3. Je vrienden geld lenen

Het kan dat familie en vrienden het best handig vinden dat jij ineens veel geld hebt. Probeer te voorkomen dat je veel geld weg gaat geven of uitlenen: dit kan op de lange termijn problemen en frictie veroorzaken in de relatie. 

4. Dure activiteiten willen doen

Vergeet niet dat je familie en vrienden minder te besteden hebben dan jij. Jij kunt misschien wel allemaal mooie plannen hebben en dure etentjes betalen, maar zij niet. Heb daar respect voor, zo blijft de verhouding tussen jullie goed.

5. Ontslag nemen

Loterij gewonnen? Geld hebben is fijn, maar een doel om voor op te staan ook. Als je ineens thuis zit met een heleboel geld, word je daar niet gelukkiger van. Ga niet meteen met pensioen. Wel kun je eventueel een andere baan (minder uren) of andere tijdsbesteding zoeken, waar je heel gelukkig van wordt. 

6. Onrealistisch zijn

Met veel geld, komt er ook veel verantwoordelijkheid, veel verwachtingen, en veel risico. Het zijn niet alleen de leuke dingen, je bent ook meer bezig met de financiën. Het kan daarom verstandig zijn een financieel adviseur in de hand te nemen.

In samenwerking met:

Meer over: