Ga naar de inhoud

Het netto salaris stijgt: houd jij meer over?


De lonen van modale werknemers gaan stijgen. Per 1 januari 2023 krijgt een werknemer met een modaal brutosalaris €91 netto meer gestort op zijn bankrekening. Wie een minimumloon verdient, gaat er nog meer op vooruit – diegene ontvangt ruim €200 meer salaris. Lees hier waarom de lonen stijgen en wat dit voor jou betekent. 

Bijna iedereen krijgt meer salaris in 2023

Door de belastingverlagingen, ontvangt bijna iedereen in loondienst meer salaris. Voor mensen met een modaal brutosalaris gaat dit om €91 per maand meer. Mensen met een minimumloon gaan er meer dan €200 op vooruit. Dit komt omdat zij ook profiteren van de extra verhoging van het minimumloon. 

Hoeveel stijgt mijn salaris in 2023?

  • Een minimumloon van €1.934 stijgt met €218  
  • Een modaal loon van €3.086 stijgt met €91  
  • Een 1.5 keer modaal loon van €4.629 stijgt met €87  
  • Een 2 keer modaal loon van €6.173 stijgt met €98

Hoe kunnen de lonen zo erg stijgen?

Dat de lonen hoger worden, heeft verschillende oorzaken. De belangrijkste is de hogere arbeidskorting, de korting op de inkomstenbelasting van werkenden. Daarnaast spelen de hogere reiskosten- en thuiswerkvergoedingen ook een rol. De maximale onbelaste reiskostenvergoeding gaat van €0,19 naar €0,21 per kilometer en de maximale thuiswerkvergoeding stijgt van €2 naar €2,15 euro per dag.

Wat is het voordeel van dat je salaris stijgt?

Het voordeel van een stijgend salaris is dat je meer financiële stabiliteit krijgt en meer financiële vrijheid hebt. Je kunt meer sparen, gemakkelijker investeren in toekomstige plannen en doelen, en je kunt je misschien zelfs veroorloven om af en toe wat extra’s te doen, zoals een vakantie of een avondje uit. Een hoger salaris kan ook leiden tot meer erkenning en waardering op het werk, en kan een motivatie zijn om nog harder te werken en je vaardigheden verder te ontwikkelen.

Goed nieuws voor de meeste portemonnees dus!

Meer over: