Ga naar de inhoud

Lente-oren: Wat zijn ze en hoe voorkom je ze?

Update:
Lente-oren

In het vroege voorjaar lengen de dagen en genieten we weer van de eerste warme lentestralen. Heerlijk om dan lange tijd naar buiten te gaan, te genieten van de zon en vitamine D op te doen. Maar het kan ook lente-oren opleveren! In dit artikel bespreken we wat lente-oren zijn, hoe het ontstaat en wat je eraan kan doen.

Wat zijn lente-oren?

Lente-oren, in medisch jargon ‘juvenile spring eruption’ genoemd, ontstaan door een allergische reactie op het fellere zonlicht aan het begin van de lente. Er ontstaat na langdurige blootstelling aan de zon uitslag in de vorm van blaasjes en bultjes op de buitenste rand van de oorschelpen.

Dit kan al gebeuren bij een vrij lage zonkracht (UV-index 2 of 3), waarbij je met dit weer nog niet of nauwelijks verbrandt. De huid op de oren is extra gevoelig, zeker bij jonge kinderen.

Vooral een jongenskwaal

De klachten ontstaan binnen 1 dag, na de langdurige blootstelling aan zonlicht. Het komt vooral voor bij kinderen tussen 4 en 12 jaar, doordat de huid van kinderen extra gevoelig is. Het levert vooral vervelende jeuk op en lente-oren komen vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>

Dit komt doordat meisjes vaak langer haar hebben dat de oren bedekt en daarmee zijn hun oren beter beschermd tegen de zon. Lente-oren komen meestal een aantal jaar op rij terug aan het begin van de lente. Uiteindelijk neemt de overgevoeligheid af.

Wat kun je doen tegen lente-oren?

Als een kind last heeft van lente-oren klaagt het vooral over jeuk. Meestal is er geen behandeling nodig en helpt het al om de oren wat vet te houden.

Na een paar weken zijn de oren gewend aan meer zonlicht en verdwijnen de klachten vanzelf. Er blijven ook geen littekens achter. Is de jeuk heel erg en krabt het kind veel, dan is het verstandig de huisarts te raadplegen. Die kan een hormoonzalf voorschrijven, die de jeuk verzacht en de lente-oren verdwijnen dan sneller.

Hoe kun je lente-oren voorkomen?

Als je weet dat het kind gevoelig is voor lente-oren helpt het om al bij een lage zonkracht de oorschelpen goed in te smeren met een zonnebrandcrème van minimaal factor 30. Een zonnehoedje geeft extra bescherming. Ook kan het helpen om het haar tot over de oren te laten groeien of even niet kort te laten knippen.

Daarnaast is het belangrijk om de huid van kinderen in het begin van de lente te laten wennen aan de krachtige wordende zon. Laat kinderen na maandenlang binnenspelen niet direct de hele dag buitenspelen: bouw het geleidelijk op.

Lente-oren zijn vervelend. Met de juiste preventieve maatregelen en behandelingen zijn ze gelukkig goed te voorkomen. Wees alert en bescherm de gevoelige oren van je (klein)kinderen tegen de krachtige lentestralen. Zo genieten ze net als jij van het heerlijke buitenleven in het voorjaar.

Bron: Huidarts.com
Hoofdfoto: Africa Images

Meer over: