Ga naar de inhoud

Een koortslip behandelen: tips tegen een beginnende en pijnlijke koortslip

Update:
Koortslip-behandelen en voorkomen

Bij een koortslip heb je last van pijnlijke, gezwollen blaasjes op of rondom je lippen. Dit kan behoorlijk vervelend zijn. Het veroorzaakt niet alleen fysiek ongemak, het kan ook een negatieve invloed hebben op je sociale leven en zelfvertrouwen. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige stappen die je kunt nemen om een koortslip te voorkomen.

Vervelende koortslip

Een koortslip kan zich op elk moment aandienen en kan behoorlijk pijnlijk en vervelend zijn. Naast het vervelende gevoel is het aanzicht ook niet even prettig. Gelukkig zijn er een aantal effectieve manieren om een koortslip te voorkomen en te behandelen. 

10 tips tegen een koortslip

1. Versterk je immuunsysteem

Een gezond immuunsysteem helpt om het herpes simplex virus onder controle te houden. Zorg dat je voldoende slaapt, gezond eet, regelmatig beweegt en stress zoveel mogelijk vermijdt. Daarnaast kun je eventueel supplementen nemen om je immuunsysteem te versterken, zoals vitamine C, vitamine D en zink.

2. Vermijd contact met het virus

Het herpes simplex virus is zeer besmettelijk en kan gemakkelijk worden overgedragen via direct contact met een koortslip of via speeksel. Vermijd daarom direct contact met iemand die een koortslip heeft en deel geen eten, drinken of lipproducten met anderen.

3. Vermijd stress

Stress kan een grote invloed hebben op je immuunsysteem en kan daardoor een koortslip uitlokken. Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden door bijvoorbeeld te mediteren, yoga te doen, te wandelen of andere ontspannende activiteiten te ondernemen.

4. Bescherm je lippen

Bescherm je lippen tegen de zon en wind om te voorkomen dat je lippen uitdrogen en geïrriteerd raken. Gebruik daarom altijd een lippenbalsem met SPF en smeer je lippen regelmatig in.

5. Vermijd uitdroging

Uitdroging kan een koortslip uitlokken, zorg dat je voldoende water drinkt en hydrateer je huid goed. Vermijd ook het drinken van alcohol, wat uitdroging kan veroorzaken.

6. Lipproducten gebruiken

Gebruik geen lipproducten van anderen om te voorkomen dat je in contact komt met het herpes simplex virus. Gebruik ook geen lipproducten die al lang open zijn, omdat deze mogelijk besmet zijn met bacteriën en virussen.

7. Was je handen regelmatig

Was je handen regelmatig om te voorkomen dat je het herpes simplex virus op je handen krijgt en het vervolgens overbrengt naar je lippen.

8. Gebruik crèmes of zalven

Er zijn crèmes en zalven beschikbaar die kunnen helpen om de symptomen van een koortslip te verminderen en de genezing te versnellen. Deze producten bevatten vaak antivirale middelen, zoals aciclovir en docosanol.

9. Raadpleeg een arts

In sommige gevallen veroorzaakt een koortslip ernstige symptomen en kan het nodig zijn om medische hulp in te schakelen. Raadpleeg een arts als je koorts hebt, als de blaasjes zich verspreiden naar andere delen van het lichaam of als je een verzwakt immuunsysteem hebt.

10. Bedek de koortslip met een speciale anti koortslip pleister

Dit kan een snelle en effectieve manier zijn om de koortslip te verbergen. De koortslip pleisters zijn te koop bij een drogist

Hoe wordt een koortslip veroorzaakt?

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus (HSV), een virus dat zich verspreidt via direct contact met de blaasjes of het vocht dat eruit komt. Het virus komt het lichaam binnen via kleine scheurtjes in de huid of slijmvliezen, zoals de mond of neus. Het virus nestelt zich in de zenuwcellen van het lichaam en kan daar voor onbepaalde tijd blijven zitten, soms zelfs voor het hele leven.

De meeste mensen zijn op jonge leeftijd al blootgesteld aan het virus, en sommige mensen dragen het virus zonder ooit symptomen te krijgen. Bij anderen kan het virus af en toe worden geactiveerd en leiden tot een koortslip.

Wat is de aansporing van een koortslip?

De triggers van een koortslip kunnen variëren van persoon tot persoon, maar ze kunnen onder meer stress, vermoeidheid, menstruatie, blootstelling aan de zon, koorts en andere infecties omvatten. Wanneer het virus wordt geactiveerd, reist het van de zenuwcellen naar de huid en begint je lip te tintelen. Het veroorzaakt daar pijnlijke blaasjes die gevuld zijn met vocht. Deze blaasjes barsten uiteindelijk open en vormen korstjes voordat ze genezen.

Onderdruk het virus met dit supplement

L-lysine is een essentieel aminozuur dat niet door ons lichaam zelf wordt aangemaakt. Het kan alleen worden verkregen via voeding of supplementen. Dit aminozuur staat bekend om zijn vermogen om het herpes simplex virus, dat verantwoordelijk is voor het veroorzaken van koortslippen, te onderdrukken. L-lysine werkt door zich te binden aan arginine, een ander aminozuur dat het virus nodig heeft om zich te vermenigvuldigen. Hierdoor wordt de replicatie van het virus geremd en kan het zich minder snel verspreiden.

Het nemen van een L-lysine supplement kan een effectieve manier zijn om de frequentie en intensiteit van koortslip uitbraken te verminderen. Studies hebben aangetoond dat het regelmatig nemen van een L-lysine supplement het ontstaan vermindert en de genezingstijd van de blaasjes verkort.

Video wat is een koortslip

Meer over: