Ga naar de inhoud

Koning bespreekt formatie voortgang met informateur Plasterk

Update:
Koning en informateur Plasterk

Koning Willem-Alexander onderhield maandag telefonisch contact met informateur Ronald Plasterk over de voortgang van de kabinetsformatie. Gedurende het gesprek heeft Plasterk de koning bijgepraat over zijn eindverslag, dat eerder op de dag werd overhandigd aan Kamervoorzitter Martin Bosma.

Informateur ziet geen coalitieperspectief

Cruciaal in het verslag van Plasterk is de constatering dat er met het vertrek van NSC-leider Pieter Omtzigt van de formatietafel, momenteel geen uitzicht is op een regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB. Ondanks deze obstakels is Plasterk desalniettemin gematigd positief over de mogelijkheden tot overeenstemming tussen deze partijen.

Bekijk hier de beelden van de overhandiging van het formatieverslag van informateur Ronald Plasterk aan de Tweede Kamer. De tekst gaat onder de video verder >>

Nieuwe informateur aangeraden

Hoewel hij het gesprek met de 4 partijen niet opgeeft, adviseert Plasterk wel om een nieuwe informateur aan te stellen. Deze nieuwe informateur moet over voldoende bestuurlijke en politieke ervaring beschikken om de impasse te kunnen doorbreken. De informateur krijgt vanuit de Tweede Kamer opdracht de koning op regelmatige basis op de hoogte te houden van ontwikkelingen. Op 22 januari had Plasterk daarom al een soortgelijk onderhoud met de koning over de stand van zaken in de formatie.

Bron: Vorsten. Foto: RVD.

Meer over: