Ga naar de inhoud

Knutselen in het najaar: 8 leuke en makkelijke herfst doe-het-zelf ideetjes

Update:
Knutselen najaar natuur

De herfst is in volle gang en dat betekent dat is een heerlijke tijd is om creatief aan de slag te gaan! De knusse sfeer en de prachtige kleuren van dit seizoen bieden volop inspiratie voor leuke doe-het-zelf projecten.

Of je nu wilt knutselen met bladeren, pompoenen of warme herfstkleuren. Dit zijn 10 eenvoudige en leuke herfst knutsel-ideeën om je huis en hart op te fleuren.

1. Herfstblaadjes slinger voor als je gaat knutselen in het najaar

Verzamel een assortiment mooie herfstbladeren. Druk ze tussen de pagina’s van een zwaar boek om ze te drogen en plat te maken. Zodra ze droog zijn, kun je een gat aan de bovenkant van elk blad maken en er een dun touwtje doorheen rijgen. Rijg zo meerdere bladeren aan elkaar om een kleurrijke herfstblaadjes slinger te maken. Hang deze aan je muur, boven de open haard of in de buurt van een raam voor een vleugje herfst in huis.

2. Herfstkrans van bladeren en dennenappels

Ga op een wandeling en verzamel bladeren, dennenappels en takjes. Kies een stevige kransvormige basis, zoals stro of piepschuim. Gebruik een lijmpistool om de bladeren en dennenappels rondom de krans te bevestigen. Voeg wat takjes en zelfs een klein lintje toe voor een extra herfstig detail. Hang je prachtige herfstkrans aan je voordeur om gasten te verwelkomen met warmte.

3. Een vetbol voor vogels maken

Dit is een echte klassieker voor het najaar: een vetbol met vogelvoer maken. Hiermee help jij de vogels in je tuin de winter door en heb je zelf iets leuks te doen. Zo maak je zelf vogelvoerbollen om op te hangen in de tuin:

  1. Smelt kokosolie of frituurvet in een pan.
  2. Zorg ervoor dat het vet ongezouten is en geen palmolie bevat.
  3. Voeg daar al roerend een zadenmengsel, rozijnen of meelwormen aan toe.
  4. Let op: geen kippenvoer, deze zaden zijn te grof voor vogels.
  5. Giet het mengsel vervolgens in een vorm, bijvoorbeeld een blikje, glas, bakje, leeg kaarsenhoudertje of iets anders. 
  6. Hang hier een touw of ijzerdraad in als je de vetbol op wilt hangen.
  7. Laat de massa volledig hard worden. Hierna kun je de vorm verwijderen. Lukt dat niet goed? Houdt de vorm dan even onder de hete kraan: dan komt de vetbol makkelijk los.
  8. Nu kun je de vetbol ophangen.
  9. Je kunt de hard geworden vetbol ook in stukken snijden en op een plank in de tuin leggen. Niet alle vogels gaan namelijk op een hangende vetbol zitten om ervan te eten.
  10. Of presenteer de vetbol in 1 van deze mooie vetbol houders voor in de tuin
Vetbol-vogels-maken

4. Een pompoenlantaarn maken

Nog zo’n leuk idee voor in de herfst: een lantaarn maken van een uitgeholde pompoen. De voorpret begint al bij het kopen van een pompoen. Je kunt natuurlijk gewoon naar de supermarkt gaan, maar het is leuker om naar een speciale pompoenboerderij te gaan. Hier kun je de klassieke oranje pompoenen vinden, maar ook bijzondere exemplaren.

Zo maak je er vervolgens een lantaarn van:

  1. Kies een pompoen die net rijp is, dan kun je het vruchtvlees makkelijk verwijderen. Is het steeltje rimpelig? Dan is de pompoen al te rijp en zal hij snel rotten.
  2. Kies ook een pompoen met een platte onderkant, zodat hij niet wiebelt.
  3. Snijd de deksel van de pompoen eraf. Pas op, dit kan best lastig zijn, kijk uit dat je niet uitschiet.
  4. Haal nu het vruchtvlees uit de pompoen. Draden en zaden kun je met je handen verwijderen, voor de rest kun je bijvoorbeeld een ijsschep gebruiken.
  5. Schraap de wand af tot er zo’n 2 centimeter overblijft.
  6. Je kunt het vruchtvlees van de pompoen bewaren om er bijvoorbeeld lekkere soep of pompoenjam van te maken.
  7. Dep de pompoen droog met keukenpapier om schimmel te voorkomen.
  8. Teken een patroon op de buitenkant van de pompoen. Bijvoorbeeld een gezicht, spookjes, of gewoon meerdere gaatjes.
  9. Snijd vervolgens die patronen uit de pompoen. Je kunt hiervoor het beste een scherp, gekarteld mes gebruiken. Er bestaan ook speciale pompoenzaagjes.
  10. Zet er nu een kaarsje in, of als je bang bent voor brandgevaar, een elektrische kaars of lichtjes die op batterij werken.

Tips om de pompoen zo lang mogelijk goed te houden:

  • Je kunt de pompoen insmeren met gesmolten paraffine.
  • Ook kun je hem na het drogen inspuiten met haarlak. Dit zorgt ervoor dat hij minder snel gaat schimmelen.
  • Droogt de pompoen juist uit, omdat hij bijvoorbeeld bij een verwarming staat? Smeer hem dan in met vaseline.
Pompoen-lantaarn

5. Knutselen najaar: Zelf kaarsen maken

In het najaar verschijnen de gezellige kaarsjes weer op tafel. Hoe leuk is het om dan je eigen creatie neer te kunnen zetten? 

Benodigdheden zelf kaarsen maken: lonten, restjes oude kaarsen of kaarstabletten, een vorm (bijvoorbeeld een Pringles koker of oud glas), 2 pannen. 

  1. Smelt de restjes oude kaarsen of de kaarstabletten au-bain-marie.
  2. Wil je de kaars in een glas maken? Dan kun je de lont in het gesmolten kaarsvet dippen en onder in het glas houden.
  3. Houdt de lont omhoog terwijl je het kaarsvet in het glas giet.
  4. Wanneer het kaarsvet gestold is, kun je loslaten.
  5. Wil je enkel de kaars maken? Gebruik dan een kartonnen mal, bijvoorbeeld een melkpak of Pringles koker. Maak een klein gaatje onderin en rijg hier de lont doorheen. Bevestig deze aan de onderkant van de verpakking met een plakbandje. Zorg ervoor dat het goed afgesloten is, zodat het kaarsvet er aan de onderkant niet uitloopt. Bevestig de lont aan de bovenkant door een satéprikker over de opening te leggen en de lont hier in het midden aan vast te knopen. Giet nu het kaarsvet in de verpakking.

Eindeloos variëren met kaarsen

Dat is hoe je, heel simpel, een nieuwe kaars maakt. De pret begint pas echt tijdens het variëren. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende kleuren kaarsvet maken door kleurstoffen te gebruiken. Of kun je verschillende kleuren op elkaar gieten, waardoor er een regenboogeffect ontstaat. Je kunt ook glitters toevoegen. Of je kunt het glas, waarin je de kaars giet, eerst vanbinnen verven. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Kaarsen-maken

6. Herfst potpourri

Wil jij dat je hele huis heerlijk naar de herfst ruikt? Maak dan je eigen herfst potpourri. In deze DIY (do-it-yourself, doe-het-zelf) leggen we uit hoe je een ‘simmer’ potpourri maakt. Daar heb je namelijk meteen een heerlijk geurend resultaat mee, terwijl je voor een gedroogde potpourri een aantal weken geduld moet hebben! Zo maak je de herfst potpourri:

  1. Doe alle *ingrediënten van een recept naar keuze in een pan met een halve liter water en verwarm deze op middelmatig vuur. 
  2. Zodra het water gaat koken, zet je het vuur op de laagste stand zodat het door kan pruttelen.
  3. Zo lang je het laat pruttelen, zal de potpourri een heerlijke geur door je huis verspreiden. Check wel af en toe of het water niet verdampt is. 

*Nu ben je natuurlijk benieuwd wélke ingrediënten je nodig hebt voor een heerlijke najaarsgeur.

Dit zijn 3 goede combinaties:

  1. Orange kruiden: 2 kaneelstokjes, 1 eetlepel kruidnagels, 1 vanillestokje, schil van 1 sinaasappel.
  2. Appel kaneel: 1 in stukjes gesneden appel, 2 eetlepels nootmuskaat, 2 kaneelstokjes, 2 eetlepels kruidnagel, 1 theelepel vanillepoeder, 1 eetlepel sinaasappelrasp.
  3. Kerst kruiden: 3 kaneelstokjes, 2 eetlepels citrusrasp, 1 eetlepel nootmuskaat, 2 eetlepels kruidnagel, 3-4 laurierblaadjes, 1 gesneden appel.
Potpourri-herfst

7. Schaal van herfstbladeren

Voor de laatste knutselwerk moet je eerst het bos in, want we hebben een handjevol grote, mooi gekleurde herfstbladeren nodig. Verder heb je nodig: een ballon en lijm, want het is papier-maché tijd. Je kunt het beste behanglijm gebruiken of een houtlijm die je mengt met wat water.

  • Blaas de ballon op en zet deze met het knoopje naar beneden in een emmer of kom.
  • Smeer de onderkant van de ballon in met de lijm en beplak deze met bladeren. Hoe verder je ze op de ballon plakt, hoe hoger de schaal wordt.
  • Smeer de laag bladeren weer in met lijm en plak hier een nieuwe laag overheen, zodat de schaal stevig wordt. Herhaal dit 3 of 4 keer.
  • Laat de lijm goed drogen, verwijder de ballon en klaar is je schaal.
Herfstbladeren-schaal

8. Knutselen in het najaar? Maak een herfstblad schilderijtje

Voor dit creatieve project heb je slechts een vel stevig papier, wat herfstbladeren en wat verf nodig. Plaats de bladeren op het papier en verf er voorzichtig overheen met zachte herfsttinten, zoals oranje, geel en rood. Wanneer je de bladeren voorzichtig verwijdert, zie je hun prachtige contouren en aderen achtergelaten op het papier. Laat het schilderij drogen en lijst het in om je eigen herfstkunstwerk te creëren, zoals een placemat of menukaart.

Meer over: