Ga naar de inhoud

Auto van binnen grondig schoonmaken: Tips voor een glanzend interieur

Update:
Auto schoonmaken

Jouw auto is een waardevol bezit en verdient de beste verzorging. Een schone auto maakt het verschil. Lees 7 praktische stappen die je helpen om jouw auto-interieur te laten stralen als nooit tevoren!

Voorbereiding auto van binnen schoonmaken

Zorg voor een goede voorbereiding: verzamel alle benodigde schoonmaakmiddelen voordat je begint. Werk van boven naar beneden. Begin met het reinigen van het dak en werk geleidelijk naar beneden om te voorkomen dat vuil zich opnieuw verspreidt. Ventileer de auto tijdens het schoonmaken. Dit helpt bij het afvoeren van vervuilde lucht en schoonmaak dampen.

1. Verwijder rommel en afval

Eerst opruimen en weggooien. Begin met het schoonmaken van je auto door alle rommel en het afval te verwijderen. Gooi lege flessen, verpakkingen, oude bonnetjes en andere wegwerpartikelen weg. Haal alles uit de auto wat je niet nodig hebt tijdens het rijden en zorg voor een schone start.

2. Stofzuig grondig

Pak een krachtige stofzuiger en begin met het grondig stofzuigen van het interieur. Vergeet niet om de kieren tussen de stoelen en de moeilijk bereikbare hoekjes mee te nemen. Klop de matten uit en zuig ze schoon voor een frisse uitstraling.

Vergeet niet om de luchtroosters en ventilatiekanalen te reinigen. Gebruik een smal mondstuk op de stofzuiger om de luchtroosters en ventilatiekanalen schoon te maken. Stof en vuil kunnen zich hier ophopen en slechte geuren verspreiden.

TIP: gebruik een schilderskwast om het stof uit de roosters of uit moeilijk bereikbare kieren te vegen.

Tekst gaat onder de foto’s verder >>

3. Reinig het dashboard en interieur

Begin bij het dashboard en stuurwiel. Gebruik een zachte microvezeldoek en een mild schoonmaakmiddel om het dashboard en het stuurwiel schoon te maken. Vergeet ook de instrumentenpanelen en knoppen niet. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen die het materiaal van het dashboard beschadigen.

4. Bekleding en vloermatten

Controleer het type bekleding in je auto en gebruik een geschikt reinigingsmiddel om vlekken te verwijderen. Stoffen bekleding kan worden gereinigd met een bekleding-reiniger, terwijl leer weer speciale verzorging nodig heeft. Vergeet ook de vloermatten niet, deze kunnen vaak veel vuil en vocht opvangen.

TIP: haal meteen een doekje langs de dorpels en de binnenranden van de deuren, zo krijgt roest geen kans.

5. Ramen en spiegels laten stralen

Gebruik de juiste glasreiniger. Kies een kwalitatief goede glasreiniger en gebruik een schone microvezeldoek om de ramen en spiegels streepvrij te reinigen. Reinig de binnenkant van de voorruit grondig, want een helder zicht is essentieel voor veilig rijden. Het is het beste om de ramen schoon te maken op een bewolkte dag of in de schaduw. Op zonnige dagen droogt de glasreiniger mogelijk te snel, waardoor er strepen ontstaan. Laat de gereinigde ramen enkele minuten drogen en gebruik vervolgens een droge microvezeldoek om eventuele resterende vocht of strepen te verwijderen. Ga voorzichtig te werk om nieuwe vlekken te voorkomen.

6. Slim opbergen

Koop slimme opbergoplossingen voor in je auto, zoals een opbergzak voor de achterbank of voor in de kofferbak. Deze handige vakken of zakken helpen je om alles netjes op te bergen en voorkomen dat spullen door de auto slingeren tijdens het rijden. Denk ook aan:

  • Opbergboxen: Deze zijn handig voor het georganiseerd opbergen van gereedschap, EHBO-kits en andere spullen die je bij de hand wilt hebben, maar niet in het zicht wilt laten liggen. 
  • Achterbank-opbergzakken: Deze zakken worden aan de achterkant van de voorstoelen bevestigd en bieden extra opbergruimte voor langere items zoals tijdschriften, tablets, waterflessen en zelfs laptops.
  • Ophanghaken: Deze haken kun je aan de hoofdsteunen van de stoelen bevestigen om tassen, jassen of boodschappentassen op te hangen en zo extra ruimte te creëren in de auto.

7. Regelmatig onderhoud is minder werk

Regelmatig onderhoud loont de moeite! Maak er een gewoonte van om je auto regelmatig schoon te maken, zodat het interieur altijd fris blijft. Een schone auto zorgt niet alleen voor een prettige rijervaring, maar het verlengt ook de levensduur van je auto-interieur. Dus, investeer wat tijd en moeite in het onderhouden van jouw vierwieler, en je geniet telkens van een comfortabele en hygiënische rit wanneer je de weg opgaat.

Meer over: