Ga naar de inhoud

Koningin Maxima: Een icoon van mode en stijl

Update:
Maxima stijlicoon

Met een verfijnde smaak en een onberispelijk gevoel voor mode weet Koningin Maxima telkens weer te verrassen met haar kledingkeuzes. Van koninklijke gala’s tot informele evenementen, haar kledingstijl straalt elegantie, zelfvertrouwen en tijdloze klasse uit.

Hoe slaagt ze erin om keer op keer te schitteren in de schijnwerpers van de mode-industrie? 

Koningin Maxima’s kledingstijl(en)

Koningin Maxima, de gracieuze en modebewuste vorstin van Nederland, is al lang een inspiratiebron op het gebied van stijl en mode. Haar kledingkast is een weerspiegeling van haar veelzijdige persoonlijkheid en haar vermogen om te spelen met verschillende stijlen. Een kenmerkende stijl die Koningin Maxima vaak omarmt, is de koninklijke elegantie. Ze schittert regelmatig in prachtige avondjurken die haar gratie en klasse benadrukken.

Haar keuze voor luxueuze stoffen, verfijnde details en opvallende silhouetten zorgt ervoor dat ze altijd het middelpunt van de aandacht is tijdens koninklijke evenementen. Van subtiele borduursels tot weelderige kantapplicaties, Koningin Maxima weet haar outfits te verfraaien met tijdloze elegantie. 

Informele stijl staat haar ook goed

Naast de formele en avondkleding straalt Koningin Maxima ook in haar meer informele outfits. Ze draagt regelmatig stijlvolle broekpakken, elegante rokken en blouses, en moderne mantels. Ze weet deze alledaagse kledingstukken te verheffen tot koninklijke en chique ensembles door ze te combineren met unieke accessoires, zoals opvallende hoeden, prachtige juwelen en designer handtassen. 

Koningin Maxima’s kledingstijl wordt regelmatig geprezen door de (internationale) pers vanwege haar onberispelijke smaak en koninklijke uitstraling. Ze staat bekend om haar voorkeur voor ton-sur-ton kleuren, waarbij ze één kledingstuk selecteert als blikvanger. Deze stijlvolle aanpak maakt haar verschijning evenwichtig en verfijnd, waardoor ze altijd een positieve indruk achterlaat.

Modekeuzes Maxima door de jaren heen

De opvallende kledingstukken en de samenwerkingen met bekende ontwerpers en merken hebben Koningin Maxima’s modekeuzes in het nieuws gebracht en haar positie als stijlicoon versterkt.  Leuk om te weten is dat Maxima vaak maar 1 handschoen draagt: links aan en rechts uit, zodat ze mensen de hand kan schudden. Graag delen we nog meer details van iconische kledingstijlen en accessoires van onze stijlvolle Koningin:

  1. Trouwjurk Maxima: Een van de meest iconische kledingstukken gedragen door Koningin Maxima is zonder twijfel haar trouwjurk. Bij haar huwelijk met Koning Willem-Alexander op 2 februari 2002 droeg ze een adembenemende creatie ontworpen door de Nederlandse ontwerper Jan Taminiau. De jurk, gemaakt van zijde en kant, had een prachtige sleep en was versierd met subtiele details en een koninklijke uitstraling. Het ontwerp van de trouwjurk werd wereldwijd geprezen en vestigde de aandacht op het vakmanschap en de creativiteit van Nederlandse ontwerpers.
  2. Bij de viering van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden in 2013 droeg Koningin Maxima een sprankelende avondjurk van het modehuis Viktor & Rolf. De jurk was versierd met glinsterende pailletten en had een modern asymmetrisch ontwerp, waardoor Koningin Maxima straalde tijdens deze bijzondere gelegenheid.
  3. Tijdens een staatsbezoek aan Japan in 2014 droeg ze bijvoorbeeld een prachtige rode avondjurk van Valentino. De jurk had een tijdloos silhouet en was versierd met delicate kanten details, waardoor Koningin Maxima er adembenemend uitzag tijdens de officiële gelegenheid.
  4. Bij het staatsbezoek aan Argentinië in 2018, haar geboorteland, droeg Koningin Maxima een opvallende rode jurk van de Italiaanse ontwerper Valentino. Deze jurk, met een asymmetrisch silhouet en een opvallende strikdetail, trok veel aandacht en benadrukte haar stijlvolle aanwezigheid tijdens dit belangrijke bezoek.
  5. Uitreiking van de Appeltjes van Oranje, een jaarlijkse prijs voor sociale initiatieven: hier verscheen Koningin Maxima in een opvallende jurk van het modehuis Claes Iversen. Deze ontwerper, bekend om zijn verfijnde stijl en oog voor detail, heeft regelmatig samengewerkt met Koningin Maxima en haar gekleed in prachtige creaties.
  6. Officiële bezoeken aan het buitenland: zoals aan China in 2018, heeft Koningin Maxima gekozen voor elegante avondjurken van het Franse modehuis Elie Saab. Deze jurken, met hun verfijnde details en vloeiende silhouetten, hebben haar een gracieuze en tijdloze uitstraling gegeven tijdens deze diplomatieke missies.
  7. Staatsbezoek aan India met een Sari: Een ander opvallend moment in Koningin Maxima’s modegeschiedenis was tijdens haar staatsbezoek aan India in 2019. Ze droeg toen een op maat gemaakte sari, een traditioneel Indiase kledingstuk, ontworpen door de Nederlandse ontwerper Jan Taminiau. De sari was vervaardigd uit zijde en was versierd met prachtige hand geborduurde details. Dit unieke ontwerp symboliseerde de culturele uitwisseling tussen Nederland en India en liet zien dat Koningin Maxima niet bang is om grenzen te overschrijden en verschillende stijlen te omarmen.
  8. Tijdens de jaarlijkse Koningsspelen, een sportevenement voor basisschoolkinderen in Nederland, verschijnt Koningin Maxima vaak in een informele en sportieve outfit. Ze draagt dan bijvoorbeeld een stijlvolle trainingsbroek met een opvallend jasje van Nederlandse sportmerken zoals BALR. en Scotch & Soda, waarmee ze haar betrokkenheid bij de jeugd en sport benadrukt.
  9. Het Jaarlijkse Prinsjesdag-evenement waarbij de Nederlandse regering haar plannen voor het komende jaar presenteert, draagt Koningin Maxima vaak een opvallende hoed en een koninklijke mantel. De ontwerpen zijn vaak van Nederlandse hoedenontwerpers zoals Berry Rutjes en Frank Verheijden, en geven een traditionele en toch modieuze twist aan haar Prinsjesdag-ensemble. Ze draagt regelmatig hoofddeksels van Nederlandse ontwerpers zoals Fabienne Delvigne en Eudia, die haar outfits aanvullen en haar een koninklijke uitstraling geven tijdens officiële gelegenheden.
  10. Een ander merk dat de aandacht heeft getrokken in relatie tot Koningin Maxima’s kledingstijl is Natan, een Belgisch modehuis. Koningin Maxima wordt regelmatig gezien in outfits van Natan, waarvan de stijl wordt gekenmerkt door elegantie, vrouwelijkheid en verfijning. De ontwerpen van Natan, onder leiding van ontwerper Edouard Vermeulen, passen perfect bij Koningin Maxima’s koninklijke uitstraling en zijn vaak te zien tijdens officiële gelegenheden en koninklijke bezoeken.

    Koningin Máxima lanceert, in een creatie van Natan, de website tijdens een plenaire bijeenkomst in de aanmeld locatie Haaglanden voor vluchtelingen uit Oekraïne in Rijswijk.

Sieraden die ze vaak draagt

Koningin Maxima staat bekend om het dragen van prachtige sieraden die haar outfits complementeren en haar koninklijke uitstraling versterken. Ze straalt in prachtige juwelen van gerenommeerde merken.

  • Ze wordt vaak gezien met schitterende diamanten juwelen van het Nederlandse merk Royal Asscher. Dit merk is al generaties lang verbonden is met de koninklijke familie.
  • Daarnaast draagt ze regelmatig opvallende oorbellen en broches van House of Orange. Dit is een Nederlands juwelenhuis met ontwerpen geïnspireerd op de Nederlandse cultuur.
  • Koningin Maxima’s voorliefde voor elegantie en klasse komt tot uiting in haar keuze voor de iconische Alhambra-collectie van het Franse merk Van Cleef & Arpels. Dit merk is bekend om zijn geluksbrenger-motief met edelstenen.
  • En tot slot is Cartier een favoriet merk van Koningin Maxima. Door de tijdloze horloges en armbanden die perfect passen bij haar stijl en uitstraling.

Veelzijdig qua kleding ensemble

Wat betreft de stijlen die Koningin Maxima draagt, zien we een breed scala aan keuzes. Van tijdloze avondjurken met volumineuze rokken en nauwsluitende tailles tot eigentijdse jumpsuits met een moderne twist, ze toont haar veelzijdigheid en experimenteert met verschillende silhouetten. Ze is ook niet bang om prints en patronen te omarmen, of het nu gaat om subtiele bloemmotieven, gedurfde geometrische vormen of opvallende dierenprints. Haar vermogen om deze prints en patronen te combineren met haar accessoires en juwelen is bewonderenswaardig en toont haar onderscheidende stijlgevoel.

Koningin Maxima’s kledingkeuze is een ware bron van inspiratie voor mode-enthousiastelingen over de hele wereld!

Meer over: