Ga naar de inhoud

Kerstmarkten in ons land: struin de 7 mooiste allemaal af

Update:
Kerstmarkten Nederland 2023

De gehele maand december genieten we volop van de kerstsfeer. Dit vinden wij de 7 mooiste kerstmarkten van Nederland. Hier kun je volop kerstinkopen doen, glühwein drinken, schaatsen en genieten van livemuziek. Struin ze allemaal af.

Proef in december de kerstsfeer in deze 7 steden

Rondom de periode van kerst zijn er in veel steden kerstmarkten. Van Drenthe tot aan Maastricht kom je in de kerstsfeer op een mooie kerstmarkt. Kerstmarkten zijn een leuke activiteit voor een dagje uit. Leuk om alleen te doen of met je partner, familieleden of vrienden. Elke markt is anders. Zo struin je bij de ene markt langs 10-tallen kerstkramen, om op de andere markt je schaatsen onder te binden. Wat je van welke kerstmarkt in onze steden mag verwachten, lees je in dit artikel. 

1. Kerststad Valkenburg

Bezoek tot en met 7 januari 2024 de Kerststad Valkenburg. Het is niet zomaar een kerstmarkt: deze markt vindt plaats in de grotten van het Limburgse Valkenburg. De sfeervolle aankleding zorgt voor een aansprekende entourage en de prachtige decors gaan harmonisch over in stands met mooie kerst– en cadeauartikelen. Met ook hapjes en drankjes bij de vele kramen in het horecagedeelte en buiten op het plein. Valkenburg is met recht dé kerststad van Nederland. Breng zeker ook een bezoekje aan de Fluweelengrot, Winter Wonderland en Santa’s Village.

Lees verder onder deze afbeeldingen >>

Leuk weetje: Kerststad Valkenburg is dit jaar door European Best Destinations uitgeroepen tot mooiste kerstmarkt van Nederland en heeft de 7e plek behaald als Europees beste kerstlocatie.

2. Magisch Maastricht 2023

We blijven nog even in Limburg. De prachtige stad Maastricht heeft ook dit jaar in december opnieuw een magische uitstraling. Het Vrijthof, met historische inrichting en monumentale karakter, is het middelpunt van dit kerstevenement. Tot en met 31 december 2023 wordt het Vrijthof omgetoverd tot een waar kerstparadijs met lichtjes, muziek, kraampjes, een schaatsbaan en zelfs een enorm reuzenrad. Zo kun je alle feestvreugde ook vanuit de lucht bewonderen. Handig, want terwijl jij de leukste accessoires shopt, vermaken je (klein)kinderen zich op de schaatsbaan. Genoeg redenen om deze unieke kerstmarkt te bezoeken.

Bekijk hier de sfeerbeelden van Magisch Maastricht, de tekst gaat onder de video verder >>

3. Het Amsterdamse Winterparadijs en Christmas Village

Het Amsterdamse Winterparadijs is en ultieme winterbelevenis en is het grootste en gezelligste winterevenement van Amsterdam. Hier is het genieten van winterse hapjes en drankjes, unieke attracties en veel ijspret. Het Amsterdamse Winterparadijs is open van 14 tot en met 30 december.

De organisatie pakt groot uit met nieuwe attracties. Met als hoogtepunt een Lichtjesparadijs. Ga op avontuur langs de prachtigste lichtsculpturen met 1000-den fonkelende lichtjes. Dompel je onder in een zee van lichtjes. Deze magische ervaring mag je dit jaar écht niet missen. Het is een kerstfeest voor jong en oud. En als je toch in Amsterdam bent, breng dan een bezoekje aan Christmas Village op het Museumplein, deze is te bezoeken van woensdag 13 tot en met 26 december. Wandel door een magisch winterlandschap en shop de leukste cadeautjes in het centrum.

Tip: hoe eerder je gaat, hoe goedkoper het is. Kun je dat bespaarde geld weer mooi uitgeven aan leuke kerstcadeaus.

Lees verder onder het Instagram-bericht >>

4. Country & Christmas Fair Slot Zeist

De Country & Christmas Fair is uitgegroeid tot 1 van de meest gevarieerde kerstmarkten in Europa. Vanaf het moment dat je door de toegangspoorten gaat wordt je betoverd door het sprookjeslandschap met een groot aanbod aan stands: leuke kerstsnuisterijen, delicatessen, prachtige woonaccessoires, antiek en kunst, mode- en cosmeticaproducten en meer.

Al 25 jaar een unieke Kerstbeleving in sprookjessferen

Natuurlijk ontbreekt ook hier de glühwein niet en genieten de (klein)kinderen er van een portie oer-Hollandse poffertjes. Bij donker licht Slot Zeist op met de vele kerstlichtjes: een prachtig kunstwerk om te zien. Ook zijn er vuurkorven en stands die tot 22.00 uur open blijven. Kuieren kan dus op je gemak.

5. Kerstmarkt in Haarlem

Laat de voorpret nu al beginnen! Waan je in de gezellige kerstsferen op de Haarlemse kerstmarkt die plaatsvindt in het centrum van de stad. Het is een van de grootste kerstmarkten van Nederland. Op deze gezellige kerstmarkt is er van 8 tot en met 10 december een groot aanbod aan leuk kerstkraampjes te bewonderen. Wandel over de grote markt en luister naar een koorconcert in het stadhuis van Haarlem.

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>

6. WinterDroom de Orchideeën Hoeve

Van 8 tot en met 31 december 2023 vindt de ultieme WinterDroom in de Orchideeën Hoeve plaats. Tijdens dit magische spektakel leiden talloze lichtjes jou langs alle hoogtepunten van het park. Samen met familie en vrienden kun je heerlijk eten en drinken, mee swingen met de meest sfeervolle livemuziek en kun je de mooiste decembercadeaus shoppen in het winterdorp. Stap overdag in een winterwereld vol bijzondere bloemen, planten en dieren en laat je winterdromen uitkomen. Geniet samen met jouw familie of vrienden van lekker eten en drinken. Ook dit overdekte winterspektakel mag je echt niet missen.

7. 31e editie Dickens Festijn Deventer

Deventer heeft misschien wel het meest unieke evenement van Nederland: het Dickens Festijn Deventer. Herleef 19e eeuw in de prachtig aangeklede Hanzestad met circa 1.000 acteurs, 1000-den lampjes, muziek en lekkernijen uit de tijd van Charles Dickens. De kerstmarkt in Deventer wordt gehouden bij de toren bij het Grote Kerkhof op 16 en 17 december 2023.

Bekijk hier de beelden van het Dickens Festijn van vorig jaar, de tekst gaat onder de video verder >>

Afbeeldingen: Kerststad Valkenburg.

Meer over: