Ga naar de inhoud

Geminiden meteorenzwerm bereikt deze week een piek

Update:
meteorenzwerm

Een van de meest opvallende hemelse verschijnselen van het jaar, de Geminiden meteorenzwerm, bereikt zijn hoogtepunt deze donderdag. Bij helder weer kunnen er wel 50 tot 65 meteoren per uur aan de hemel te zien zijn.

Wat maakt de Geminiden uniek?

Volgens NASA’s Meteoroid Environment Office zijn de Geminiden uniek vanwege hun vermogen om ‘heldere, langzaam bewegende vuurballen te produceren’ die vaak een lichtgevende nalichting achterlaten. De meteoren zijn afkomstig van de 3200 Phaethon, een object dat soms wordt beschreven als een ‘rock-comet’.

Observatie aangemoedigd door NASA

NASA moedigt wereldwijde waarnemers aan om de Geminiden te observeren en indien mogelijk waarnemingen te delen. Dit helpt om beter te begrijpen hoe deze meteorenzwerm zich gedraagt. Bill Cooke, een meteoroloog van NASA’s Meteoroid Environment Office, benadrukte het belang hiervan: “Observaties van de Geminiden kunnen ons helpen te begrijpen hoe meteoren ontstaan en evolueren.”

Hoewel meteorenzwermen over het algemeen beter te zien zijn in afgelegen gebieden met een donkere hemel, kunnen mensen in stedelijke gebieden ook genieten van de show. “Zelfs als je in een stad bent, kun je nog steeds meteoren zien. Meteoren in steden zijn vaak helderder dan meteoren gezien vanaf het platteland, omdat de achtergrondverlichting in steden de zwakkere meteoren verbergt”, zegt Cooke.

Hoe het beste de Geminiden te bekijken

Voor wie van plan is de Geminiden te observeren, heeft Cooke enkele tips. “Ga ergens zitten waar je een groot deel van de nachthemel kunt zien, weg van storende lichten. Lig plat op je rug en kijk omhoog. Gebruik geen verrekijkers of telescopen, want die beperken je zicht. Neem de tijd en laat je ogen wennen aan het donker. De meteoren kunnen vanaf elk punt aan de hemel worden gezien, maar hun stralen lijken uit het sterrenbeeld Tweelingen te komen, vandaar de naam Geminiden.”

Let wel op de weersomstandigheden, want bewolking kan de zichtbaarheid van de meteoren belemmeren. Mocht het weer niet meewerken, dan is er nog steeds de mogelijkheid om de Geminiden online te bekijken. NASA zendt namelijk een livestream van de meteorenregen uit vanuit het Marshall Space Flight Center in Huntsville, Alabama. De livestream begint om 17.00 uur Eastern Standard Time op 13 december.

Het piekmoment van de Geminiden

Het piekmoment van de Geminiden-zwerm wordt verwacht in de vroege uren van 14 december. De beste tijd om te kijken is vaak rond middernacht. Volgens Cooke zijn de Geminiden een spectaculaire show om naar te kijken als je het weer en de omstandigheden aan je zijde hebt.

Als je een liefhebber bent van astronomie, of gewoon van mooie natuurverschijnselen, zorg dan dat je deze kans niet mist. De Geminiden meteorenzwerm is één van de mooiste nachtelijke verschijnselen van het jaar en het ziet er naar uit dat het hoogtepunt dit jaar weer een spectaculair spektakel zal worden. Pak je winterjas, maak een kop warme chocolademelk en geniet van de show!

Bron: AD

Meer over: