Ga naar de inhoud

Jort Kelder wint rechtszaak tegen Google over nepadvertenties

Update:
Rechtszaak Jort Kelder tegen Google

Jort Kelder, bekend als de presentator van de tv-talkshow Op1 en het radioprogramma Dr Kelder en Co, heeft in hoger beroep een belangrijke overwinning behaald in een rechtszaak tegen Google.

Beeltenis van presentator misbruikt door bitcoinfrauders

Deze zaak, die al sinds 2022 loopt, draait om het gebruik van Kelders beeltenis in nepadvertenties die leiden naar websites van bitcoinfraudeurs. Deze advertenties maakten misbruik van Kelders imago door zijn gezicht te gebruiken in reclames die in 2020 wijdverspreid waren op het internet.

Kelder besloot in 2022 juridische stappen te ondernemen tegen Google, samen met andere bekende Nederlanders die op soortgelijke wijze misbruikt waren in nepadvertenties. Zij vochten tegen de verspreiding van valse berichten en reclames die hun beeltenis zonder toestemming gebruikten, vaak met financieel verlies voor onschuldige slachtoffers als gevolg.

De rechtbank besliste eerder anders

In mei van datzelfde jaar wees de rechtbank van Amsterdam de aansprakelijkheid van de verspreiding van de nepadvertenties af van techgiganten zoals Google en X, en legde de verantwoordelijkheid bij de adverteerders zelf. Deze beslissing was een grote tegenvaller voor Kelder en de andere benadeelde partijen.

Google nam bewezen te weinig maatregelen tegen nepadvertenties

De situatie veranderde echter toen het gerechtshof in Amsterdam de zaak in hoger beroep beoordeelde. Het hof oordeelde dat Google, ondanks eerder gewaarschuwd te zijn door de tv-presentator over het misbruik van zijn beeltenis, onvoldoende maatregelen had genomen om dergelijke nepadvertenties te voorkomen. Het bedrijf had zijn controlesystemen zodanig moeten aanpassen dat advertenties die identiek of sterk vergelijkbaar zijn met de frauduleuze berichten, geblokkeerd zouden worden.

Google aansprakelijk gesteld door gerechtshof in Amsterdam

Door dit na te laten, stelde het hof Google aansprakelijk voor de schade die Jort Kelder geleden heeft als gevolg van de nepadvertenties. De exacte schadevergoeding die Google moet betalen aan Kelder wordt in een aparte procedure bepaald, waarvan de datum nog niet vaststaat.

Bekijk ook deze Shownieuws uitzending. De tekst gaat onder de video verder >>

Kelder verheugd en opgelucht, ook voor de slachtoffers

Kelder toonde zich verheugd en opgelucht over de uitspraak. In een persbericht uitte hij zijn verbazing en onvrede over hoe een machtig bedrijf als Google in eerste instantie kon ontkomen aan aansprakelijkheid voor dit soort misbruik. Hij benadrukt dat deze overwinning niet alleen voor hem belangrijk is, maar ook voor anderen die misbruikt zijn in nepadvertenties en daardoor financieel gedupeerd zijn.

Eindelijk, na bijna 4 jaar iets van genoegdoening

Jort Kelder

“Eindelijk, na bijna 4 jaar strijd krijgen we iets van genoegdoening. Het heeft mij altijd verbaasd hoe Google, een van de rijkste en machtigste bedrijven ter wereld, hiermee weg kon komen”, verklaarde Kelder. “Ik wilde een streep trekken, niet alleen namens alle misbruikte bekende mensen, maar zeker ook voor de slachtoffers die in al die miljoenen nepadvertenties zijn getuind en soms al hun spaargeld verloren.”

Belangrijk moment in bescherming van persoonlijke beeltenissen

Deze zaak markeert een belangrijk moment in de strijd tegen nepadvertenties en de bescherming van persoonlijke beeltenissen tegen misbruik door frauduleuze partijen op het internet. Het zet daarnaast ook een precedent voor de verantwoordelijkheid van platformen zoals Google in het controleren en weren van misleidende inhoud.

Zelf beginnen met Bitcoins of cryptovaluta? Met deze hulp investeer je veilig in bitcoins.

Bron: NOS.

Meer over: