Ga naar de inhoud

Introversie: liever rust en minder mensen


 

Sla je dicht op feestjes, maar vind je een één-op-één afspraak met mensen wel leuk? Ben je rustig en beschouwend? En sta je niet graag in het middelpunt van de aandacht? Grote kans dat je introvert bent. Introverte mensen zijn bedachtzaam, stil en ze hebben meer tijd voor zichzelf nodig.

De term ‘introvert’ werd geïntroduceerd door psycholoog Carl Jung, toen hij 4 persoonlijkheidstypen beschreef. Volgens Jung richt de psyche zich naar binnen bij mensen die introvert zijn, of naar buiten bij mensen met een extraverte persoonlijkheid. In de loop der tijd zijn die persoonlijkheidstypen en hun eigenschappen verder uitgewerkt. Mensen die meer introvert zijn, houden bijvoorbeeld meer van gesprekken met diepgang, ze zijn niet zo goed in koetjes en kalfjes. Ze kunnen zich goed concentreren en laten zich niet snel afleiden, denken goed na voordat ze iets zeggen en zijn meer op hun gemak bij één-op-één afspraken dan op borrels en feestjes.

Samenleving wil juist spontaniteit

Dat kunnen lastige eigenschappen zijn, zeker in een samenleving waarin spontaan gedrag, ad rem reageren en een grote vriendengroep belangrijk worden gevonden. Allemaal dingen die een introvert meer energie kosten. Een tijd werd er negatief naar introversie gekeken: mensen met introverte trekken werden gezien als sullig, saai en minder slim. Zo zit het natuurlijk niet: je persoonlijkheidstype heeft niks met intelligentie te maken, meer met de manier waarop je je werk wilt indelen, hoe je communiceert en hoe je je presenteert. Wist je dat 22% van alle volwassenen wordt gezien als introvert?

Zorg voor rust

Merk je als introvert dat je vaak over het hoofd wordt gezien, vooral in een gezelschap van extraverte druktemakers? Vraag af en toe wat aandacht voor jezelf, door je in gesprekken te mengen of ook eens op de vergadering het woord te nemen. Niet makkelijk, maar het is te doen. Besteed ook aandacht aan die specifieke eigenschappen die jij hebt, en extraverte mensen niet, zoals je aandacht voor details, je hoofd vol ideeën en je super-concentratie. Zorg voor voldoende rust om op te laden van drukte, bijvoorbeeld door een wandeling in je uppie te maken of door je af en toe even (met geluiddempende koptelefoon op) af te zonderen. Als je samenwerkt met andere mensen, kun je extra tijd inplannen om je gedachten op een rijtje te zetten. Kun je je gedachten niet snel verwoorden in een discussie? Misschien ligt geschreven communicatie je beter, omdat je dan langer over je formulering kunt nadenken. En spreek liever met één vriendin of kennis tegelijk af, als dat beter bij je past dan grote feesten.

Nuance: niemand is alleen maar introvert

Zoals Carl Jung het al beschreef in zijn boek: introvert en extravert zijn geen zwart-wit keuzes. Je kunt het zien als uitersten op een schaal: misschien zit je meer aan de introverte kant, misschien neig je meer naar extravert. Als volwassene kun je waarschijnlijk ook schakelen tussen eigenschappen. Zo kun je op je werk introvert zijn, maar in privésfeer veel minder. Bovendien is je persoonlijkheid niet alleen gevormd door je aanleg, maar ook door je opvoeding, ervaringen en vriendschappen.

Lees ook:

 

Meer over: