Ga naar de inhoud

iDEAL is overgenomen: straks betaal je er overal in Europa mee

Update:
iDeal

Digitaal betalen is voor ons als Nederlander een fluitje van een cent. Je kunt overal pinnen en contactloos betalen is de normaalste zaak van de wereld. Ook online betaal je met gemak. Je kiest je eigen bank en rekent af. Dit hebben we allemaal te danken aan iDEAL.

In andere Europese landen is dit helaas niet zo eenvoudig en vanzelfsprekend. De Europese bankenalliantie, bekend als EPI, heeft daarom besloten om iDEAL over te nemen. Dit moet je weten over de overname.

Maak kennis met Wero

De overname van het Nederlandse betaalsysteem door het European Payments Initiative (EPI) is een feit. Dit samenwerkingsverband van banken en betalingsinstellingen uit verschillende Europese landen heeft besloten om iDEAL te laten dienen als het fundament voor een nieuwe digitale portemonnee, genaamd Wero, met als uiteindelijke doel om iDEAL te vervangen. “Dit proces zou in principe binnen 2 jaar kunnen plaatsvinden, op voorwaarde dat het platform tegen die tijd gereed is”, aldus Daniël van Delft, de CEO van Currence, het bedrijf dat iDeal beheert.

‘Ons’ betaalsysteem gaat Europa veroveren

Van Delft benadrukte dat de overname bijdragt aan de verdere ontwikkeling van Wero. Zolang het Wero-platform nog in ontwikkeling is, is iDeal gewoon nog beschikbaar voor gebruik in Nederland, met een geleidelijke overgang naar Wero.

Tot op heden was iDeal eigendom van de 3 grote Nederlandse banken, ING, Rabobank en ABN AMRO, die de betaalmethode ondergebracht hadden bij Currence. Het bedrijf werkt momenteel samen met deze aandeelhouders aan overeenkomsten om de infrastructuur van iDeal op een geordende en gefaseerde manier te migreren naar Wero. Van Delft benadrukte dat deze overgang alleen plaatsvindt wanneer Wero sterk genoeg is en zowel consumenten als retailers dat inzien.

iDEAL gaat weg, wat gaat er voor jou veranderen?

Voorlopig worden er geen grote veranderingen verwacht, en EPI heeft nog niet veel details vrijgegeven. Wero heeft de ambitie om de manier waarop mensen betalen volledig te herdefiniëren. De geleidelijke overgang van iDeal naar Wero wordt naar verwachting in 2025 in gang gezet. EPI heeft ook bevestigd dat iDeal voorlopig beschikbaar blijft, met de belofte dat ondernemers en consumenten kunnen rekenen op de volledige beschikbaarheid van betaaldiensten.

De aankondiging van deze overname vond eerder dit jaar plaats en is nu met succes afgerond, na goedkeuring van toezichthouders. De exacte prijs voor de overname van iDEAL is niet openbaar gemaakt.

Meer over: