Ga naar de inhoud

Nederlanders hebben digitale voorsprong

Update:
Nederlanders digitale voorsprong

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geeft aan dat een groeiend aantal Nederlanders over digitale vaardigheden beschikt. In 2019 was 74 procent van de bevolking digitaal vaardig, dat percentage is nu opgelopen tot 80 procent.

Dit betekent dat Nederland nu al heeft voldaan aan het Europese doel van ‘digitalisering 2030’, waarin wordt gesteld dat 80 procent van de bevolking van de EU minimaal over digitale basisvaardigheden moet beschikken.

Digitale vaardigheden in Nederland verbeteren

De stijging van het percentage Nederlanders met digitale vaardigheden is tekenend voor de snelle digitalisering van onze samenleving. Nederland staat nu bovenaan de lijst van de meest digitaal vaardige landen in Europa. Finland neemt de tweede plaats in, gevolgd door Ierland op de derde plaats.

Nederlanders blinken uit op het gebied van online communicatie, maar er is nog werk aan de winkel wat betreft het vermogen om software te gebruiken, waar Nederlanders het minst vaardig in zijn volgens het CBS.

Grote verschillen in digitale vaardigheden

Hoewel de globale cijfers over Nederlandse digitale vaardigheden indrukwekkend zijn, zijn er grote verschillen in deze vaardigheden als we kijken naar de ontwikkeling op basis van leeftijd en opleidingsniveau. Zo is het percentage Nederlanders met meer dan digitale basisvaardigheden maar liefst 2 keer zo hoog onder 25- tot 45-jarigen in vergelijking met 65- tot 75-jarigen. Wanneer we dit vergelijken met personen ouder dan 75 jaar, is de digitale vaardigheid zelfs 4 keer zo hoog.

Daarnaast spelen ook onderwijs en opleidingsachtergrond een belangrijke rol in de mate van digitale bekwaamheid. Onder de mensen met een hbo- of universitaire opleiding beschikt 70 procent over digitale vaardigheden die de basis overtreffen. Onder mensen die enkel een vmbo-diploma hebben, is dat percentage slechts 29 procent.

Digitale infrastructuur bevordert digitale vaardigheid

Een factor die ongetwijfeld heeft bijgedragen aan de hoge score van Nederland op het gebied van digitale competentie is de hoogwaardige digitale infrastructuur van ons land en de sterke nadruk op digitale educatie in het onderwijssysteem.

Dat wij op digitaal vlak zo handig zijn heeft een directe impact op de manier waarop we navigeren in ons werk, ons leerproces en onze interacties met anderen. De gestage groei hiervan in Nederland is daarom een bemoedigende trend, hoewel er nog steeds een verschil is als het gaat om leeftijd en onderwijsachtergrond.

Niettemin, het feit dat Nederland nu al voldoet aan de Europese doelstelling van 80% digitale vaardigheid in de bevolking duidt op het sterke digitale klimaat van het land. Dit biedt Nederland een krachtige uitgangspositie voor verdere technologische groei en innovatie in de toekomst.

Bron: nu.nl

Meer over: