Ga naar de inhoud

Huizenkopers accepteren lager energielabel door krapte woningmarkt

Update:
Lager energielabel geaccepteerd door woningkrapte

In de huidige woningmarkt zijn kopers bereid om concessies te doen aan hun eisen bij hun zoektocht naar een huis. Het is inclusief het accepteren van een lager energielabel. Dit blijkt uit onderzoek van De Hypotheker, waarbij bijna 500 woningzoekenden zijn ondervraagd. Ze hebben geen keuze, maar is dat slim?

Ondanks dat een goed energielabel bovenaan de wensenlijst staat, is dit vaak de eerste concessie die gedaan wordt. Mark de Rijke, commercieel directeur bij De Hypotheker, verklaart dat de hoge vraag naar huizen met een beter energielabel – en de lagere energiekosten die deze met zich meebrengen – leidt tot flinke overbiedingen.

Prijsverschil en de gevolgen lager energielabel

De kosten voor een woning met een hoog energielabel zijn aanzienlijk gestegen. Waar het prijsverschil tussen de beste en slechtste labels 3 jaar geleden nog €60.000 bedroeg, is dit opgelopen tot €140.000. Dit komt mede door externe factoren zoals de oorlog in Oekraïne en stijgende gasprijzen.

Hoewel sinds januari extra geleend kan worden voor huizen met een energielabel A of B, dekt dit niet de volledige meerprijs. De Rijke benadrukt dat een huis met een lager energielabel op de lange termijn hogere kosten krijgt, onder meer door noodzakelijke verduurzaming om energielasten te verminderen. Niettemin, door de krapte op de markt en beperkingen in leenmogelijkheden, voelt een aanzienlijk deel van de kopers zich gedwongen een minder energiezuinig huis te accepteren.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Aanpassingen in zoektocht op de woningmarkt

Veel huizenzoekers passen hun strategie aan door langer te zoeken, de regio van voorkeur te verlaten of in te leveren op aspecten als grootte en indeling van de woning.

Maar liefst 90% van de ondervraagden vindt dat de overheid te weinig doet om de woningnood aan te pakken. De verwachting is dat de huizenprijzen verder stijgen door het aanhoudende tekort, dat inmiddels is opgelopen tot 390.000 woningen. Ondanks de voorkeur voor een groen energielabel, lijkt de huidige marktsituatie veel kopers te dwingen hun wensen bij te stellen, concludeert De Rijke.

Hoe komt een energielabel tot stand?

Bekijk de uitlegvideo hieronder: wat is een energielabel?

Bron: dvhn

Meer over: