Ga naar de inhoud

Huis isoleren? Er is weer subsidie!


Zuinig zijn met energie in huis? We willen het allemaal. Niet alleen vanwege de portemonnee, ook voor het milieu. Isolatie van je woning geeft in veel gevallen ook nog eens meer wooncomfort. Daarom is het goed nieuws dat je opnieuw subsidie kunt krijgen voor het (laten) uitvoeren van 2 of meer isolatiemaatregelen. Een subsidie die kan oplopen tot 30% van de kosten!

De overheid helpt! 

De overheid wil graag dat we isoleren en daarom is er subsidie beschikbaar gesteld voor wie 2 of meer isolatiemaatregelen laat uitvoeren. Heb je plannen om je dak, je gevel, je vloer of bijvoorbeeld je ramen te isoleren? Dan is dit een goed moment. De subsidie die je kunt krijgen, levert je namelijk tot bijna een kwart van de kosten op. En dat is nog niet alles, want daar bovenop kun je óók subsidie ontvangen voor andere energiebesparende aanpassingen, zoals een isolerende voordeur en maatwerkadvies. Het totale bedrag dat je eenmalig voor al deze isolatiemaatregelen kunt krijgen, kan oplopen tot ruim 10.000 euro. 

Vanaf 1 januari 2022 meer subsidie voor isolatie en warmtepomp

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Vanaf dit jaar gelden er daarom nieuwe subsidieregels als je je woning wilt verduurzamen. Als je 2 verduurzamingsmaatregelen neemt, krijg je niet 20% van de kosten vergoed, maar 30%. Onder verduurzamingsmaatregelen worden isolatie gerekend (vloer-, dak-, spouwmuurisolatie of HR++glas) en ook de aanschaf van een warmtepomp of een hybride warmtepomp. Deze verhoging van de subsidieregeling geldt in ieder geval tot en met 2024. 

Hoe goed en waarom moet je isoleren?

Klinkt goed, zo’n subsidie. Deze krijg je helaas niet zomaar. Daarom heeft de overheid richtlijnen opgesteld tot hoever je je huis moet isoleren. Deze richtlijnen zijn beschreven bepaalde standaarden. Deze geven aan wanneer de woning goed genoeg is geïsoleerd om aardgasvrij te worden. Met deze standaarden wordt het Klimaatakkoord hopelijk nageleefd en hoeven we in 2050 onze woningen niet meer te verwarmen met aardgas. 

Het isoleren van je huis heeft verschillende voordelen. Je verbruikt minder energie, waardoor je energierekening omlaaggaat. Het is ook comfortabeler. De vloer voelt dankzij de vloerisolatie niet meer koud aan en je zolder zal een aangename temperatuur hebben door de dakisolatie.

Hoge subsidie voor het plaatsen van een warmtepomp

Je kunt ook een mooie subsidie krijgen voor het plaatsen van een warmtepomp. Hier zijn ook standaarden voor. Er wordt onderscheid gemaakt tussen huizen die gebouwd zijn voor en na 1945. Bij woningen voor 1945 is vaak geen spouwmuurisolatie mogelijk waardoor een warmtepomp geen nut heeft. Een specialist kan je hierover adviseren. Is jouw huis gebouwd na 1945? Dan is het aan te raden om te kijken naar de voordelen en mogelijkheden van een warmtepomp. Een warmtepomp is goed voor het milieu en je energie- en waterrekening gaan omlaag.

Bespaar nog meer geld met de subsidieregelingen energiebesparing

De Subsidieregeling energiebesparing in huis (SEEH) is een landelijke regeling. Wie geluk heeft, kan deze combineren met andere subsidies, bijvoorbeeld de subsidie voor energiebesparing die de gemeente aanbiedt. 

Daarnaast heb je nog de Energiebespaarlening. Als huiseigenaar kun je bij het Nationaal Energiebespaarfonds een gunstige lening krijgen om energiebesparende maatregelen aan de woning te financieren. 

Zelf energie besparen doe je zo!

Ben je (nog) niet van plan om je huis te isoleren of een warmtepomp te plaatsen, dan kun je ook zelf een aantal maatregelen nemen, die niet veel geld hoeven te kosten. Denk bijvoorbeeld aan het dichten van kieren met tochtstrippen, het plaatsen van radiatorfolie, het isoleren van de leidingen van de centrale verwarming en een waterbesparende douchekop plaatsen. Hier lees je nog meer tips om energie te besparen. 

Lees ook:

Meer over: