Draai voor klassieke weergave

Huis isoleren? Er is weer subsidie!

Zuinig zijn met energie in huis? We willen het allemaal. Niet alleen vanwege de portemonnee, ook voor het milieu. Isolatie van je woning geeft in veel gevallen ook nog eens meer wooncomfort. Daarom is het goed nieuws dat je opnieuw subsidie kunt krijgen voor het (laten) uitvoeren van twee of meer isolatiemaatregelen. Een subsidie die kan oplopen tot 20% van de kosten!

De overheid helpt

De overheid wil graag dat we isoleren en daarom is er subsidie beschikbaar gesteld voor wie twee of meer isolatiemaatregelen laat uitvoeren. Heb je plannen om je dak, je gevel, je vloer of bijvoorbeeld je ramen te isoleren? Dan is dit een goed moment. De subsidie die je kunt krijgen, levert je namelijk tot bijna een kwart van de kosten op. En dat is nog niet alles, want daar bovenop kun je óók subsidie ontvangen voor andere energiebesparende aanpassingen, zoals; een isolerende voordeur en maatwerkadvies. Het totale bedrag dat je eenmalig voor al deze isolatiemaatregelen kunt krijgen, is maar liefst 10.000 euro. Dat tikt lekker aan.

Bonussubsidie energieneutraal

Wie zijn bestaande woning echt volledig energiezuinig of zelfs energieneutraal gaat maken, kan zelfs nóg een extra bedrag krijgen als tegemoetkoming in de kosten. In dat geval moeten alle isolatiemaatregelen worden uitgevoerd, met zeer hoge isolatiewaarden. Plus isolerende deuren en kozijnen, een ventilatiesysteem en een goede kierdichtheid. Het te ontvangen extra subsidiebedrag bedraagt, als een en ander aangetoond wordt, dan 4.000 euro.

Subsidieregelingen energiebesparing

De Subsidieregeling energiebesparing in huis (SEEH) is een landelijke regeling. Wie geluk heeft, kan deze combineren met andere subsidies, bijvoorbeeld de subsidie voor energiebesparing die de gemeente aanbiedt. Ook de Energiebespaarlening staat hier nog los van. Als huiseigenaar kun je bij het Nationaal Energiebespaarfonds een gunstige lening krijgen om energiebesparende maatregelen aan de woning te financieren. Overigens is er ook zo’n lening beschikbaar voor Verenigingen van Eigenaren.

Voorwaarden subsidie isolatie

Natuurlijk gelden er wel voorwaarden. Je moet bijvoorbeeld zelf in de woning wonen, waarvoor je de subsidie aanvraagt en je kunt alleen geld krijgen voor maatregelen die na 15 augustus 2019 zijn uitgevoerd. Het gaat om twee isolatiemaatregelingen tegelijk, waarbij je kunt kiezen tussen; dakisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie (binnen of buiten), vloerisolatie of bodemisolatie, het plaatsen van HR++ glas of triple glas. De maatregelen moeten voldoen aan de vereiste isolatiewaarden en er geldt ook een minimum aantal vierkante meters. De voor- en na-situatie moeten aangetoond worden. Ben je van plan om meer dan twee maatregelen te laten uitvoeren? Doe dat dan wel in één keer, want je kunt maar eenmalig subsidie ontvangen per woning. Een andere voorwaarde is dat je de werkzaamheden laat uitvoeren door een bedrijf. Je kunt de subsidie aanvragen op de website van Rijksdienst voor ondernemend Nederland.

Zelf energie besparen

Ben je (nog) niet van plan om ingrijpende verbouwmaatregelen te treffen, dan kun je - met de winter in aantocht - ook zelf een aantal maatregelen nemen, die niet veel geld hoeven te kosten. Denk bijvoorbeeld aan het dichten van kieren met tochtstrippen, het plaatsen van radiatorfolie, het isoleren van de leidingen van de centrale verwarming en een waterbesparende douchekop plaatsen.

Wil je meer nuttige tips om energie te besparen? Ga dan naar onze energiepagina.

Auteur: Sarah Saarberg