Ga naar de inhoud

Herstel lever na alcoholgebruik: zo zit het

Update:
lever en alcohol

Je lever is het belangrijkste orgaan in je lichaam dat verantwoordelijk is voor het afbreken en elimineren van gifstoffen, waaronder alcohol. Het is ook het orgaan dat het meest wordt beïnvloed door overmatig alcoholgebruik. Hoe snel gaat het herstel? Je leest het in dit artikel.

Hoeveel tijd heeft je lever nodig voor een paar glazen alcohol?

Op korte termijn kan je lever alcohol in 1 uur verwerken. Dit betekent dat als je af en toe een drankje neemt, je lever meestal snel herstelt. Maar als je regelmatig grote hoeveelheden alcohol drinkt, leidt dit tot langdurige schade aan je lever. Denk aan aandoeningen zoals vette leverziekte, cirrose van de lever en alcoholische hepatitis.

Als je stopt met alcohol drinken, herstelt je lever na verloop van tijd. De snelheid van dit herstel is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de hoeveelheid alcohol die je consumeert, de frequentie van je drinken, andere gezondheidsproblemen die je hebt en je leeftijd en gewicht.

Het herstel van de lever verschilt per persoon 

Onderzoek toont aan dat de leverfunctie begint te verbeteren na 2 tot 3 weken zonder alcohol. Leverspecialist Christina Lindenmeyer, legt uit dat het herstelproces afhankelijk is van de individuele situatie: “Het hangt af van de mate van schade die al is aangericht.”

Studies tonen aan dat deze weken van onthouding van alcohol voor mensen die zware alcoholische dranken consumeren, hielpen om ontstekingen te verminderen en verhoogde serumspiegels in de lever te verlagen. Dit suggereert dat zelfs een korte periode van onthouding helpt om de leverfunctie te verbeteren.

Voor volledig herstel moet alle schade aan de lever worden hersteld. Hoeveel tijd dat kost, hangt af van verschillende persoonlijke factoren. Leverspecialisten benadrukken dat onthouding de meest kritieke interventie en behandeling is. Voor patiënten met cirrose als gevolg van ernstig letsel aan de het orgaan door alcohol, kan zelfs 1 glas wijn of bier giftig zijn.

Is het slim om (tijdelijk) te stoppen met alcohol?

Kortom, een paar weken zonder alcohol is zeker goed voor je. Hoe langer je geen alcohol drinkt, hoe beter. Als je langdurig heel vaal alcohol hebt gedronken, duurt het herstelproces langer. Het is belangrijk om de gezondheid van je lever te beschermen door met mate te drinken. Zo’n 0.0% biertje is ook hartstikke lekker!

Meer over: