Ga naar de inhoud

Gevaarlijke drugs in Nederland: trends en opkomende gevaren

Update:
Drugs

Het gebruik van gevaarlijke drugs is een toenemend probleem in Nederland. Traditionele drugs zoals cocaïne en heroïne blijven een groot probleem. Er zijn ook nieuwe trends in opkomst, zoals designerdrugs, lachgas ballonnen en andere synthetische drugs. 

Soorten drugs

Uit recent onderzoek blijkt dat het aantal jongeren dat gevaarlijke drugs gebruikt in Nederland de afgelopen jaren is toegenomen. Zo heeft bijvoorbeeld bijna 1 op de 5 Nederlandse jongeren tussen de 16 en 24 jaar oud ooit xtc gebruikt, volgens het Trimbos Instituut. Ook het gebruik van lachgas ballonnen is de afgelopen jaren sterk gestegen onder jongeren en jongvolwassenen. Het is alarmerend om te zien dat deze drugs steeds normaler worden gevonden onder jongeren, terwijl ze serieuze schadelijke gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid.

Nieuwste en meest gevaarlijke drugstrends in Nederland

Elk jaar komen er nieuwe drugs op de markt en wordt de samenstelling van bestaande drugs steeds gevaarlijker en onvoorspelbaarder. We geven je een top 20 en welke gevaren ze met zich meebrengen, zodat we ons bewust zijn van de risico’s. Deze drugs kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, verslaving en zelfs de dood: 

1. Fentanyl

Deze synthetische opioïde is verantwoordelijk voor het grootste aantal overdosis-sterfgevallen in Nederland. Het is een krachtig verdovend middel dat wordt gebruikt als pijnstiller. Fentanyl wordt vaak verkocht in de vorm van pillen of poeder. De prijs varieert van 5 tot 20 euro per pil of gram. Het leidt tot ademhalingsproblemen, coma en de dood.

2. Methamfetamine

Deze drug, ook bekend als crystal meth, is de afgelopen jaren in populariteit toegenomen in Nederland. Het is een stimulerend middel dat wordt gerookt, gesnoven of geïnjecteerd. Methamfetamine ziet eruit als een kristalachtige substantie en kost tussen de 20 en 50 euro per gram. Het leidt tot tandbederf, gewichtsverlies, psychotische symptomen en verslaving.

3. XTC

Deze partydrug is populair onder jongeren en wordt meestal ingenomen in de vorm van een pil. Het leidt tot uitdroging, oververhitting, hallucinaties en depressie. De prijs varieert van 5 tot 15 euro per pil.

4. Cocaïne

Cocaïne blijft een populaire en gevaarlijke drug, met hoge verslavingspercentages en ernstige gezondheidseffecten. Het is een stimulerend middel dat vaak gesnoven wordt. Cocaïne ziet eruit als een wit poeder en kost tussen de 50 en 80 euro per gram. Het leidt tot hartproblemen, psychotische symptomen en verslaving.

5. GHB

GHB staat voor Gamma-hydroxybutyraat: Deze vloeibare drug wordt vaak gebruikt als partydrug en leidt tot bewusteloosheid, ademhalingsproblemen en de dood. De prijs varieert van 10 tot 20 euro per dosis.

6. Ketamine

Deze dissociatieve drug wordt gebruikt als verdovingsmiddel in de diergeneeskunde en wordt steeds populairder als recreatieve drug. Het leidt tot hallucinaties, ademhalingsproblemen en verslaving. Ketamine ziet eruit als een wit poeder en kost tussen de 20 en 50 euro per gram.

7. Heroïne

Deze opioïde drug die meestal wordt geïnjecteerd. Het leidt tot ademhalingsproblemen, infecties en verslaving. Heroïne ziet eruit als een bruinachtig poeder en kost tussen de 10 en 20 euro per dosis.

8. Benzodiazepinen

Ook bekend als ‘benzos’, zijn medicijnen die worden voorgeschreven om angst en slapeloosheid te behandelen. Ze hebben een kalmerend effect op het centrale zenuwstelsel en worden vaak misbruikt om een gevoel van ontspanning en euforie te creëren. Veelvoorkomende benzodiazepines zijn Xanax, Valium en Ativan. Deze drugs worden vaak voorgeschreven als kalmeringsmiddelen, maar worden ook recreatief gebruikt. Ze leiden tot geheugenproblemen, slaperigheid en verslaving. De prijs varieert, afhankelijk van het merk en de dosering, het kost tussen de 1 en 5 euro per pil.

9. LSD

LSD is een hallucinogeen dat vaak wordt ingenomen in de vorm van een kleine papieren tab die onder de tong wordt gelegd. Het leidt tot paniekaanvallen, psychotische symptomen en langdurige perceptuele veranderingen. De prijs varieert tussen de 5 en 10 euro per tab.

10. DMT

Dimethyltryptamine is een psychedelisch middel dat meestal wordt gerookt of ingeslikt en leidt tot intense hallucinaties en verwarring. Het wordt soms gebruikt als onderdeel van traditionele religieuze ceremonies. De prijs varieert tussen de 50 en 100 euro per gram.

11. 2C-B

Een synthetische hallucinogene drug die qua effecten vergelijkbaar is met LSD en MDMA. Het wordt vaak verkocht als poeder of pil en heeft zowel stimulerende als hallucinogene effecten. 2C-B staat bekend om zijn onvoorspelbare effecten en veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen, zoals hartaanvallen en beroertes. Straattermen: Nexus, Bees.

12. 4-FA

Dit is een synthetische drug die qua effecten vergelijkbaar is met MDMA en amfetaminen. Het heeft stimulerende en empathogene effecten en wordt vaak gebruikt op feestjes en festivals. 4-FA kan echter ook leiden tot hartproblemen, verhoogde lichaamstemperatuur en hersenbeschadiging bij verkeerd gebruik. Straattermen: 4-FMP, 4-Fluor, para-Fluoramfetamine.

13. Kratom

Kratom is een natuurlijke plant afkomstig uit Zuidoost-Azië die wordt gebruikt als een stimulerend middel en pijnstiller. De actieve ingrediënten in kratom kunnen echter verslavend zijn en bij overmatig gebruik treden er negatieve bijwerkingen op, zoals leverbeschadiging, misselijkheid en vermoeidheid. Straattermen: Krat, ketum, thom.

14. 5-MeO-DMT

Het is een krachtige hallucinogene drug die vaak wordt gerookt of geïnhaleerd. Het leidt vaak tot intense en spirituele ervaringen, maar kan ook zeer gevaarlijk zijn bij verkeerd gebruik. 5-MeO-DMT leidt tot ademhalingsproblemen, verlies van bewustzijn en zelfs de dood. Straattermen: Toad, bufo.

15. Flakka

Dit is een synthetische drug die ook wel bekend staat als gravel. Het heeft stimulerende en hallucinogene effecten en wordt gesnoven, gerookt of geïnjecteerd. Flakka leidt tot agressief gedrag, paranoia en hallucinaties. Het is een zeer gevaarlijke drug en kan leiden tot ernstige bijwerkingen en overlijden. Straatnamen voor Flakka zijn onder andere Alpha-PVP, Monkey Dust en Zombie Drug.

16. Krokodil

Dit is een zeer gevaarlijke drug die in Rusland is ontstaan en nu ook in Nederland opduikt. Het is gemaakt van codeïne en andere goedkope ingrediënten, zoals benzine en verfverdunner. Het gebruik ervan leidt tot ernstige lichamelijke schade, zoals huidnecrose en amputaties.

17. Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS)

Dit zijn chemische stoffen die zijn ontworpen om de effecten van illegale drugs zoals cannabis, cocaïne of ecstasy na te bootsen. Ze worden ook wel ‘designer drugs’ genoemd omdat ze vaak in laboratoria worden ontwikkeld om de wetgeving tegen drugs te omzeilen en omdat ze in verschillende vormen en samenstellingen voorkomen. NPS kunnen zowel synthetische als natuurlijke stoffen bevatten en worden in verschillende vormen verkocht, zoals poeders, pillen, vloeistoffen of capsules.

Hoewel NPS in sommige gevallen legaal zijn, kunnen ze zeer gevaarlijk zijn en ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, waaronder hallucinaties, paranoia, paniekaanvallen, toevallen, hartaanvallen, beroertes en zelfs de dood. Omdat NPS vaak ongereguleerd zijn en in verschillende samenstellingen voorkomen, is het moeilijk om te weten wat er precies in de drug zit en welke effecten het heeft. Het is belangrijk om te onthouden dat NPS niet veiliger zijn dan traditionele drugs en dat het gebruik ervan ernstige gevolgen heeft voor de gezondheid.

18. Crack

Dit is een gevaarlijke en verslavende vorm van cocaïne die men rookt. Het wordt meestal verkocht in de vorm van kleine kristallen of stukjes die wit of beige van kleur zijn. Crack is goedkoper dan cocaïne en geeft een korter, maar intenser effect. Crack is zeer verslavend en leidt tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals hart- en ademhalingsproblemen, beroertes, psychische stoornissen en zelfs overlijden. Langdurig gebruik leidt tot geestelijke afhankelijkheid en tolerantie, waardoor steeds hogere doses nodig zijn om hetzelfde effect te bereiken.

19. Lachgas ballonnen

Dit is een populaire vorm van recreatief drugsgebruik. Lachgas, ook wel bekend als distikstofoxide, is in de medische wereld in gebruik als verdovingsmiddel en pijnstiller. De stof wordt echter ook recreatief gebruikt vanwege de korte maar intense high die het kan geven. Bij het gebruik van lachgas ballonnen spuit men lachgas in een ballon, die vervolgens wordt opgeblazen en leeggezogen. De gebruiker inhaleert vervolgens het gas uit de ballon, waardoor het snel in de longen en vervolgens in de bloedbaan terechtkomt en zo het centrale zenuwstelsel bereikt.

De effecten van het gas duren slechts enkele minuten, waardoor gebruikers vaak meerdere ballonnen achter elkaar gebruiken om het effect te verlengen. Ten 1e kan het inademen van lachgas uit een ballon leiden tot zuurstoftekort in het lichaam, wat leidt tot flauwvallen en in ernstige gevallen zelfs tot hersenschade. Bovendien leidt langdurig en regelmatig gebruik van lachgas tot zenuwschade, wat leidt tot gevoelloosheid, tintelingen en spierzwakte.

20. Bewerkte cannabis of hasj

Ook wel bekend als wietolie of THC-olie wordt steeds populairder. Het is een sterk geconcentreerd extract van de cannabisplant en bevat hoge niveaus van tetrahydrocannabinol (THC), het psychoactieve bestanddeel dat verantwoordelijk is voor de ‘high’ die geassocieerd wordt met cannabisgebruik. Het gevaar van het gebruik van bewerkte cannabis of hasj is dat het hoge THC-niveaus bevat die leiden tot ernstige psychische en fysieke bijwerkingen, zoals paranoia, angst, hallucinaties, versnelde hartslag, hoge bloeddruk, ademhalingsproblemen en zelfs psychotische episoden. Bovendien kan het gebruik van bewerkte cannabis of hasj leiden tot verslaving en ernstige gezondheidsproblemen op de lange termijn, zoals cognitieve stoornissen en schade aan de longen, het hart en andere organen.

Ernstig probleem in Nederland 

Het gebruik van gevaarlijke drugs is een ernstig probleem in Nederland. Het is belangrijk om bewust te zijn van de risico’s die gepaard gaan met drugsgebruik en om hulp te zoeken als je zelf of iemand in je omgeving verslaafd is. Het is ook van belang om te beseffen dat elke drug verschillende gevolgen heeft voor de gezondheid en dat sommige drugs zelfs levensbedreigend kunnen zijn.

Disclaimer: De informatie in dit artikel is bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt geen professioneel medisch advies. Het gebruik van drugs is illegaal in Nederland en heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid. Wij raden het gebruik van drugs dan ook ten zeerste af.

Bron: Trimbos-instituut 

Meer over: