Ga naar de inhoud

6 manieren om hangplanten op te hangen: zónder boren en schroeven

Update:
Hangplanten ophangen zonder en met schroeven boren

De echte groenliefhebber houdt vanzelfsprekend ook van hangplanten. Maar ze in je eigen woonkamer ophangen aan het plafond is wel een gedoe. Je maakt dan een gat in je mooie stucwerk en dat wil je liever niet. Gelukkig zijn er handige oplossingen om toch hangplanten als decoratie in huis te nemen.

Hier zijn 6 manieren voor het ophangen van planten zónder boren en schroeven.

1. Zet hangplanten in decoratieve plantenstandaards

Verhoog de esthetiek van je interieur door hangplanten in decoratieve plantenstandaards te plaatsen. Deze standaards bieden niet alleen een visueel aantrekkelijke presentatie, maar ze zorgen er ook voor dat je hangplanten op ooghoogte staan, waardoor ze gemakkelijker te bewonderen en te verzorgen zijn.

Wees creatief en hergebruik spullen in huis

Wees creatief met wat je in huis hebt staan of niet meer zo veel gebruikt. Plaats bijvoorbeeld een staande kapstok in je woonkamer en hang daar verschillende soorten in verschillende mandjes aan.

2. Hang planten aan een telescopische stang

Een telescopische stang biedt de mogelijkheid om plantenhangers op hoogte te hangen door de stang tussen vloer en plafond te klemmen of door de telescopische stang tussen 2 kozijnen in te klemmen.

Bekijk de voorbeelden hieronder.

3. Hang hangplanten aan een houten ladder

Voeg stijl toe met een houten ladder waar verschillende hangplanten op passen. Vind deze in decoratiewinkels of op tweedehands.net voor een trendy uitstraling. Ben je de ladder zat, zet je de ladder buiten of gebruik je de ladder voor de verandering voor tijdschriften in de slaapkamer.

Overweeg een decoratieve ladder als plantenstandaard voor een stijlvolle en praktische oplossing zonder klimpartijen. Je kunt de ladder neerzetten en ophangen. Wanneer je de ladder ophangt kun je daar ook weer planten aan hangen.

De hangende ladder bevestig je natuurlijk wel met schroeven aan het plafond >>

4. Presenteer hangplanten aan je eigen gordijnroede of -rails

Gebruik een gordijnroede, die is ideaal voor het presenteren van hangplanten zonder te boren. Je kunt dan zelf kiezen hoeveel planten je eraan hangt.

5. Betonraster of draadscherm in plaats van boren

Plaats een betonraster of draadscherm tegen een muur en hang de draadjes van zoveel mogelijk hangplanten eraan. Dit is heel functioneel en het past ook goed in een hal of trappenhuis.

6. Gebruik klemmen, magneten of (zelfklevende) haakjes

Voor een snelle oplossing zonder boren zijn er plantenhangers met klemmen beschikbaar. Bevestig ze eenvoudig aan tafelranden, planken of leuningen, zodat je je favoriete hangplanten op ooghoogte ziet zonder een ladder te hoeven gebruiken. Gewone s-haakjes zijn ook een makkelijke oplossing. Hang een plant in een mandje aan een plankje langs de wand en je creëert meteen een speels effect.

Voor wie niet wil boren, zijn er ook plafondhaken met magneetbevestiging. Ze hechten stevig aan metalen oppervlakken en bieden een stabiele basis voor je hangende groen, zonder trapgedoe. Handig voor in huizen met een systeemplafond.

Of kies voor zelfklevende haakstrips of dubbeltape zodat je je muren niet beschadigd. Perfect voor het ophangen van lichte hangplanten.

Hoe verzorg ik hangplanten?

Nu je weet hoe je hangplanten creatief ophangt zonder schroeven, ren je natuurlijk meteen naar de winkel om een paar groene plantgenoten in huis te halen. Of bestel je de planten online. Voordat je nieuwe planten koopt eerst nog de belangrijkste verzorgingstip: hangplanten gedijen goed met regelmatig water geven, je moet zo af en toe een keukentrapje beklimmen met je gieter!

We zien nog veel te vaak dat hangplanten er troosteloos bijhangen. Omdat ze met hun stelen naar beneden hangen valt het minder op wanneer ze verdrogen. Dan is watergeven zo vergeten.

Ook een hangplant heeft water, plantenvoeding, voldoende licht en af en toe wat aandacht nodig!

Wat zijn goede hangplanten?

De keuze aan soorten hangplanten is enorm. Van luchtzuiverende eigenschappen tot weinig onderhoud en decoratieve flair, ontdek hieronder welke hangplanten goed bij jou passen.

  • Anthurium ook bekend als de Flamingobloem, heeft opvallende hartvormige bloemen in verschillende kleuren. Verzorging: Houd de grond vochtig maar niet doorweekt, geef indirect licht en vermijd direct zonlicht.
  • Bladcactus, of Schlumbergera, staat bekend om zijn platte bladsegmenten en kleurrijke bloemen. Verzorging: Matig water geven, indirect licht en koelere temperaturen bevorderen de bloei.
  • Graslelie, of Chlorophytum comosum, heeft sierlijke groene bladeren met witte strepen. Verzorging: Regelmatig water geven, gedijt goed in indirect licht en zuivert de lucht.
  • Hedera helix Wonder is een klimopsoort met opvallend getande bladeren. Verzorging: Gematigd water geven, groeit goed in zowel lichte als schaduwrijke omgevingen.
  • Peperomia heeft dikke, vlezige bladeren en komt in verschillende bladvormen voor. Verzorging: Matig water geven, vermijd direct zonlicht, en gedijt goed in kamertemperatuur.
  • Drakenklimop, of Epipremnum aureum, is een robuuste klimplant met hartvormige bladeren. Verzorging: Matig water geven, gedijt in diverse lichtomstandigheden, en zuivert de lucht.
  • Scindapsus, ook bekend als Devil’s Ivy, heeft glanzende bladeren en is een uitstekende luchtreiniger. Verzorging: Laat de grond tussen watergeefbeurten opdrogen, gedijt in indirect licht.
  • Erwtenplantje, of Senecio rowleyanus, heeft parelvormige bladeren die op erwten lijken. Verzorging: Weinig water geven, veel indirect licht, en vermijd te veel vocht in de grond.
  • Sedum, een vetplant, heeft succulente bladeren en is goed bestand tegen droogte. Verzorging: Minimaal water geven, volle zon, en goed laten drogen tussen watergeefbeurten.
  • Vaderplant, ook bekend als de Zebrina-pendula of Hangende Zebraplant, kenmerkt zich door zijn opvallende paarse strepen op groene bladeren en hangende groeigewoonte. Laat de bovenste laag van de grond tussen waterbeurten opdrogen. Verzorging: Matig water geven, vermijd te veel vocht in de grond en geef het indirect licht. Deze plant is gemakkelijk te verzorgen en gedijt goed in diverse binnen-omgevingen.
  • Varen, een klassieke kamerplant, heeft fijn geveerde bladeren en gedijt in vochtige omstandigheden. Verzorging van varens: Houd de grond vochtig, vermijd direct zonlicht en geef een hoge luchtvochtigheid.
  • Monstera heeft opvallende, ingesneden bladeren en geeft een tropisch tintje aan je interieur. Verzorging: Matig water geven, gedijt in indirect licht, en laat de grond tussen watergeefbeurten opdrogen.
  • String of pearls, of Senecio rowleyanus, heeft sierlijke kralenachtige bladeren. Verzorging: Weinig water nodig, veel indirect licht, en vermijd te veel vocht in de grond.
  • Hoya, ook bekend als de Wasbloem, heeft dikke, wasachtige bladeren en produceert opvallende bloemen. Verzorging: Matig water geven, houdt van helder indirect licht, en laat de grond tussen waterbeurten opdrogen.
  • Philodendron heeft verschillende soorten, met hartvormige of gelobde bladeren, en gedijt goed binnen. Verzorging: Matig water geven, indirect licht, en regelmatige bemesting in de groeiperiode.
  • Rhipsalis, een epifytische cactus, heeft lang, slank blad en is geschikt voor hangende potten. Verzorging: Weinig water nodig, indirect licht, en vermijd overmatig natte grond.
  • Dubbeltjesplant, of Pilea peperomioides, staat bekend om zijn ronde, muntvormige bladeren. Verzorging: Regelmatig water geven, vermijd direct zonlicht, en laat de bovenste laag grond tussen waterbeurten opdrogen.

Zorg ervoor dat hangplanten goed gedijen in jouw huis

Deze selectie van planten biedt al genoeg opties voor verschillende smaken en omgevingscondities. Let wel altijd op de specifieke behoeften van elke plant, zoals lichtniveau, watergift en luchtvochtigheid, om ervoor te zorgen dat ze gedijen en je interieur verrijken met groene pracht.

Met deze verschillende soorten creëer je heel snel een levendige mix voor een gevarieerd en boeiend decor. Gebruik wandplanken vooral ook om extra ruimte te creëren, zonder de vloerruimte in te nemen of je hele vensterbank ‘zoals in het raam van een bejaardenflat’ vol te zetten.

Hangplanten niet alleen fraai: ook nuttig in huis

  • Luchtzuivering: veel hangplanten hebben luchtzuiverende eigenschappen. Ze helpen bij het verwijderen van schadelijke stoffen uit de lucht, waardoor de luchtkwaliteit in huis verbetert.
  • Stressvermindering: het hebben van groen in huis, zoals hangplanten, kan stress verminderen en een kalmerend effect hebben. Ze dragen bij aan een ontspannen en positieve leefomgeving.
  • Flexibele plaatsing: hangplanten bieden flexibiliteit bij het plaatsen. Je hangt ze op verschillende hoogtes, bijvoorbeeld zoals eerder genoemd aan bijvoorbeeld plafondhaken, wandplanken of speciale plantenhangers, waardoor je de indeling van je interieur steeds makkelijk aanpast zonder te plamuren.
  • Natuurlijke scheiding: hangplanten functioneren ook goed als natuurlijke scheidingswanden, waardoor je bepaalde delen van een ruimte kunt afbakenen en je ergens rustig kan verschuilen in huis.

Hoe hang je een hangplant op met schroeven?

Voor diegenen die het prima vinden om wel te boren, zijn er verschillende leuke manieren om hangplanten op te hangen. Hangplanten ophangen met behulp van een boor geeft je ook de vrijheid om op diverse manieren van je plantenverzameling te genieten. Ongeacht welke plek op het plafond. Er zijn interieurs waar ze helemaal mee losgaan met hangplanten, zoals op dit voorbeeld te zien is.

Variaties waar wel een boor aan te pas komt

De gordijnroede is ook zonder gordijn en met boren een handige steun voor hangplanten. Plaats de roede een stukje vanaf de muur of in het midden van de kamer voor een speels effect.

Gebruik takken en stronken uit de natuur

Het is ook leuk om in plaats van een roede een kronkelige tak of stronken uit het bos te gebruiken. Ze zijn gratis en altijd uniek in hun vorm.

Kies hangplanten die bij jou passen

Kies altijd wat het beste bij jou past en geniet van de groene oase die hangplanten brengen.

Tot slot: Beloof ons wel om regelmatig water te geven en pas op met het gebruiken van het keukentrapje: wees niet diegene (1 van de 17 per dag) die slecht eindigt door ongelukkig vallen.

Meer over: