Ga naar de inhoud

Varens snel dood, hoe verzorg je ze eigenlijk?

Update:
Varens als kamerplant verzorgen

Varens zijn 1 van de oudste overlevende plantensoorten uit de oertijd. Een plantensoort om zuinig op te zijn. Maar hoe verzorgen we ze eigenlijk in huis? Laat je ze niet alsnog uitsterven op je vensterbank? Nee toch?

Dit zijn de belangrijkste verzorgingstips om zo lang mogelijk van je varen als kamerplant te genieten.

De varen is onze oudste huisgenoot

In de jaren 50 gedijde de varen als kamerplant heel goed. Totdat de centrale verwarming zijn intrede deed. De droge lucht die deze moderne warmtebron met zich meebracht heeft nadelige gevolgen. De varen verdroogt, krijgt bruine bladeren en gaat snel dood.

Toch is deze frisgroene plant nog steeds populair. Het is een blijvertje die ook nog eens zorgt voor de opname van CO2.

Wist je dat? De krulvaren staat zelfs in de top 5 meest luchtzuiverende planten voor in huis.

Waar groeien varens het beste?

Varens groeien het beste in een vochtige, schaduwrijke omgeving. Ze gedijen goed in grond met een hoge luchtvochtigheid en hebben de neiging goed te groeien onder bomen of in gebieden met halfschaduw. Je ziet de varen daarom ook vaak in de badkamer.

Daarnaast geven varens de voorkeur aan grond die rijk is aan organisch materiaal en goed doorlatend is. Het is nog een kunst om ze goed te houden als kamerplant. Het is niet zo gek dat de varens, die jij in huis hebt staan, niet altijd moeiteloos blijven bestaan.

TIP: Varens gedijen het beste in huis, wanneer je zorgt voor een omgeving die lijkt op hun natuurlijke habitat.

Verzorgingstips voor een varen als kamerplant

  • Wel/geen licht: Plaats de varen op een plek met indirect zonlicht. Ze houden van helder, maar niet fel licht. Een raam op het noorden is vaak een goede keuze.
  • Vochtigheid hoog: Varens houden van een hoge luchtvochtigheid. Je kunt regelmatig sproeien of een luchtbevochtiger gebruiken om de luchtvochtigheid op peil te houden.
  • Welke potgrond voor een varen? Gebruik een goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de pot drainage heeft om overtollig water af te voeren.
  • Voldoende water: Houd de grond vochtig, maar niet doorweekt. Laat de bovenste laag van de grond enigszins opdrogen, voordat je opnieuw water geeft.
  • De juiste temperatuur: Varens gedijen goed bij gematigde kamertemperaturen. Probeer schommelingen in temperatuur te vermijden.
  • Potgrootte: Kies een pot die past bij de grootte van de varen. Varens geven de voorkeur aan een iets krappe pot.
  • Voeding: Geef de varen tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) eenmaal per maand een milde vloeibare meststof voor kamerplanten.
  • Verpotten: Controleer af en toe of de varen niet uit zijn pot is gegroeid. Als dit het geval is, verpot hem dan naar een grotere pot.

Wat voor soorten varens zijn er?

Er zijn vele soorten varens met verschillende kenmerken en eigenschappen. Hier zijn 10 veelvoorkomende soorten varens voor in huis:

  1. Tongvaren
  2. Dubbelloof varen
  3. Ijzervaren
  4. Niervaren
  5. Struisvaren
  6. Eikvaren
  7. Rode sluiervaren
  8. Mannetjesvaren
  9. Naaldvaren
  10. Krulvaren

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de 12.000 soorten varens die er zijn. Varens variëren in grootte, vorm, bladstructuur en groeiomstandigheden, waardoor er voor elke tuin of binnenruimte wel een geschikte soort te vinden is.

Leuk weetje: de kleinste varen is de vliesvaren. De grootste varens zijn de boomvarens en die bereiken soms wel een hoogte van 13 meter. Die kun je maar beter niet in huis halen.

Gaan varens in de vensterbank snel dood?

Je kunt varens op de vensterbank zetten, maar het is belangrijk om rekening te houden met de juiste omstandigheden, anders gaan ze snel dood.

Algemene verzorgingstips varens:

  • Zet de varen op een vensterbank met indirect zonlicht.
  • Te veel direct zonlicht kan de bladeren beschadigen.
  • Omdat de lucht vaak droger is bij een raam, is het nuttig om regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken.
  • Kijk ook uit voor tocht, zet de varen op een andere plek wanneer je bijvoorbeeld je raam op een kiertje zet om te luchten.

Als je voldoet aan deze verzorgingstips, is de kans groot dat jouw varen prachtig blijft groeien op je vensterbank of in je badkamer.

Meer over: