Ga naar de inhoud

DNA-test op hondendrollen: SGP streeft naar aanpak overlast

Update:
DNA Hondenpoep handhaving boetes

Je loopt een rondje met je hondje en oeps: geen poepzakjes bij je. Je kijkt links en je kijkt rechts. Niemand zag het dus laat je de drol liggen en loopt snel door. Kijk dan wel uit, want dit kan in de toekomst een flinke boete opleveren, want het DNA-profiel van jouw hond wordt straks misschien achterhaald door handhaving. 

Motie ingediend voor slimmer aanpakken hondenpoepoverlast 

In de nabije toekomst worden, als de ingediende motie wordt aangenomen in de gemeenteraad, in de gemeente Reimerswaal in Zeeland nalatige hondenbezitters aangepakt. Als zij de uitwerpselen van hun honden onbeheerd op openbare wegen achterlaten worden ze opgespoord en beboet. Initiatiefnemer en raadslid (SGP) Rien Sinke ziet Reimerswaal als dé pionier voor het in de praktijk brengen van deze nieuwe regel.

De lokale SGP, die de kartrekker is van deze aanpak, streeft ernaar om hondenbezitters binnenkort te verplichten een genetisch dossier voor hun hond samen te stellen. Hierdoor wordt het testen van achtergelaten uitwerpselen mogelijk.

Iedere hond een eigen uniek DNA-profiel

Sinke vindt de kwestie van hondenpoep in zijn gemeente bijzonder ergerlijk. Handhaving blijkt een uitdagende taak. Met de huidige middelen is het praktisch onmogelijk voor gemeenten om actie te ondernemen.

Daarom bedacht hij dit voorstel: elke hondenbezitter moet verplicht het DNA van zijn hond laten registreren in een database. Als gevolg daarvan zou elke hond in de gemeente een eigen uniek profiel krijgen. Wanneer een handhaver dan op straat hondendrollen tegenkomt, moet die een monster nemen en dit opsturen voor analyse. Dit maakt een identificatie van de eigenaar van de hond mogelijk, denkt Sinke.

Ideale oplossing voor hondenpoepoverlast

De SGP ziet DNA-analyse als ideale oplossing voor hondenpoepoverlast. Dinsdag 26 september is de motie ingediend tijdens de gemeenteraadsvergadering. Sinke is optimistisch over acceptatie vanwege de gedeelde ergernis over hondenpoep. Hij benadrukt dat deze aanpak een waterdichte handhaving mogelijk maakt.

Niet-menselijk genetisch materiaal

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoekt zogenaamd niet-menselijk genetisch materiaal: het DNA van planten en dieren. En daar blijkt uit onderzoek dat het uitermate ingewikkeld is om een DNA-profiel te verkrijgen uit uitwerpselen. Uitwerpselen bestaan voornamelijk uit bacteriën en bevatten slechts een klein gedeelte darmcellen die nodig zijn voor het maken van een DNA-profiel. Bovendien wordt DNA aangetast door direct zonlicht, vocht en warmte.

Alleen verse hondendrollen zijn betrouwbaar

Dit houdt in dat wanneer men een gedegen DNA-profiel wil verkrijgen uit hondenontlasting, de ontlasting, afhankelijk van de weersomstandigheden, zo snel mogelijk na de neerlegging op straat moet worden ‘bemonsterd’. Met andere woorden, hoe ‘verser’ de drol is, des te groter de kans op een betrouwbaar DNA-profiel.

En hoe zit het dan met kattendrollen? Die zijn moeilijk te weren uit de tuin. Hoe gaan we die overlast in de toekomst aanpakken? Krijgen poezenbezitters straks een boete op de mat als hun katten weer eens in de tuin van de buurvrouw hebben gepoept? Trouwens, je weet niet hoe snel een motie soms wordt aangenomen, dus heb je zelf een kat? Koop dan snel een kattenbak. Want een DNA-databank of niet: geen kattendrollen meer in de tuin is wel zo fijn voor de buren.

Bron: RTL Nieuws, Nederlands Forensisch Instituut, Omroep Zeeland.

Meer over: