Ga naar de inhoud

Glazen douchewand schoonmaken doe je zo

Update:

Waarschijnlijk herken je het wel: die vervelende witte aanslag op je mooie glazen douchewand of douchecabine. Deze aanslag ontstaat doordat het achtergebleven water opdroogt en kalk uit het water achterlaat op het glas.

Gelukkig is er een handig stappenplan waarmee je deze aanslag gemakkelijk kunt verwijderen!

Stappenplan glazen douchewand schoonmaken

  1. Open het raam of deur van de badkamer of zet de ventilatie aan om de lucht te laten circuleren. Schoonmaakmiddelen zijn niet gezond om in te ademen.
  2. Spoel de binnenkant van de douchecabine af met warm water.
  3. Maak de buitenkant van de douchecabine schoon met een vochtige doek, inclusief de bovenste randen.
  4. Spray de hele douchecabine in met schoonmaakmiddel, bij voorkeur een wondersopje met azijn.
  5. Laat het schoonmaakmiddel een half uur inwerken (of korter als aangegeven op de verpakking).
  6. Maak een spons vochtig en gebruik deze om de douchecabine schoon te maken, werk van boven naar beneden en spoel de spons tussendoor uit indien nodig. Gebruik geen schuurspons om krassen op het glas te voorkomen.
  7. Spoel de binnenkant van de douchecabine af met warm water en maak droog met een trekker. Wrijf na met een schone droge doek.
  8. Gebruik dezelfde doek om de buitenkant van de douchecabine af te nemen en spoel de doek indien nodig tussendoor uit. Wrijf als laatste ook de buitenkant droog met de derde doek of een handdoek.

Tips voor drogen na het douchen

Om te voorkomen dat er na elke douchebeurt kringen en witte aanslag ontstaat op je douchewand, is het essentieel om de douche droog te maken. Het vergt misschien wat discipline van jou en je huisgenoten, maar het is de basis van een schone douchewand. Gebruik een douchewisser om het water van de wand te trekken en hang deze op in de douche zodat hij na het douchen binnen handbereik is. Droog ook gelijk de wanden en de kraan af met een droge handdoek om kalkaanslag minder kans te geven om zich te hechten. Het is een kleine moeite die een groot verschil maakt in het voorkomen van vuil en aanslag op je douchewand.

Houd je douchewand en douchedeur kalkvrij met azijn

Azijn is een geweldig middel om kalkaanslag en zeepresten te verwijderen. Het is dan ook een handige optie voor het schoonmaken van je douchewand. Maak een wondermiddel door een sprayflacon te vullen met (afgekoeld) gekookt water, een deel schoonmaakazijn, een snufje zout en 4 druppels citroensap. Je kunt hiervoor een lege sprayflacon van een schoonmaakmiddel hergebruiken. Laat het middel ongeveer 15 minuten intrekken voordat je het goed afspoelt met water en droogwrijft met een doek. Zorg voor voldoende frisse lucht door een raampje open te zetten.

Let op: Als je natuursteen hebt in de badkamer, is het geen goed idee om bijtende middelen te gebruiken. Test eerst, op een onopvallende plaats, of jouw tegels wel bestand zijn tegen het goedje dat je wilt gaan gebruiken.

Gebruik een speciaal reinigingsmiddel

Als je het graag makkelijk wilt maken voor jezelf, overweeg dan een douchewand met antikalkbehandeling. Deze wanden hebben een coating die voorkomt dat kalk zich makkelijk hecht. Je moet de wanden nog steeds schoonmaken, maar het wordt er wel veel gemakkelijker van! Het gebruik van een speciaal reinigingsmiddel voor glazen oppervlakken helpt ook om je douchewand glanzend schoon te houden. Kies bij voorkeur voor een product zonder schurende bestanddelen om krassen te voorkomen.

Het geheim van de chef: het perfecte poetsdoekje

Een pluisvrije doek is essentieel voor een schoon resultaat. Een handige tip is om droogtrommeldoekjes te gebruiken, die zijn perfect om zeepresten op te nemen en snel schoon te maken. Microvezeldoekjes zijn ook zeer effectief en zorgen voor een streeploos resultaat, zelfs als je alleen water gebruikt Als je nog steeds last hebt van strepen op het glas na het poetsen, kun je een oude krant proberen. Wrijf met een prop van de krant over het glas en de strepen verdwijnen. Dit is ook een handige tip bij het ramen lappen.

Laat je douchewand stralen

Wil je dat water zich niet aan het glas van je douchewand hecht en dat het er gemakkelijk vanaf rolt? Gebruik dan glansspoelmiddel van de vaatwasser om je douchewand mee te poetsen. Een andere veelgebruikte tip is het gebruik van autoshampoo met wax. Houd er echter rekening mee dat deze middelen niet specifiek voor de badkamer zijn en dat je moet voorkomen dat ze het glas schuren. Als je het niet zeker weet, probeer dan eerst een klein stukje uit voordat je de hele douchewand behandelt. Zo krijg je je douchewand weer glanzend schoon!

Oude kalk verwijderen van mijn glazen douchewand?

Als de kalkaanslag op je douchewand erg hardnekkig is en is ingedroogd, is azijn soms niet genoeg. Een andere optie is om keukenpapier in azijn te drenken en tegen het glas te plakken. Je kunt meerdere lagen papier gebruiken en dit een nacht laten zitten. Wees wel voorzichtig en gebruik dit alleen op het glas, niet op de eventuele deurknop of scharnieren van je douchewand omdat deze mogelijk een coating hebben die niet tegen azijn kan.

Hoe houd ik mijn inloopdouche wand schoon?

Het is eigenlijk heel simpel: dagelijks aandacht geven. Spoel de wand na elke douchebeurt goed schoon en droog deze af. Door dit regelmatig te doen, hoef je de wand bijna niet schoon te maken. Als je wacht tot het vuil zich opstapelt en je probeert het dan eenmaal per maand schoon te maken, kost dit meestal meer tijd en moeite.

Meer over: