Ga naar de inhoud

Genderneutrale kleding? In de 17e eeuw droegen jongens al rokken

Update:
Genderneutrale kleding

Het concept van genderneutrale kleding voor kinderen lijkt tegenwoordig een moderne ontwikkeling. Volgens Madelief Hohé, modeconservator bij het Gemeentemuseum in Den Haag, heeft het een langere geschiedenis dan we wellicht denken. Terugkijkend naar de 17e eeuw ontdekt ze intrigerende feiten: “In die tijd droegen jongens rokken.”

Madelief Hohé: lange geschiedenis Genderneutrale kleding

De tekst gaat onder de instagram-post verder >>

Een historische duik in kinderkleding

In de 17e eeuw was kinderkleding doordrenkt met praktische overwegingen en een intrigerende benadering van genderneutraliteit. Het was gebruikelijk om de allerkleinsten, ongeacht hun geslacht, in rokken te kleden tot ze ongeveer 7 jaar oud waren. Deze keuze diende niet alleen praktische doeleinden, maar had ook een duurzaam aspect. De gedragen rokken konden immers weer worden doorgegeven aan jongere broertjes of zusjes. Hetzelfde gold voor jurkjes.

Genderbepaling in de 18e eeuw

Hohé voert ons verder terug in de tijd en werpt een fascinerende blik op de genderbepaling in de 18e eeuw. Hier werden kraamkloppers (een kraamklopper werd aan de deur bevestigd als in het huis een kind geboren was) gebruikt, met een witte kanten strik voor meisjes en een roze papiertje voor jongens. Een omgekeerde benadering van het hedendaagse kleuronderscheid. We weten niet beter dat roze een kleur is voor meisjes en blauw voor jongens.

Video: vroeger droegen jongens een rok

De tekst gaat onder de video verder >>

Roze en Blauw: commerciële revolutie in de jaren 30

De kleurcodes van roze voor meisjes en blauw voor jongens, zoals we die vandaag kennen, ontstonden in de jaren 30 van de vorige eeuw. Hohé onthult dat deze kleuren niet alleen werden toegepast op kleding, maar ook op geboortekaartjes, strikjes en zelfs muisjes. Dit kleuronderscheid leidde tot een commerciële revolutie in de kinderkledingindustrie, waarbij iedereen werd aangemoedigd om nieuwe kleding aan te schaffen.

Unisex trend in de jaren 60

Na 3 decennia van rigide kleurcodes brachten de jaren 60 een radicale verschuiving met zich mee. De opkomst van de feministische golf leidde tot een unisex-trend in kinderkleding, waar meisjeskleding net zo ‘stoer’ werd als die van jongens. Dit was een tijd van uitdaging van genderstereotypen en streven naar gelijkheid.

Terugkeer van roze en blauw in de jaren 80

Tegen het einde van de jaren 80 maakte roze en blauw een opvallende comeback. Dit werd deels toegeschreven aan de opkomst van prenatale screening, waardoor ouders het geslacht van hun kind vroegtijdig kenden en specifieke aankopen deden voor jongens of meisjes. Een terugkeer naar traditionele kleurcodes markeerde deze periode.

Hedendaagse kritiek en terugkeer naar genderneutraliteit

Maar of het zo lang is gebleven? Nee. In de afgelopen jaren is er weer een groeiende kritiek op de starre kleurcodes in kinderkleding. Sinds 2017 is er een opmerkelijke verschuiving naar genderneutraliteit.

Blauw wordt niet langer exclusief als krachtig voor jongens beschouwd, en roze is niet alleen voor meisjes. Deze evolutie weerspiegelt een groeiend bewustzijn van genderdiversiteit en een verlangen naar meer inclusieve benaderingen in de modewereld.

Hema verkoopt genderneutrale kinderkleding

Beeldmateriaal: nationaalarchief.nl/Fotocollectie Elsevier

Meer over: