Ga naar de inhoud

Welke invloed heeft een schrikkeljaar op ons leven? Mythen en bijgeloof!

Update:
Schrikkeljaar

We leven weer in een schrikkeljaar. Dat betekent dat we een dag langer te besteden hebben: 366 in plaats van 365 dagen. Die dag is altijd op 29 februari. Wat houdt een schrikkeljaar eigenlijk in en hoe is het ontstaan? We leggen het je uit.

Waar komt de naam schrikkeljaar en schrikkeldag vandaan?

Schrikkeljaar of schrikkeldag

Die extra dag is er om ervoor te zorgen dat ons kalendersysteem synchroon blijft met de astronomische seizoenen. Het schrikkeljaar komt voort uit de behoefte om het kalenderjaar te laten samenvallen met de tijd die de aarde nodig heeft om rond de zon te draaien. Een periode die ongeveer 365,25 dagen duurt. Zonder de correctie van het schrikkeljaar zou onze kalender in de loop der jaren uit de pas lopen met de seizoenen.

Deelbaar door 4

Het idee van schrikkeljaren dateert uit de tijd van Julius Caesar. Maar het was de invoering van de Gregoriaanse kalender in 1582 die een meer nauwkeurig systeem voor het berekenen van schrikkeljaren introduceerde. Volgens de regels van de Gregoriaanse kalender zijn de meeste jaren die deelbaar zijn door 4 schrikkeljaren. Met uitzondering van eeuwjaren, tenzij ze deelbaar zijn door 400.

De geschiedenis van het schrikkeljaar

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Waarom hebben we een schrikkeljaar?

Tekst leest verder onder de video >>>

Waar komt de naam schrikkeljaar vandaan?

De naam schrikkeljaar komt van het Middelnederlandse scricken, dat “met grote passen lopen” of “springen” betekende. Het komt ook terug in het Hasseltse woord schrikschoen (schaats). Dit komt tevens overeen met de Engelse benaming leap year, letterlijk “springjaar”.

Mensen die op 29 februari zijn geboren hebben, noemen we schrikkeljarigen. Ze hebben slechts 1 keer in de 4 jaar de kans om hun verjaardag op hun geboortedag te vieren.

Wanneer vier je je verjaardag als je geboren bent op schrikkeldag?

Een schrikkeljaar brengt uitdagingen met zich mee als je op 29 februari bent geboren. Wanneer vier je je verjaardag?  Veel schrikkeljarigen kiezen ervoor hun verjaardag te vieren op 28 februari of 1 maart in niet-schrikkeljaren.

Valt de verjaardag in een schrikkeljaar dan wordt er vaak groots uitgepakt. Je kunt natuurlijk ook stellen dat je 3 jaar lang je verjaardag niet hoeft te vieren. 

Als schrikkeljarige heb je wel een uitdaging met het invullen officiële documenten en formulieren. In de niet-schrikkeljaren ontbreekt in veel systemen namelijk vaak 29 februari.

Schrikkeljaar kost je geld, behalve voor de werkgevers

Nederlandse gezinnen kost een schrikkeljaar geld. Volgens het NIBUD zijn gezinnen ongeveer 20 euro duurder uit in een schrikkeljaar. Verzekeraars legden – volgens het centrum voor Verzekeringsstatistiek – ongeveer 17 miljoen euro toe op het extra dagje.

Voor werkgevers is de schrikkeldag goed nieuws. Zij hoeven namelijk niks extra te betalen voor het dagje dat hun werknemers nu extra werken. De schrikkeldag wordt meestal namelijk niet in maandlonen verwerkt.

Mythen en bijgeloof over schrikkeljaar

Rond het schrikkeljaar en de 29e februari hebben zich allerlei mythen en bijgeloof gevormd die zijn geworteld in folklore en tradities: 

1. Huwen in een schrikkeljaar

Een van de oudste mythen is dat het ongeluk brengt voor een vrouw (schrikkelbruiden) om in een schrikkeljaar te trouwen. Ze leiden een ongelukkig huwelijk.

2. Ongeluksdag

We kennen vrijdag de 13e al als ongeluksdag maar tel daar 29 februari maar bij op. Mensen vermijden belangrijke beslissingen of grote gebeurtenissen op deze dag, uit angst voor negatieve gevolgen.

3. Vreemde gebeurtenissen

Sommigen geloven dat schrikkeljaren een tijd zijn van ongewone en vreemde gebeurtenissen. Dit idee is versterkt door literatuur, films en populaire cultuur waarin schrikkeljaren vaak worden geassocieerd met onverwachte wendingen en bovennatuurlijke verschijnselen.

4. Vaker voorkomende geboorten

Ook heeft het idee postgevat dat er meer baby’s worden geboren in schrikkeljaren. Dit zou te maken hebben met de extra dag. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit het geval is.

Foto: Ansaharju (Canva)

Meer over: