Ga naar de inhoud

Formatieweek: wie wordt de nieuwe premier en wie minister?

Update:
PVV, Geert Wilders, formatie kabinet

Na 10 dagen rust zijn de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB weer volop in gesprek. De beslissende week voor het vormen van een nieuw kabinet. Komen ze tot een akkoord over belangrijke maatschappelijke vraagstukken en wie wordt de nieuwe premier van ons land?

Over dat laatste houdt PVV-aanvoerder Geert Wilders zijn lippen stijf op elkaar. Hij wil niet zeggen wie hij voor deze functie op het oog heeft. In het parlementaire circuit zingen ook nog niet echt grote namen rond. Het is tot nu toe het best bewaarde geheim van Wilders.

Wel wordt Mona Keijzer (BBB) getipt als kandidaat voor een belangrijk ministerspost. En zo zijn er meer. Ook oud-gediende Fred Teeven (VVD) voormalig staatssecretaris van Veiligheid en Justitie wordt genoemd in de wandelgangen. Teeven heeft volgens politiek verslaggever Peter Kee een spreekverbod naar de pers opgelegd gekregen. “En dat wil wat zeggen”, aldus Kee.

Het was gisteren een goede dag

Dit wilde Geert Wilders wel kwijt ..

Hooggespannen verwachtingen

Het overleg vindt plaats in de Tweede Kamer, onder leiding van informateurs Dijkgraaf en Van Zwol. Zij noemen deze week cruciaal voor het sluiten van een akkoord op hoofdlijnen. Tot nu toe zijn er geen deelakkoorden bereikt, maar de partijen hebben van het Centraal Planbureau (CPB) belangrijke financiële informatie gekregen. Dit maakt de haalbaarheid van hun wensen duidelijker. De spanningen lopen op, vooral rond thema’s als asiel en de randen van de rechtsstaat. Toch is er optimisme over het onderlinge vertrouwen.

Het strengste toelatingsregime voor asiel

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Beknopt hoofdlijnenakkoord

Afgelopen vrijdag ontvingen de partijen de analyse van hun plannen door het CPB. Ze hebben nu inzicht in de financiële impact van verschillende maatregelen. De financiën vormen een cruciaal aspect van de formatiegesprekken.

Met de deadline van 15 mei voor het eindverslag van de informateurs in zicht, is er weinig tijd over om tot overeenstemming te komen. In de komende dagen moeten de partijen over diverse onderwerpen nog nader tot elkaar komen. Zoals eerder aangegeven door de informateurs, moeten er in deze ‘finaleweek’ compromissen gesloten worden. Het doel is om deze formatieweek een beknopt hoofdlijnenakkoord te bereiken.

De uitdagingen van de onderhandelingen

Naast de inhoudelijke verschillen zijn er irritaties over de breedte van het overleg. Er wordt zelfs gesproken over details zoals een visakte en lesstof op scholen.

De 4 partijen, elk met hun eigen speerpunten, moeten nu beginnen met uitruilen. Ondanks de moeilijkheden zien ze geen alternatief. Ze zijn voorzichtig optimistisch over de mogelijkheid om tot een akkoord te komen. Maar met Hemelvaart in zicht, is de tijd beperkt om het werk van de informateurs af te ronden.

Hebben de mensen op straat er ook vertrouwen in?

Bekijk het in onderstaande video van Hart van Nederland. De tekst gaat onder de video verder >>

Bron: NOS/NU/Pauw BNNVara
Foto: BSR Agency/Getty Images

Meer over: