Ga naar de inhoud

Wat zijn Facebookgroepen en wat kun je ermee?

Update:

Facebookgroepen zijn ontzettend leuk en handig. Je kunt er tips vinden, over je hobby’s praten met gelijkgestemden, contact leggen en nieuwe ideeën opdoen. Hoe vind je een Facebookgroep die bij jou past en hoe werken die groepen?

We leggen stap voor stap uit hoe jij van deze Facebookfunctie gebruikmaakt.

Wat is een Facebookgroep?

Een Facebookgroep is een besloten of openbare ‘club’ over een bepaald onderwerp. Bijna voor elk onderwerp bestaat wel een groep. Zo zijn er groepen voor bepaalde hobby’s (breien, bakken, vissen), groepen om te netwerken, groepen waar men huishoudtips uitwisselt en zelfs groepen die nergens specifiek over gaan. Is er nog geen groep over het onderwerp dat jij zoekt? Dan kun je er zelf een maken! Hoe je dat doet, leggen we later in dit artikel uit. 

Er zijn op dit moment 3 soorten Facebookgroepen: openbaar, besloten, en geheim. Bij openbare groepen kan iedereen de inhoud zien en kan iedereen lid worden. Bij besloten groepen kun je de inhoud alleen zien als je lid bent, hiervoor kun je een deelnameverzoek sturen. De beheerder keurt deze dan goed. Geheime groepen zijn nergens zichtbaar, tenzij je lid bent. Hier moet je voor worden uitgenodigd.

Facebook-groepen

Facebookgroepen bekijken

Je kunt Facebookgroepen op verschillende manieren vinden. Wanneer je Facebook opent, kun je in het menu klikken op ‘groepen’ (4e icoontje in de menubalk hierboven). Wanneer deze pagina zich opent, kun je hier een aantal dingen doen:

  • Berichten bekijken uit de groepen waar je lid van bent
  • Een overzicht bekijken van de groepen waar je lid van bent
  • Zoeken naar nieuwe groepen door middel van de zoekbalk
  • Nieuwe groepen ontdekken door de knop ‘ontdekken’
  • Groepen bekijken waar jouw vrienden lid van zijn
  • Zelf een groep aanmaken en deze beheren

Vind een Facebookgroep die bij je past

Wil jij een groep vinden om lid van te worden? Dan zoek je naar een specifiek onderwerp door middel van de zoekbalk, bijvoorbeeld door het woord ‘breien’ in te voeren. Facebook geeft dan suggesties voor groepen die over dit onderwerp gaan. Onder het tabje ‘ontdekken’ staan groepen die Facebook jou aanraadt op basis van je interesses en gedrag op Facebook. Zo ontdek je misschien groepen waarvan jij zelf nog niet had bedacht om ernaar te zoeken.

Weet je niet goed waar je naar moet zoeken om een leuke Facebookgroep te vinden? Dit zijn een aantal suggesties van woorden waar je naar kunt zoeken:

  • Hobby’s: wandelen, fietsen, breien, koken, bakken, recepten, haken, tekenen, tuinieren, interieur, lezen, mindfulness, mediteren, hardlopen, yoga, reizen  
  • Netwerken: zzp’ers, promotie, oproep, business, freelance  
  • Huis en tuin: oma weet raad, huishoudtips, gouden mand gezocht, pup opvoeden, creatief in eigen huis en tuin  
  • Vriendschap: Margriet vriendinnen, Libelle vriendinnen, vriendin forum

Wat kun je in een Facebookgroep doen?

Het verschilt per Facebookgroep welke mogelijkheden je als lid hebt. De beheerder van de groep kan bijvoorbeeld zelf bepalen of leden zelf berichten mogen plaatsen of alleen kunnen reageren op berichten. In de meeste gevallen mogen de leden van een groep zelf berichten in de groep plaatsen, en kunnen ze ook onder andermans berichten reageren. Het doel van een Facebookgroep is contact hebben met de andere leden van de groep. De reden daarvoor verschilt natuurlijk per groep en onderwerp. Gaat de groep over een hobby, dan wissel je vaak tips, ideeën en resultaten uit. Is het een groep om te netwerken, dan plaatsen mensen vaak vacatures, tips en oproepen. Je kunt zo actief zijn in een groep als je zelf wilt. 

Groepsregels en richtlijnen

Veel beheerders stellen groepsregels op voor hun Facebookgroep. Bijvoorbeeld dat je geen reclame mag maken voor je bedrijf of website en dat je geen ruzie maakt. Als iemand zich niet aan deze regels houdt, kunnen andere leden deze persoon rapporteren. De beheerder van de groep krijgt dan een melding en kan er vervolgens voor kiezen om de persoon te waarschuwen of uit de groep te verwijderen. Zo blijft het aangenaam in de groep!

Zelf een Facebookgroep maken

Kun je geen groep vinden die bij jou interesses past of vind je het gewoon leuk om zelf een groep te beheren? Dan kun je heel makkelijk zelf een groep aanmaken. Ga naar de optie ‘groepen’ in het Facebookmenu en klik vervolgens op ‘groep maken’ (of het plus-icoontje in de app op je telefoon). Nu moet je als eerste een groepsnaam kiezen en of je de groep openbaar of privé wilt maken. Hierna krijg je de mogelijkheid om je Facebookvrienden uit te nodigen om lid te worden van de groep. Je kunt deze optie ook overslaan, als je de groep eerst af wil maken. Hierna krijg je namelijk de mogelijkheid om een omslagfoto toe te voegen, een groepsomschrijving te maken en eerste bericht te posten. Nu is je groep klaar om te gebruiken.

TIP: kies een (zoek)naam voor je groep waar veel Facebookers ook naar zoeken, zodat je in een mum van tijd meerdere leden krijgt. Bijvoorbeeld huisdierenplaatjes, samen wandelen etc. 

Meer over: