Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Uit balans: dit kan de oorzaak zijn van evenwichtsstoornis

Voel je je soms draaierig? Verlies je je evenwicht wel eens? Dit kan te maken hebben met je evenwichtsorgaan. Maar het kan ook een andere oorzaak hebben. We zetten de meest voorkomende oorzaken van evenwichtsstoornis op een rijtje.

Tekst gaat verder onder de advertentie

Evenwichtsorgaan in de war

Het evenwichtsorgaan is een piepklein orgaan, diep in het binnenoor. Het ziet eruit als een roomboterkrakeling: drie halve cirkels die over elkaar heen liggen. Daarom wordt het ook het labyrint genoemd. Het registreert draaibewegingen van het hoofd in verschillende richtingen. Dat doen die halve cirkels met de vloeistof die in het evenwichtsorgaan zit. Draai je je hoofd, dan draait die vloeistof mee, en zo wordt beweging waargenomen. De hersenen verwerken die informatie samen met wat ze van de ogen en de spieren doorkrijgen, om te bepalen wat er gebeurt en wat je spieren moeten doen om de boel in balans te houden.

Ontsteking van het evenwichtsorgaan

Een flinke griep kan invloed hebben op je evenwichtsorgaan. Soms ontsteekt het evenwichtsorgaan dan. De vloeistof kan niet meer goed stromen, de halve cirkels kunnen hun werk niet meer doen en je hersenen krijgen onjuiste informatie. Je kunt draaiduizelig worden, waarbij je het idee hevbt dat de kamer om je heen tolt. Zo’n duizeling kan een paar minuten tot een paar uur duren. Kruip lekker in bed en hou je kalm, dan gaat het gauw beter.

Ineens opstaan

Dit herken je vast: je staat te snel op en wordt dan draaierig. Je ziet allemaal sterretjes en je krijgt een licht, zweverig gevoel in je hoofd. Dat heeft te maken met een plotselinge daling van je bloeddruk. Met een medische term heet dit: initiële orthostatische hypotensie. Als je haastig opstaat, gaat door de zwaartekracht een deel van je bloed naar je benen. Je hart krijgt een beetje tekort, waardoor er in je slagaderen even een lage bloeddruk ontstaat. Je lichaam corrigeert dat heel snel, door bloedvaten een beetje samen te trekken en de hartslag te verhogen. Heb je hier vaak last van? Zorg er dan voor dat je genoeg drinkt en spring niet als een duveltje uit een doosje te snel op uit je stoel of uit bed. Eerst even wiebelen met voeten en benen helpt al een beetje. En verder: rustig aan!

Medicijnen, bloeddruk

Er kan nog een oorzaak zijn voor evenwichtsproblemen. Sommige medicijnen hebben draaierigheid en duizeligheid als bijwerking, zoals antidepressiva en zware pijnstillers. Ook mensen met een hoge of juist een lage bloeddruk zullen soms draaierigheid ervaren. Een hoge bloeddruk kan ook hoofdpijn-klachten geven en een wazige blik. Een lagere bloeddruk zorgt soms voor vermoeidheid en zelfs flauwvallen. Iets om in de gaten te houden, want zowel hoge en lage bloeddruk hebben meer implicaties dan alleen duizeligheid.

Grijp je vast

Word je ineens zo draaierig? Waarschijnlijk grijp je je automatisch vast aan een tafel of een stoel. Als het kan, ga je even zitten – zelfs op de grond zitten is prima. Daarmee voorkom je dat je omvalt. Neem rust. Als het goed is, voel je de draaierigheid snel wegtrekken. Blijf je hier last van houden? Natuurlijk neem je dan contact op met de huisarts. 

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Lees ook:

Bron: Duizeligheidscentrum, kenniscentrum duizeligheid
Auteur: Sabina Posthumus