Ga naar de inhoud

Europese Parlementsverkiezingen, waar kies je voor?

Update:
Europese parlementsverkiezingen

Over een maand is het zover: de Europese Parlementsverkiezingen. Nederland begint op 6 juni met stemmen, gevolgd door andere EU-landen. Ongeveer 450 miljoen Europeanen mogen hun stem uitbrengen, waarmee dit een van de grootste verkiezingsevenementen wereldwijd is.

Kiezers bepalen wie hen vertegenwoordigen met 720 zetels op het spel, 15 meer dan voorheen vanwege Brexit en toekomstige EU-uitbreidingen.

Verkiezingskoorts neemt toe

De campagne is al losgebroken met het eerste debat in Maastricht. Europarlementariërs hebben Brussel verlaten om campagne te voeren. Ze bezoeken bedrijven, organiseren evenementen en hangen posters op. Hun doel? Jou ervan overtuigen op hen te stemmen. Maar waar stem je nou precies voor? Deze parlementariërs hebben veel invloed op de Europese wetgeving, van het verduurzamen van de EU tot aan veiligheid en migratie. Welke regels er komen of veranderen, hangt deels af van deze verkiezingen.

De campagne is misschien losgebroken, maar Nederland loopt nog niet echt warm voor de verkiezingen. De tekst gaat onder de video verder >>

Dynamiek in het parlement

Het Europese Parlement bestaat uit 7 politieke fracties die partijen uit 27 landen omvatten. Bijvoorbeeld, CDA bij de Europese Christendemocraten en VVD en D66 bij de Europese Liberalen. Alhoewel ze in dezelfde fractie kunnen zitten, betekent dit niet dat ze altijd hetzelfde stemmen.

Deze verkiezingen brengen misschien ook nieuwe partijen zoals Nieuw Sociaal Contract en BBB. Interessant is dat GroenLinks en PvdA samen een lijst vormen, maar post-verkiezing in verschillende fracties zullen zitten, met een afspraak om hetzelfde te stemmen in het parlement.

Waarom stemmen?

Het Europees Parlement, als een van de belangrijkste instellingen van de EU, speelt een cruciale rol bij het vaststellen van wetgeving, het goedkeuren van de EU-begroting en het uitoefenen van controle op andere EU-instellingen. Door deel te nemen aan de Europese Parlementsverkiezingen, dragen burgers bij aan het democratische proces en selecteren zij afgevaardigden die hun belangen op Europees niveau vertegenwoordigen.

Dus, wanneer je jouw stem uitbrengt tijdens deze verkiezingen, bepaal je direct wie er in het Europees Parlement zal zitten en welke koers de Europese Unie volgt in de komende jaren.

Hoe werkt het Europees Parlement? Je ziet het in onderstaande video >>

Bron: NOS. Foto: Ross Helen voor Canva

Meer over: