Ga naar de inhoud

Laag inkomen? Vraag dan energietoeslag aan!


Mensen met een laag inkomen hebben recht op €800 energietoeslag. Deze compensatie komt van de overheid, vanwege de veel duurder geworden gas- en lichtrekeningen. Veel mensen laten dit bedrag liggen omdat ze niet weten dat ze hier recht op hebben.

Lees hier of jij ook in aanmerking komt en hoe het aanvragen precies werkt.  

Energietoeslag, wanneer heb je hier recht op?

Krijg je een uitkering van de gemeente, zit je in in de bijstand of wordt je inkomen aangevuld tot bijstandsniveau? In dit geval heb je mazzel en krijg je de energietoeslag automatisch overgemaakt. Ook mensen met een laag inkomen hebben recht op deze toeslag, zij moeten dit zelf aanvragen. Dit doe je door een aanvraag te doen bij de gemeente.

Omdat de regelingen per gemeente verschillen, is het verstandig om je gemeente te vragen waar je recht op hebt. Een gemeente kan bijvoorbeeld 120% van het sociaal minimum als grens hanteren. Dit houdt in dat een gezin maximaal € 1.777 mag verdienen om in aanmerking te komen voor de energietoeslag. Ben je alleenstaand? Dan mag je maximaal €1.244 verdienen. In beide gevallen bedraagt de eenmalige uitkering €800. 

Hulp bij het aanvragen van de energietoeslag 

Heb je er volgens je gemeente recht op? Fijn! Echter is het aanvragen van de energietoeslag niet zo makkelijk als het lijkt. Daarom zetten verschillende bibliotheken in Nederland hun deuren open om mensen te helpen met het aanvragen van deze compensatie. Dit is een samenwerking met de gemeente. Goed om hier even heen te gaan en te controleren of jij ook recht hebt op de energietoeslag.

Veel mensen laten de energietoeslag liggen

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat bijna niemand deze compensatie aanvraagt. Dit komt omdat mensen niet weten dat ze recht hebben op deze toeslag. Niet weten hoe ze het aan moeten vragen of zich schamen voor hun lage inkomen en daarom deze toeslag niet aan durven te vragen. Ook is er veel wantrouwen richting de overheid. Veel mensen zijn bang dat ze deze toeslag moeten terugbetalen of dat er een addertje onder het gras zit. Hoe dit komt? Grotendeels door de toeslagenaffaire. Ook is het vaak ingewikkeld om zo’n aanvraag in te dienen. Om deze redenen laten een paar 100.000 mensen deze toeslag op energiekosten liggen. 

Goed om te weten: deze toeslag hoef je absoluut niet terug te betalen.

Laat je informeren!

Lees ook:

Meer over: