Ga naar de inhoud

Weinig empathie? Met deze 4 stappen vergroot je jouw empathische vermogen

Update:
Empathisch vermogen vergroten door training inlevingsvermogen

Twijfel je aan jouw empathisch vermogen omdat je anderen regelmatig kwetst? Sta jij bekend als lompe boer of als ijskoningin? Noemen ze jou regelmatig een autist of narcist? Lees dan verder en leer in 4 stappen hoe je jouw inlevingsvermogen eenvoudig vergroot.

Wat is empathisch vermogen?

Startpagina dook in het onderwerp. We ontdekten veel over het positieve effecten van empathie op sociale relaties en het algemeen welzijn van een empathisch persoon en haar of zijn omgeving. Empathie wordt door de meeste mensen beschouwd als een positieve emotie en een waardevolle eigenschap om te bezitten.

Empathie verwijst naar het vermogen om de emoties, gedachten en gevoelens van anderen te begrijpen en te delen. Het houdt in dat je in staat bent om jezelf in de schoenen van iemand anders te verplaatsen en hun perspectief te begrijpen, wat leidt tot een dieper begrip en verbondenheid met anderen.

Er zijn verschillende vormen van empathie:

  1. Emotionele empathie: Dit is wanneer je de emoties van anderen aanvoelt en zelfs ervaart wat zij voelen. Je kunt bijvoorbeeld verdrietig worden als je ziet dat iemand anders verdrietig is.
  2. Cognitieve empathie: Dit heeft te maken met het begrijpen van de gedachten en standpunten van anderen. Je kunt je inbeelden hoe iemand denkt en waarom ze zich op een bepaalde manier gedragen.
  3. Compassievolle empathie: Dit gaat nog een stap verder, waarbij je niet alleen de gevoelens en gedachten van anderen begrijpt, maar ook de wens hebt om te helpen en ondersteunen als ze zich in moeilijke situaties bevinden.

Empathie is een belangrijke eigenschap voor effectieve communicatie, positieve relaties en het opbouwen van een gevoel van gemeenschap. Het stelt mensen in staat om elkaar beter te begrijpen, conflicten te verminderen en samen te werken aan oplossingen voor problemen. Het ontwikkelen van empathie vergt enige bewuste inspanning, zoals luisteren zonder oordeel, proberen de wereld vanuit het perspectief van anderen te bekijken en interesse te tonen in hun gevoelens en ervaringen.

Geen excuses meer: empathie kun je trainen

Net zoals onze spieren groeien door oefening, ontwikkelt empathie zich ook door gerichte training. Wetenschappelijke studies tonen aan dat wanneer we proberen ons in te leven in de gevoelens van anderen, de hersenen – die verantwoordelijk zijn voor het wel of niet hebben van empathie – actiever worden. 

  • Stap 1: Probeer je zo veel mogelijk in te leven in de ander. Verplaats jezelf in de ander door op de ander te focussen en niet op jezelf. Begin een reactie of antwoord niet met het woordje ‘ik’. Veel narcisten grijpen elk gesprek aan om over zichzelf te beginnen. Vermijd dat zoveel mogelijk.

Luisteren vergroot je empathische vermogen

Wetenschappelijk onderzoek heeft ook aangetoond dat effectief luisteren niet alleen gevoelens van begrip creëert, maar ook de neurotransmitters oxytocine en dopamine vrijgeeft – de bekende geluks- of knuffelhormonen. Dit versterkt banden en bevordert empathie tussen mensen. 

  • Stap 2: Als je met oprechte interesse luistert naar het verhaal van anderen, draag je niet alleen bij aan een betere verbinding, maar ook aan je eigen welzijn.

Roep emotionele herinneringen op voor meer empathie

Teruggaan naar je eigen emotionele herinneringen helpt om je beter in te leven in anderen. Wanneer je jouw eigen gevoelens van vreugde, verdriet of verwarring herinnert, vergroot dit je vermogen om de gevoelens van anderen te begrijpen en ermee mee te voelen. 

  • Stap 3: Denk terug aan gelukkige of verdrietige dagen uit je eigen leven. De emoties die je erbij oproept komen dan bovendrijven en zijn in het vervolg gebruiken wanneer iemand een soortgelijk verhaal vertelt. Begin natuurlijk niet meteen over je eigen ervaring te praten, maar leef je in in de ander en luister.

Delen bevordert het empathisch vermogen

Empathie draait om gedeelde gevoelens en ervaringen, en de wetenschap is het daarmee eens. Onderzoek heeft aangetoond dat het delen van ervaringen met anderen ons brein activeert op manieren die sociale binding bevorderen. Wanneer je lacht om de blunders van anderen en je eigen onhandige momenten deelt, bouw je neurologische bruggen die empathie versterken en relaties verdiepen.

  • Stap 4: Praat over wat je bezighoudt en deel je ervaringen – zowel de blunders als de successen – met mensen om je heen. Meer empathie helpt je intuïtieve inzichten te verkrijgen in de gevoelens van anderen omdat je hersenen worden geactiveerd.

Sla niet door, voorkom emotionele uitputting

Hoewel empathie waardevol is, kan overmatige betrokkenheid bij de emoties van anderen leiden tot emotionele uitputting. Het komt nogal eens voor dat een empathisch persoon in de val worden gelokt door middel van hoovering, een veel gebruikte tactiek van een narcist.

Al met al is empathie een krachtige eigenschap die bijdraagt aan een meer verbonden en begripvolle samenleving. Het bewust werken aan het ontwikkelen van meer empathie heeft een positieve impact op jouw leven en de mensen om je heen.

Meer over: