Draai voor klassieke weergave

Te veel luisteren naar de mening van anderen? Deze 5 tips helpen met loslaten

Als je keuzes maken moeilijk vindt of wat onzeker bent, dan kun je je snel laten meeslepen door wat anderen vinden. Maar dat is natuurlijk niet altijd goed. Hoe zorg je dat je niet té veel luistert naar de mening van anderen?

Jij weet namelijk nog altijd wat het beste voor jezelf is.

De mening van anderen

Van de outfit die we gaan dragen tot het veranderen van baan: wij mensen bespreken de dagelijkse keuzes die we maken graag met anderen. Dat de mening van je partner, kinderen of vrienden belangrijk voor je is, is niet zo gek. Deze mensen staan dicht bij je, kennen je goed en worden wellicht zelfs beïnvloed door de keuzes die jij maakt. Als je je keuzes te veel laat beïnvloeden door de mening van anderen – niet alleen van mensen die je goed kent, maar zelfs van vage kennissen of vreemden – dan gaat er misschien iets mis.

Waarom worden we zo makkelijk beïnvloed?

Er zijn een aantal redenen waarom we soms te veel luisteren naar de mening van anderen. Allereerst komt het voort uit de biologische drang om leuk gevonden te willen worden. Evolutionair gezien zijn mensen veiliger als ze tot een sociale groep behoren. Die groepen boden bescherming en zorgden ervoor dat je genoeg kon eten. Als je uitgesloten werd van zo’n groep, dan had je een probleem. Sociaal zijn zit in onze genen. En wanneer vinden mensen je nu leuker dan wanneer je het met ze eens bent? We zoeken naar sociale goedkeuring en zijn daarom sneller geneigd om mee te gaan in de mening van de ander, vooral als we zelf al twijfelden.

Twijfels en zelfvertrouwen

En daar zit meteen de volgende reden: als je zelf iemand bent die keuzes maken al lastig vindt, dan is de kans groot dat je regelmatig de mening van een ander vraagt in de hoop dat diegene de knoop voor je doorhakt. Hoewel dat misschien een snelle oplossing is, helpt het niet om jezelf beter te leren kennen en aan te voelen wat jíj wilt. Je kunt beter bij jezelf nagaan waarom je keuzes maken zo lastig vindt. Zelfvertrouwen speelt hier een grote rol in. Als je weinig zelfvertrouwen hebt, geloof je niet dat jij in staat bent om de juiste keuzes te maken. En als andere mensen wel zelfverzekerd overkomen, denk je automatisch: ‘die zal het wel beter weten’. 

Te veel meningen

Het probleem is dat we tegenwoordig gebombardeerd worden met de mening van anderen. We leven niet meer met een klein clubje in het bos in de prehistorie, maar in een wereld waar iedereen verbonden is. We horen meningen op televisie, op ons werk en via social media. Al die meningen kunnen overweldigend zijn en ervoor zorgen dat we zelf geen goede keuzes meer kunnen maken. Maar er schuilt een gevaar in te veel luisteren naar de mening van anderen. Hoe vaker jij je keuze laat afhangen van een ander, hoe minder goed jij uiteindelijk weet wat je voelt, wat je wilt en wie je bent. Je eigen keuzes maken wordt dan steeds moeilijker. 

Luisteren-mening-anderen

De mening van anderen loslaten

Om dit te voorkomen, kun je ervoor zorgen dat je niet meer automatisch naar de mening van anderen luistert. Als je dit leert loslaten word je beter in het maken van je eigen keuzes en leer je jezelf - als gevolg - ook een stuk beter kennen. Je kunt dit leren door jezelf een aantal vragen te stellen:

1. Wat vind ik belangrijk?

Als je deze dingen goed op een rijtje hebt, kun je vervolgens de keuzes die je moet maken hieraan afwegen. Dit hoeft niet alleen met grote, levens veranderende beslissingen zo te zijn. Ook bij een nieuwe haarkleur kan deze stap helpen. Wat vind ik belangrijk? Dat ik mijn haarkleur mooi vind, of dat mijn omgeving hem mooi vindt?

2. Voelt het goed?

Als je het lastig vindt om antwoord te geven op deze vraag, kun je de ‘kop of munt’ truc proberen. Laat een munt de keuze voor je maken. Je voelt snel genoeg aan of je blij bent met de uitkomst. Dit trucje is niet bedoeld om je keuze te bepalen, maar om je gevoel te herkennen. 

3. Reflecteer

Denk ook na over waar je blij van wordt op momenten dat je geen lastige keuzes hoeft te maken. Merk je aan jezelf dat je écht oplaadt van een weekend niksen op de bank? Dan is het de volgende keer misschien minder lastig om te beslissen of je wel of niet meegaat naar dat restaurant of café.

4. Koppel het los

Probeer de mening van anderen los te koppelen van jezelf. Iedereen kijkt door zijn eigen bril, die gevormd is door eigen ervaringen. Wat goed is voor de één, is niet per se goed voor de ander. De mening van iemand kan totaal (of gedeeltelijk) niet op jou van toepassing zijn. Zodra je dit leert loskoppelen, kun je ook meer op jezelf vertrouwen.

5. Oefenen!

Keuzes maken is eng, hoe vaker je het doet, hoe beter je weet wat je wilt. En: van fouten kun je alleen maar leren.

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Lees ook

Bron: Bedrock, SoChicken
Auteur: Quirine Brouwer