Ga naar de inhoud

Eigenaren zonnepanelen schreeuwen moord en brand, maar hoop gloort

Update:
Zonnepanelen

Eigenaren van zonnepanelen zetten hun zonnepanelen uit of halen ze van hun daken. Ze voelen zich belazerd omdat ze honderden euro’s moeten betalen voor de stroom die ze terugleveren aan energiebedrijven. 

20 euro per maand bijbetalen

Energiebedrijven zeggen genoodzaakt te zijn kosten in rekening te brengen voor opgewekte stroom die niet is verbruikt. Het kost zonnepaneeleigenaren tussen de 15 tot 20 euro per maand, meldt De Telegraaf.

Eigenaar zonnepanelen gestraft

“De overheid komt zijn afspraak niet na en staat toe dat energiebedrijven dit kunnen vragen”, zegt een gefrustreerde elektrotechnisch ingenieur Marco Berkheij tegen de krant. Daarom loont het niet meer om in panelen te investeren. Ik word gestraft omdat ik zonnepanelen heb.”

Lees verder onder de video >>

2,6 miljoen Nederlanders hebben zonnepanelen

Door het grote succes van de salderingsregeling liggen bij ongeveer 2,6 miljoen Nederlanders zonnepanelen op het dak. De salderingsregeling houdt in dat iemand de jaarlijks opgewekte elektriciteit kan wegstrepen tegen het jaarlijkse verbruik.

Mismatch in vraag en aanbod

Dit zorgt voor een groot aanbod aan zonnestroom overdag. “En dat is precies op het moment dat de meeste huishoudens de minste energie verbruiken”, zegt energie-expert Tom Schlagwein van Overstappen.nl. “De verbruikspieken liggen vaak in de ochtend en in de avond. Deze mismatch in vraag en aanbod brengt extra kosten met zich mee, de zogenoemde onbalanskosten.”

Klanten zonder zonnepanelen betalen mee

De groeiende kostenpost werd door energieleveranciers uitgesmeerd over alle energieverbruikers. Klanten zonder zonnepanelen betaalden mee aan de kosten van de klanten met zonnepanelen. Schlagwein: “Je kunt stellen dat dit oneerlijk is en dat de vaste terugleverkosten een betere manier zijn van de herverdeling van de kosten.” Energiebedrijven geven aan dat zolang de salderingsregeling in stand blijft, ze genoodzaakt zijn dit te doen.

Lees verder onder bericht >>

‘Kosten eerlijker verdeeld’

Schlagwein vindt het begrijpelijk dat zonnepaneel-bezitters moord en brand schreeuwen over de extra kosten. Hun terugverdientijd is ineens langer geworden. Maar wat is het alternatief? Overstappen.nl heeft geen problemen met deze extra kostenpost. “De kosten van de groeiende problemen op het stroomnet worden nu gewoon eerlijker verdeeld.”

Eigenaren zonnepanelen krijgen weer aanbiedingen

Nu leveranciers de vaste terugleverkosten doorrekenen zie je dat energieleveranciers weer een aanbieding doen aan paneelbezitters. Begin dit jaar concludeerde Overstappen.nl nog dat 90 procent van de energieleveranciers klanten met panelen benadeelden. “Met de invoering van deze extra kostenpost is er weer aanbod voor klanten met zonnepanelen en genoeg te kiezen.”

Bronnen: WNL, De Telegraaf, Overstappen.nl. Foto: Elena Photo (Canva)

Meer over: