Ga naar de inhoud

Eigen risico voldaan? Haal nu nog alles uit je zorgverzekering

Update:
Eigen bijdrage zorgverzekering betaald?

Nu je eigen risico is betaald, hoef je meestal geen extra kosten te betalen voor medische zorg die wordt vergoed door je zorgverzekering. Je verzekeraar zal de kosten dekken volgens de voorwaarden van je polis.

Heb je een hoorapparaat nodig? Orthopedische schoenen? Haal dit jaar nog meer uit je zorgverzekering als je eigen risico al betaald is. Bekijk in dit artikel ook wat je kunt verwachten voor komend jaar qua zorgkosten.

Als het eigen risico van je zorgverzekering al is betaald, zijn er verschillende stappen die je kunt overwegen om het je zorgverzekering zo goed mogelijk te benutten en je gezondheid te bevorderen. Hier zijn enkele tips:

  1. Aanvullende zorg
    Als je aanvullend verzekerd bent, kun je overwegen gebruik te maken van aanvullende dekkingen die niet onder het eigen risico vallen. Dit kan bijvoorbeeld tandheelkundige zorg, fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen omvatten.
  2. Preventieve zorg
    Maak gebruik van preventieve zorgdiensten die onder je zorgverzekering vallen. Dit kunnen bijvoorbeeld vaccinaties, screenings of periodieke controles zijn.
  3. Specialistische zorg
    Als er specialistische zorg of behandelingen zijn die je nodig hebt en die niet onder je eigen risico vallen, is dit een goed moment om deze te plannen.
  4. Medicijnen
    Controleer je medicatievoorschriften en zorg ervoor dat je voldoende medicijnen hebt om het jaar af te sluiten. Overleg met je arts als er aanpassingen nodig zijn.
    Sommige medicijnen verdwijnen misschien uit het basispakket in 2024. Goed om dat ook even na te kijken.
  5. Tandzorg
    Bezoek de tandarts voor een (extra) controle of eventuele benodigde tandheelkundige behandelingen. Tandheelkundige zorg valt meestal niet onder het eigen risico, het is een apart aspect van je gezondheid om op te letten.
  6. Optische zorg
    Als je een bril of lenzen nodig hebt, is dit een goed moment om een oogonderzoek te plannen en, indien nodig, je optische voorschriften bij te werken.
  7. Gezondheidscheck-up
    Overweeg een algehele gezondheidscheck-up bij je huisarts. Bespreek eventuele zorgen of vragen over je gezondheid.
  8. Levensstijlaanpassingen
    Gebruik deze tijd om na te denken over je levensstijl en eventuele aanpassingen te maken die je gezondheid kunnen verbeteren. Dit kan variëren van meer lichaamsbeweging tot het aanpassen van je dieet.
  9. Budgettering
    Als je financiën het toelaten, overweeg dan geld opzij te zetten voor mogelijke zorgkosten in de toekomst. Dit kan handig zijn als je onverwachte medische uitgaven hebt na het einde van het jaar.
  10. Neem contact op met je zorgverzekeraar om specifieke details te krijgen over welke kosten wel of niet worden gedekt na het betalen van het eigen risico. Ze kunnen ook advies geven over hoe je, op de valreep, het beste kunt profiteren van je zorgverzekering.

Als je nog geen declaraties hebt ingediend, kan het de moeite waard zijn om even te wachten. Als je wacht tot het nieuwe jaar, is de kans groter dat je je eigen risico volgend jaar wel volledig verbruikt. Of dit verstandig is, hangt van de verwachte zorgbehoefte voor de komende tijd af.

Dit geldt ook voor aanvullende verzekeringen. Als je zeker weet dat er binnenkort iets aankomt, waarvoor je aanvullend verzekerd moet zijn, declareer het dan nog dit jaar. Op die manier kun je mogelijk volgend jaar zonder problemen (en eigen bijdrage) verder.

Zorgverzekeringscheck
Neem de tijd om je huidige zorgverzekering te evalueren en te overwegen of het nog steeds de beste keuze is voor jouw behoeften. Dit is ook het moment waarop je kunt beslissen of je wilt overstappen naar een andere verzekeraar.

Meer over: