Ga naar de inhoud

Rechter verplicht BBC om e-mails rondom interview prinses Diana vrij te geven

Update:
Emails Diana BBC

De BBC moet van de rechter een reeks e-mails met betrekking tot het omstreden interview met prinses Diana openbaar te maken, zo maakte de omroep bekend. Deze e-mails, uitgewisseld in 2020 tijdens de periode van ophef rondom het interview, moeten vrijgegeven. Lees hier waarom.

Journalist gebruikte valse informatie om prinses uit de tent te lokken

Het interview uit 1995, waarin prinses Diana openhartig sprak over haar ongelukkige huwelijk met prins Charles, kreeg in de afgelopen jaren veel aandacht. 2 jaar geleden voerde de BBC een onderzoek uit naar de totstandkoming van het gesprek met journalist Martin Bashir. Men beweerde dat Martin valse informatie gebruikte om het vertrouwen van Diana te winnen.

Bekijk hier de documentaire over het omstreden interview met prinses Diana en lees verder >>

Eerder zijn deze specifieke e-mails opgevraagd door een journalist die onderzoek doet naar het interview, maar de BBC weigerde destijds om hieraan mee te werken. De rechter bestempelde deze handelswijze als verdacht en kwalificeerde de handelswijze van de BBC als ‘inconsistent, onjuist en onbetrouwbaar’. Het niet vrijgeven van de e-mails werd door de rechter beschouwd als ‘reden tot ernstige zorg’.

Prinses voelde zich het zwarte schaap van de familie

Hoewel er geen expliciete uitspraken zijn waarin Diana zichzelf als het zwarte schaap beschrijft in de video, roepen haar verhalen een gevoel van vervreemding binnen de koninklijke familie op. Ze bekritiseerde de koninklijke tradities openlijk. Ook haar onconventionele benadering van het koninklijke leven zorgde ervoor dat ze opviel tussen de andere familieleden.

De BBC heeft inmiddels excuses aangeboden aan de onderzoeksjournalist, voor het aanvankelijke weigeren van de vrijgave van de e-mails. Het destijds in november 1995 uitgezonden interview trok een recordaantal van 22,8 miljoen Britse kijkers. Kort na de uitzending gingen prinses Diana en prins Charles uit elkaar.

Bron: BBC, RTL Nieuws.

Meer over: