Ga naar de inhoud

Wat stonk er zo, een gaslek? Nee, het was het stinkfruit: de durian

durian stinkfruit en groenten Bron: © Canva. De natuur houdt van contrasten en soms hoort daar een snufje stank bij. 

In de Duitse stad Wiesbaden rukte de brandweer onlangs maar liefst 4 keer uit na meldingen van een gaslucht. De oorzaak bleek geen lek. Het was een tropische vrucht: de durian. De durian, ook wel ( hoe frappant) ‘de koning van het fruit’ genoemd, staat bekend om zijn doordringende geur – een mix van zwavel, rotte ui en iets wat nog het meest aan oude sokken doet denken. Lees hier over groenten en fruit met een vieze geur.

Groenten en fruit met een vieze geur

De geur was zó overtuigend dat er echt alarm werd geslagen. Omwonenden waren er heilig van overtuigd dat er een lek in de buurt moest zijn, want de lucht was allesbehalve fruitig. De brandweer onderzocht de leidingen van een Aziatische supermarkt. Nergens een gaslek te vinden, alleen een onschuldige doerian. De vrucht verspreidde haar geur met zo’n overtuiging dat het hele gebouw voorafgaand aan de vondst van de vruchten ontruimd was.

Het voorval laat zien dat de natuur haar eigen geurgrenzen kent en die soms met plezier overschrijdt. Waar wij een gaslucht ruiken, heeft de durian gewoon zijn natuurlijke parfum op. Een geur die voor veel westerlingen afschrikwekkend is, en tegelijkertijd voor anderen juist het teken is van een een sappig stuk fruit.

De tekst gaat onder de afbeeldingen verder >>

De geurkampioenen van de natuur

1. Durian (doerian)

De durian is in delen van Azië een ware delicatesse. In veel van deze landen is het fruit wel verboden in het openbaar vervoer en hotels vanwege zijn intense geur. Toch zweren liefhebbers bij de romige, zoetige smaak, die volgens hen niet te vergelijken is met iets anders.

2. Noni (Morinda citrifolia)

Noni is ook zo’n geurmonster. Deze tropische vrucht, ook wel ‘kaasfruit’ genoemd, verspreidt bij het snijden een geur die doet denken aan sterke kaas of zelfs rotte sokken. Desondanks is noni geroemd om zijn vermeende gezondheidsvoordelen en verwerkt in sappen en supplementen.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Groenten met een beruchte lucht

Niet alleen exotisch fruit heeft een sterk aroma. Ook dichter bij huis vinden we stinkende groenten en fruitsoorten:

  • Uien en knoflook: De zwavelverbindingen die ze hun smaak geven, zorgen ook voor de scherpe geur die aan je handen en adem blijft hangen.
  • Spruitjes en kool: Als je ze te lang kookt, komen zwavelverbindingen vrij die je keuken snel veranderen in een chemisch laboratorium.
  • Asperges: Bekend om hun bijwerking: een merkwaardige geur in de urine, veroorzaakt door de afbraak van asparaginezuur.
  • Overrijpe papaja of banaan: Wanneer fruit te rijp is, ontstaat een gistachtige geur door beginnende fermentatie.
  • Broccoli: Overkoken activeert dezelfde zwavelhoudende stoffen, hoe langer ze koken, hoe sterker de lucht.
  • Rettich en radijs: Deze pittige wortelgewassen bevatten mosterdolie (isothiocyanaat), wat zorgt voor hun prikkelende geur en smaak.
  • Truffel: Hoewel culinair hoogstaand, ruiken truffels voor sommigen naar aarde, knoflook, of zelfs natte hond. De geur komt van gasachtige zwavelcomponenten.
  • Fermenteerde groenten (zuurkool, kimchi): Niet stinkend van zichzelf, maar het fermentatieproces produceert melkzuur en zwavelverbindingen die je neusgaten direct wakker schudden.

Waarom ruiken sommige soorten zo sterk?

De oorzaak ligt vaak in natuurlijke zwavelverbindingen en vluchtige vetzuren. Deze stoffen beschermen de planten tegen insecten of dieren. Ze slaan alleen in menselijke neuzen alarm. Wat voor de natuur een verdedigingsmechanisme is, ervaren wij als een indringende stank.

Toch geldt: wie de geur kan verdragen, ontdekt vaak een verrassend rijke smaak.

Tips om geurige groenten en fruit beter te verdragen

  • Bewaar ze koel: kou dempt de geur aanzienlijk.
  • Gebruik luchtdichte bakjes: voorkomt dat de geur zich verspreidt in je koelkast.
  • Combineer met frisse smaken: citroen, munt of yoghurt neutraliseren sterke aroma’s.
  • Verwerk ze in gerechten: in curry’s of soepen valt de geur minder op en komt de smaak juist beter tot zijn recht.

De natuur houdt van contrasten en soms hoort daar een snufje stank bij. Mocht je ooit iets ruiken dat verdacht veel lijkt op een gaslek: kijk eerst even in de fruitschaal voordat je de brandweer belt.

Bronnen:

NU, Surinametimes.com, Smithsonian Magazine, BBC Future

Meer over: