Draai voor klassieke weergave

Droombestemmingen in mei

De maand mei is ideaal voor een heerlijke vakantie. De natuur is in mei op zijn best en de temperaturen zijn aangenaam. Nog voordat het drukke toeristenseizoen begint, tonen veel regio’s zich op hun mooist. Waar kun je naartoe in mei? We vertellen je graag welke droombestemmingen je niet mag missen.

Actieve vakanties

Een van onze favoriete regio’s in Italië is de ‘Riviera di Levante’, het deel van de Ligurische kust tussen Genua en La Spezia. Je vindt er pittoreske stadjes en idyllische dorpen als Portofino, Sestri Levante, Portovenere en San Remo. Tussen de kustplaatsen Portovenere en Levanto bevindt zich het befaamde Nationaal Park Cinque Terre, een beschermd natuurgebied met felgekleurde vissersdorpjes aan de voet van zeekliffen. Een wandeltocht langs de Cinque Terre kunnen we je daarom van harte aanbevelen! En natuurlijk geniet je op de terrasjes van de schilderachtige dorpen van “la dolce vita”.

Cappadocië, gelegen in centraal-Turkije, laat je genieten van een surrealistisch berglandschap, grotwoningen, ondergrondse steden en prachtige valleien. Dit tufsteenlandschap vol kegelvormige bergen is een waar natuurfenomeen. Vanuit de plaats Göreme kun je de gelijknamige vallei verkennen. Je kunt hier prachtige wandeltochten maken. Nog leuker is het om te paard de regio te verkennen. Maar het allermooiste is een ballonvaart. Vanuit de lucht lijkt Cappadocië nog mooier. Echt een bucketlist item!

Wil je actief in eigen land zijn, denk dan eens aan eilandhoppen op de Wadden. Per fiets alle waddeneilanden bezoeken is een van de leukste dingen die je in Nederland kunt doen. Na de drukke periode van de meivakantie is het op de waddeneilanden weer heerlijk rustig. Ieder eiland heeft zijn eigen charme, maar één ding hebben ze gemeen: de natuur is schitterend!

Cultuur snuiven

De Loire is met 1012 kilometer de langste rivier van Frankrijk. Het Loiredal noemt men ook wel “de tuin van Frankrijk” en dat is niet voor niets. Je vindt er ongeveer 140 kastelen, de een nog mooier dan de andere. Vele daarvan hebben grote en prachtige kasteeltuinen. Diverse routes brengen je naar de mooiste kastelen. Daarnaast is de Loirestreek beroemd vanwege de heerlijke witte wijnen van wereldklasse. Een kastelen- en wijnenroute in het Loiredal is daarom een echte aanrader.

In mei is het in Peru nog heerlijk rustig. Het is de eerste droge maand, de temperaturen zijn aangenaam en je hebt geen last van drommen toeristen die willen genieten van de vele hoogtepunten die Peru te bieden heeft. Het absolute hoogtepunt is een bezoek aan Machu Picchu. Deze mysterieuze, heilige plek van de Inca’s is eeuwenlang onontdekt gebleven. Nu is het voor velen een bucketlist-bestemming. En terecht, je kunt hier uren ronddwalen en je proberen voor te stellen hoe de Inca’s hier hebben geleefd.

De natuur in

De zuidkust van Engeland tussen de plaatsen Devon en Cornwall is zeer geliefd bij toeristen. In de zomermaanden kun je er over de hoofden lopen. Maar in mei is het er heerlijk rustig. De natuur in dit gebied is prachtig: de grillige kustlijnen, grote rotsformaties en prachtige kliffen tonen Engeland op zijn mooist. De vele kleine en pittoreske vissersdorpjes zijn een andere bezienswaardigheid. Verscholen achter die fantastische kustlijn liggen glooiende heuvels. In deze tijd van het jaar zijn ze prachtig groen. Door de warme golfstroom in dit gebied groeien er veel subtropische planten. De paradijstuinen bij Sint Austell mag je niet overslaan als je in deze regio bent.

In mei is het op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland ideaal voor een roadtrip door de natuur. De herfsttinten zorgen voor een kleurrijk landschap. Reizen per camper is in Nieuw-Zeeland ideaal. Zeker in mei, want dan zijn de huurprijzen wel 50% lager. Bezoek bijvoorbeeld de vele filmlocaties van Lord of the Rings, de warmwaterbronnen van Rotorua, het Tongariro National Park of Coromandel in het noorden. Wil je ook naar het Zuidereiland, dan zul je merken dat het daar een stuk frisser is.

Meer inspiratie nodig?

Het platform grijsopreis.nl is een blog voor actieve 50-plussers die veel van de wereld willen zien. Naast inspirerende verhalen over vele bestemmingen en de hoogtepunten die je niet mag missen, vind je er veel praktische informatie.