Ga naar de inhoud

10 boekentips: de leukste boeken lezen tijdens de zomervakantie

Update:
boekentips lezen vakantie

Laat andere mensen maar een huttentocht lopen of de hele dag in het zwembad dobberen. Jij als boekenwurm brengt je vrije dagen het liefst door met een stapel nieuwe boeken tijdens de vakantie. Wij hebben 10 leuke ‘bestseller’ boekentips voor jou op de plank gezet. Dankzij deze boekentips kan jouw vakantie écht beginnen.

Op vakantie lees je makkelijker een stapel boeken weg

Je natje en je droogje binnen handbereik. Lekker op je ligbedje en dan: lezen, lezen en nog eens lezen. Nieuwe schrijvers of onbekende genres ontdekken. Heerlijk. Verdwijnen in een andere wereld en een boek van kaft tot kaft verslinden. Wat een genot. Het ultieme vakantiegevoel voor de boekenwurm.

Op vakantie lees je gemakkelijk een roman weg. Maar deze 10 titels – van nieuwe en wat oudere boeken – zijn het begin van een speurtocht op het internet naar vers leesvoer, want je raakt niet uitgelezen. Hieronder de 10 boekentips op een rijtje:

1. Zomeravond – Suzanne Vermeer

Hapt lekker weg, zo’n roman van Suzanne Vermeer. In het boek Zomeravond onderzoekt Lauren Martens, hulpofficier van justitie, wat er eigenlijk twaalf jaar geleden is gebeurd toen haar zusje spoorloos verdween. De man die ervoor in de gevangenis zit, blijft ontkennen en een misdaadjournalist heeft aanwijzingen dat het wel eens heel anders kan zitten dan tot nu toe gedacht.

Suzanne Vermeer is een pseudoniem, het is onbekend wie de boeken nu schrijft. Alle tien de titels van Vermeer waren direct een bestseller, het zijn allemaal spannende boeken die zich afspelen op vakantiebestemmingen.

2. Later – Stephen King

Elk jaar levert de beroemdste horror-schrijver ter wereld, Stephen King, weer een nieuw boek af. Het boek Later gaat over Jamie Conklin, die dode mensen ziet en met ze praat. Met die bovennatuurlijke gave komt hij diep in de problemen als een rechercheur van de politie in New York hem gebruikt om een seriemoordenaar te pakken.

Stephen King is zo productief, dat hij ondertussen een hele bibliotheek vol heeft geschreven. De meeste boeken van King zijn dik en doodeng, je kunt ze bijna niet wegleggen. Hou je niet zo van grote spanning, begin dan met recente titels van de grootmeester, want de laatste jaren spettert het bloed niet meer van de pagina’s, maar de spanning blijft de boventoon voeren.

3. Sterspeler – John Grisham

Het nieuwe boek van Grisham komt op 1 juni uit, niet toevallig vlak voor de zomervakantie. Al jaren zijn de juridische thrillers van Grisham aangewezen leesvoer voor de zomer, want je kunt je ogen bijna niet van de pagina’s houden, hoe mooi je vakantiebestemming ook is. Nog nooit Grisham gelezen? Begin dan met zijn beroemdste boek, Advocaat van de Duivel, verfilmd als The Firm.

Het boek Sterspeler draait om een jongen uit Zuid-Soedan, die als basketbaltalent een sportbeurs krijgt om aan een Amerikaanse universiteit te studeren en te sporten. In zijn thuisland breekt oorlog uit en om zijn familie te redden, wil hij ze naar Amerika halen. Dat kan alleen als hij de absolute top in het basketbal weet te halen.

4. Het Zoutpad – Raynor Winn

Van het ene op het andere moment zijn Ray en haar man Moth alles kwijt: hun huis en hun geld. En dan blijkt Moth ook nog eens ongeneeslijk ziek te zijn. Wat moeten ze doen? Ze besluiten alles wat ze nog hebben in rugzakken te pakken en een lange afstandswandeling te maken langs de Engelse kust, duizend kilometer over kliffen en door de natuur. Onderweg slapen ze in een tentje. Een ellendige situatie, maar een prachtig boek – zeker voor mensen die van kamperen en wandelen houden.

Alles in het boek is echt gebeurd, en gelukkig heeft Raynor inmiddels een deel twee geschreven, De Wilde Stilte, waarin ze beschrijft hoe Moth en zij weer een leven opbouwen op een eeuwenoude, vervallen boerderij in Cornwall.

5. Het achtste leven (voor Brilka) – Nino Haratischwili

Kan een boek je niet dik genoeg zijn? Dan is dit een titel voor jou: duizend pagina’s schoon aan de haak. Het achtste leven (voor Brillka) is een familie-epos, dat de geschiedenis beschrijft van zes generaties, vanaf 1900 tot nu. Het begint met een chocolatier en een verrukkelijke chocoladedrank, die gevaarlijke krachten heeft. Zijn achterkleindochter Stasia vertelt het hele verhaal.

Dit is het tweede boek van de jonge schrijfster Nino Haratischwili, afkomstig uit Georgië, en ze viel er meteen mee in de prijzen: het boek won de prestigieuze Independent Publishers’ Hotlist Prize. Een van de beste boekentips!

6. Shuggie Bain – Douglas Stuart

Die lieve Shuggie is een onhandig jongetje, dat opgroeit in een krot van een huurwoning in Glasgow in de jaren tachtig. De economie is op een dieptepunt en het leven van Shuggie is beroerd: zijn vader is er vandoor, zijn moeder is alcoholiste en Shuggie moet het maar zien te redden, dat valt niet mee. Kortom: een ellendige situatie, en toch is Shuggie Bain een hoopvol boek. Shuggie is een dapper joch, die ondanks alles gek is op zijn moeder en van elke beroerde situatie toch wat weet te maken.

Met dit debuut won Douglas Stuart de Booker Prize. Is het verhaal van Shuggie ook zijn levensverhaal? Daar wil hij liever niet teveel over vertellen.

7. Slachtoffer 2117 -Jussi Adler Olsen

Hou je van Scandinavische detective-series? En heb je het hele oeuvre van Henning Mankell gelezen? Dan is de Q-serie echt iets voor jou. Het is een serie van acht boeken, waarvan er nu zes zijn verschenen, over een bijzonder gezelschap speurneuzen: schoonmaker Assad, secretaresse Rose en de uiterst humeurige rechercheur Carl Mørck. In het nieuwste boek komen de drie in de wereld van vluchtelingen en terrorisme terecht, en helaas is Assad maar al te goed bekend in die wereld.

Jussi Adler Olsen is een Deense schrijver, hij weet in zijn Q-serie humor en spanning te mengen tot een verslavende cocktail. Niet gek dat de eerste vier delen van de serie zijn verfilmd, ze zijn als vier losse films te zien op Netflix.

8. De verwarde cavia – Paulien Cornelisse

Voor iedereen die op vakantie wil grinniken om al dat gekke gedoe op kantoor is dit een aanrader: op de communicatieafdeling van een anoniem bedrijf werkt Cavia, maar wat haar werk is wordt niet helemaal helder. Paulien Cornelissen is cabaretier en taalwetenschapper, ze heeft een feilloos oor voor de rare dingen die mensen allemaal tegen elkaar zeggen, alsof er niks aan de hand is. In ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ staan haar columns over taal, dit is het eerste boek met een doorlopend verhaal. Korte hoofdstukken, erg grappig en razendsnel uit.

9. De zevende zus – Lucinda Riley

In elke boekwinkel struikel je over hoge stapels met boeken uit deze serie over zeven zussen, die na de dood van hun vader zoeken naar wie ze zijn en waar ze vandaan komen. De boeken voeren je mee over alle uithoeken van de wereld en zo pik je zomaar wat wereldgeschiedenis en kunsthistorie mee. Het zevende deel rolde dit voorjaar van de persen, en als je dat een fijn boek vindt, heb je nog zes dikke pillen voor de rest van de zomervakantie. Meeslepend geschreven, geen hoogstaande literatuur maar probeer het maar eens weg te leggen.

10. Wie niet horen wil – Nicci French

Het schrijversechtpaar Nicci Gerrard en Sean French publiceren onder het pseudoniem Nicci French bijna elk jaar een nieuwe bestseller, en dat doen ze al jaren. In deze nieuwe thriller gaat Tess op onderzoek als haar dochtertje een griezelige tekening maakt, en rare verhalen vertelt over haar vader, de ex van Tess, en zijn nieuwe vriendin. De politie gelooft haar niet, dus moet Tess het alleen opknappen. Net als de andere boeken van Nicci French is de ontknoping zo verrassend, dat je meteen na de laatste pagina weer opnieuw wilt beginnen: welke puzzelstukjes en aanwijzingen heb je over het hoofd gezien?

Ben je een echte boekenwurm en heb je bovenstaande boeken allang uit? Kijk dan of er wat in onze top 9 van deze zomer voor jou tussen zit.

Meer over: