Ga naar de inhoud

Documentaire koningin Silvia van Zweden, persoonlijk portret van een opmerkelijke vrouw

Update:
Koningin Silvia op bezoek in Nederland

Zondag wordt de documentaire ‘Silvia, Schwedens Deutsche Königin’ uitgezonden op de Duitse zender ZDF. De Zweedse koningin Silvia viert volgende week haar 80e verjaardag. Vanwege die gelegenheid heeft zij meegewerkt aan deze nieuwe documentaire.

De in Heidelberg geboren koningin geeft in een exclusief interview met documentairemaker Julia Melchior een inkijkje in haar leven. Melchior omschrijft de documentaire als een ‘zeer persoonlijk portret van een opmerkelijke vrouw’. 

In het gesprek komt onder meer het leven van Silvia voor en na haar huwelijk met koning Carl Gustaf ter sprake. De van oorsprong Duitse Silvia is sinds haar huwelijk, met Carl Gustaf in 1976, koningin van Zweden. Ook is te zien hoe de koningin een rondleiding door het paleis geeft.

Wie is deze vrouw? Bekijk voor een impressie van deze koningin onderstaand (Engelstalige) interview. Tekst gaat na de video verder >>

Liefdadigheid en inzet voor maatschappij 

De Zweedse koningin werd op 23 december 1943 in Heidelberg, Duitsland, geboren als Silvia Renate Sommerlath. Haar biografie beschrijft een boeiend verhaal van toewijding aan haar koninklijke plichten, liefdadigheidswerk en inzet voor diverse maatschappelijke onderwerpen.

Zweedse monarchie gemoderniseerd

Haar leven nam een koninklijke wending toen ze Carl Gustaf ontmoette tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München. Het paar trouwde 4 jaar later. Sindsdien heeft ze haar koninklijke rol met gratie en toewijding vervuld. Als vorstin heeft ze de Zweedse monarchie gemoderniseerd en een warme, toegankelijke uitstraling gegeven aan het koningshuis.

Strijd tegen misbruik en uitbuiting

Haar inzet voor de meest kwetsbaren in de samenleving wekt bewondering. In 1999 richtte ze de World Childhood Foundation op. De organisatie zet zich in voor de rechten van kinderen en strijdt tegen misbruik en uitbuiting. Onder haar leiding heeft de stichting wereldwijd projecten gesteund die zich richten op onderwijs, gezondheidszorg en bescherming van kinderen.

Pleitbezorger van leesbevordering

Silvia heeft ook aanzienlijke bijdragen geleverd aan de bevordering van onderwijs en cultuur. Ze is een pleitbezorger van leesbevordering en heeft de Sylvia Prize in het leven geroepen om literatuur te ondersteunen. Daarnaast heeft ze zich ingezet voor het behoud van het culturele erfgoed van Zweden en heeft ze de Zweedse kunst en ambachten gepromoot, zowel nationaal als internationaal. 

Haar vermogen om mensen te verbinden en bruggen te slaan is een waardevolle eigenschap die haar populariteit zowel binnen als buiten Zweden deed groeien.

Aandacht voor toekomst van onze planeet

Daarnaast heeft ze deelgenomen aan initiatieven gericht op het bevorderen van milieubewustzijn en het behoud van de natuurlijke hulpbronnen. Haar betrokkenheid bij deze kwesties getuigt van haar brede maatschappelijke betrokkenheid en haar wens om een positieve invloed uit te oefenen op de toekomst van onze planeet.

Sterke band met bevolking

Naast haar koninklijke plichten en maatschappelijke inzet heeft ze ook nog kinderen grootgebracht. Samen met Carl Gustaf heeft ze er 3: kroonprinses Victoria, prins Carl Philip en prinses Madeleine. Haar rol als moeder en grootmoeder heeft haar menselijke kant benadrukt en haar band met het Zweedse volk versterkt.
Haar toewijding aan liefdadigheidswerk, onderwijs, cultuur en milieukwesties heeft van haar een geliefd figuur gemaakt, zowel binnen als buiten de landsgrenzen.

De documentaire ‘Silvia, Schwedens Deutsche Königin’ is zondag om 23.45 uur te zien bij de ZDF, maar is nu al via hun website te bekijken.

Bron: MSN. Foto: RVD, Zweeds koningspaar op staatsbezoek in Nederland.

Meer over: