Ga naar de inhoud

De Nachtmis: hoe was het vroeger en nu?

Update:
De Nachtmis, toen en nu

Een van de symbolische momenten van Kerstmis is de Nachtmis. Deze traditionele kerkdienst op kerstavond, is meer dan alleen een religieuze gebeurtenis. Het is een viering doordrenkt van betekenis en gemeenschapsgevoel. Laten we terugblikken op hoe de Nachtmis vroeger was en hoe deze viering zich vandaag de dag manifesteert.

Kerken drukbezocht tijdens Kerstmis

Het is een feit, steeds minder mensen gaan naar de kerk. Hier merk je tijdens Kerstmis helemaal niets van. Waar dit aan ligt? Hier is eigenlijk een hele simpele verklaring voor.

De kerstperiode heeft een bijzondere betekenis voor velen van ons. Zelfs voor degenen die niet regelmatig een kerk bezoeken! Het is een tijd van samenzijn, reflectie en traditie, waarbij de kerkelijke vieringen een gevoel van verbondenheid en gedeelde ervaring bieden.

De warmte en sfeer van kerst lijken mensen aan te trekken om zich te verzamelen in kerken, zelfs als dit niet tot hun gewone gewoonten behoort. Daarom zie je naast de trouwe kerkgangers, ook een hoop mensen die maar 1 keer per jaar naar de kerk komen. De aantrekkingskracht van de kerstvieringen in de kerk lijkt daarmee een tijdloze traditie te zijn. En terecht. Want het blijft toch nostalgisch, zo’n Nachtmis.

Wat is een Nachtmis?

De kerstnacht brengt een sfeer van spirituele viering met zich mee, met zowel protestantse als katholieke diensten die de geboorte van Jezus Christus eren. Op 24 december, en vaak gedurende de nacht, wordt de liturgie gevierd die deze heilige gebeurtenis herdenkt.

Soms vindt deze dienst ook plaats op kerstavond, bekend als een kerstavonddienst, en soms apart als een kerstnachtdienst.

In de katholieke traditie wordt zelfs een middernachtmis gevierd, waarbij kerstavond het aanvangsmoment markeert van het feest. Speciale koren worden uitgenodigd om kerstliederen te zingen, wat een bijzondere sfeer toevoegt aan de vieringen.

Wat maakt een Nachtmis zo bijzonder?

De diepe symboliek van de Nachtmis weerspiegelt hoop, nieuw begin en vrede. Het overstijgt vaak de religieuze context en biedt een moment van bezinning, compassie en liefdadigheid voor iedereen die deelneemt, ongeacht hun geloofsovertuiging.

Het programma van een Nachtmis

In vervlogen tijden was de Nachtmis een bijzondere ervaring. De voorbereiding begon al dagen van tevoren. Gezinnen verzamelden zich in sfeervolle, verlichte kerken, waar de lucht doordrongen was met de geur van kaarsen en sparrentakken. De verwachting hing voelbaar in de lucht, en de gemeenschap straalde een warmte uit die verbindend werkte.

De dienst zelf was een samenkomst van geloof en traditie. Er stonden verschillende elementen en rituelen centraal die de betekenis van Kerstmis benadrukten.

Hier zijn enkele gebruikelijke activiteiten en momenten die plaatsvonden tijdens een nachtmis:

1. Liturgische dienst

De nachtmis begon vaak met een liturgische dienst, geleid door geestelijken en priesters. Dit omvatte gebeden, hymnen, en bijbellezingen die de geboorte van Jezus Christus herdachten.

2. Kerstliederen en muziek

Koralen en traditionele kerstliederen werden gezongen door het koor en de kerkgemeenschap. De muziek bracht een gevoel van vreugde en viering in de kerk.

3. Kerstpreek of verhaal

De voorganger hield vaak een speciale kerstpreek die gericht was op de betekenis van Kerstmis, de geboorte van Jezus en de boodschap van vrede en liefde.

4. Kerstprocessie

In sommige kerken werd een kerstprocessie gehouden, waarbij de geestelijken en soms de kerkgangers rondgingen in de kerk terwijl ze symbolische objecten zoals kaarsen, beelden of iconen meedroegen.

5. Communie

Voor gelovigen was de communie een belangrijk onderdeel van de nachtmis. Het ontvangen van het heilig sacrament van de eucharistie markeerde de verbondenheid met Jezus Christus.

6. Kerstzegen

De nachtmis werd vaak afgesloten met een zegen of zegeningen door de priester, waarbij de kerkgemeenschap gezamenlijk de zegen ontving voor het komende jaar.

7. Gemeenschapsgevoel

Na de dienst was er vaak een gevoel van saamhorigheid. Mensen begroetten elkaar, deelden kerstwensen en wensten elkaar vrede en voorspoed.

De hedendaagse Nachtmis

In moderne evangelische kerken zijn de kerstnachtdiensten vaak uitgegroeid tot grote evenementen vergelijkbaar met theaterproducties. Hierdoor worden soms meerdere identieke diensten achter elkaar gehouden, waarbij de avond van 23 december zelfs al kan dienen als aanloop naar de kerstnachtdiensten.

Een unieke middeleeuwse traditie, genaamd El cant de la Sibilla, leeft nog voort in Palma op Mallorca en Alghero op Sardinië. Deze Gregoriaans-achtige kerstnachtzang is toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid, en voegt een historische en culturele dimensie toe aan de kerstvieringen in deze regio’s.

Benieuwd hoe een Nachtmis er tegenwoordig uitziet? Wel, iets anders. Maar nog steeds prachtig. Ging jij vroeger ook naar de Nachtmis?

Meer over: