Ga naar de inhoud

Zó zit het met criminaliteit in jouw gemeente

Update:

Woon jij in Zuid-Limburg? Dan loop jij het grootste risico om in de greep van de georganiseerde misdaad te komen. Dit blijkt uit onderzoek van RTL-nieuws. Schokkende resultaten zijn vastgelegd in de zogenaamde ‘Onderwereldkaart’. Lees in dit artikel hoe het met criminaliteit zit in jouw gemeente en waar deze criminaliteit vandaan komt.

In deze gemeenten heerst veel criminaliteit 

RTL Nieuws heeft recent een onderzoek gedaan naar de criminaliteit in Nederland. Wie woont in Zuid-Limburg, Den Haag, Rotterdam en Arnhem loopt de grootste kans om in contact te komen met criminaliteit. Met stip op 1 staat Heerlen. De bewoners van deze stad blijken op verschillende gebieden extreem gevoelig te zijn voor criminaliteit. Zo loopt 1 op de 15 jongeren een hoog risico om in de drugshandel te belanden, kampt 1 op de 8 huishoudens met gigantische schulden en is bijna 5% van alle panden in het bezit van een veroordeelde eigenaar.

Ondanks deze schokkende cijfers is Roel Wever, burgemeester van Heerlen, niet verbaasd. Hij legt uit dat de stad aan de grens ligt, die het voor criminelen mogelijk maakt om eenvoudig heen en weer te reizen. Daarnaast hebben ze te maken met grote sociale problematiek, dat nog een gevolg is van de mijnsluiting. 

Naast Heerlen staan er nog 3 gemeenten in Zuid-Limburg in de top 10 van de meest criminele gebieden. Volgens Commissaris van de Koning Emile Roemer, is dit te verklaren omdat er te weinig menskracht is om criminelen het hoofd te bieden. Volgens hem moet er meer politie op straat komen en moet de rechterlijke macht en recherche versterkt worden. 

Verschillen steden en platteland in criminaliteit gemeente

Het onderzoek laat ook de verschillen tussen steden en platteland zien. Zo zijn het in de grote steden vooral de kwetsbare jongeren die belanden in de wereld van wapens en drugs. In dorpen zijn drugsverdachten vaak familie van elkaar. De Nederlandse series ‘Hollands Hoop’ en ‘Mocro Maffia’ zijn hier goede voorbeelden van.

Grootschalig onderzoek van RTL: criminaliteit gemeente

De ‘Onderwereldkaart’ is gemaakt door RTL, criminologen, misdaadexperts en datawetenschappers op het gebied van criminele ondermijning. Er zijn in totaal 20 factoren gekozen die iets zeggen over het risico op ondermijning, zoals schulden, leegstand en criminaliteit. Een feit is dat kwetsbare jongeren worden geronseld voor drugshandel en dat eerlijke ondernemers verdwijnen uit de winkelstraten omdat er malafide winkels zijn die witwassen.

Het onderzoek ging met name over de verwevenheid van de onder- en bovenwereld in alle Nederlandse gemeenten. De kwetsbaarheden van hun inwoners, bedrijven en invloed vanuit de georganiseerde misdaad werden onderzocht. Met deze Onderwereldkaart hoopt men dat inwoners en bedrijven de signalen van criminele ondermijning gaan herkennen en dat gemeenten beter zien waar ze staan. Het onderzoek maakt ook inzichtelijk waar gemeenten precies kwetsbaar in zijn. Zo weten ze precies waar ze aan moeten werken. 

Waarom is er zoveel criminaliteit in Nederland?

We kunnen er helaas niet omheen, er komt steeds meer criminaliteit in Nederland. Vandaar de keuze om dit in kaart te brengen. Waar komt dit toch vandaan? Nederland is een belangrijk doorvoerland van drugs. Hierdoor gaan er jaarlijks in ons kikkerlandje miljarden euro’s om in het criminele circuit. Dit is een grote reden waarom er in Nederland veel criminaliteit heerst. Daarnaast claimen verschillende onderzoekers dat crimineel gedrag iets is wat aangeboren is. Zij zijn ervan overtuigd dat mensen met bepaalde genetische kenmerken meer kans hebben op het plegen van delicten.

Een andere groep onderzoekers is er juist van overtuigd dat crimineel gedrag is aangeleerd. Als je veel mensen om je heen hebt die zich in het criminele circuit bevinden, des te groter is de kans dat jij er ook in belandt. Verder is er een groep onderzoekers die vindt dat crimineel gedrag ontstaat omdat mensen in moeilijke sociaaleconomische posities verkeren. Zo gaan mensen die geen werk kunnen vinden, stelen uit frustratie of armoede. 

Kwetsbare groepen lopen meer risico 

Tot slot is er een grote groep kwetsbare mensen die meer risico lopen om in de criminaliteit te belanden. Laatst was het nog in het nieuws, een jongen met een licht verstandelijke beperking die hennepplanten knipte. Of een minderjarig, onzeker meisje dat onder dwang drugspakketjes rondbrengt. Dit zijn eigenlijk slachtoffers, maar in de praktijk worden ze als daders gezien. De Nederlandse overheid doet daarom momenteel een onderzoek naar de aanpak van criminele uitbuiting. 

Ook interessant om te lezen:

Meer over: