Ga naar de inhoud

Waar staan de slechtst geïsoleerde huizen?

Update:

Huizen in Heemstede, Bloemendaal, Westerwolde, Laren én Haarlem zijn het slechtst geïsoleerd. In verhouding staan hier de meeste woningen met energielabel E, F en G. Inwoners moeten daarom aan de slag om hun woningen te verduurzamen.

Lees hier in welke steden de huizen goed geïsoleerd zijn en hoe je jouw woning (beter) isoleert. 

Waarom slecht geïsoleerd? 

In de regio Heemstede en Bloemendaal staan de slechtst geïsoleerde huizen van heel Nederland. Dit heeft verschillende redenen. Zo staan er in Heemstede, Bloemendaal, Westerwolde, Laren én Haarlem veel huizen die voor 1945 gebouwd zijn. Ook gaat het om veel 2-onder-1-kapwoningen en vrijstaande huizen. Deze woningen zijn slechter te isoleren dan de gemiddelde tussenwoningen. Dit blijkt uit onderzoek van Milieuorganisatie Natuur & Milieu. Best verrassend, Heemstede en Bloemendaal staan bekend als een van de rijksten plaatsen van Nederland. Je zou verwachten dat de woningen juist daar goed geïsoleerd zijn. Dat valt tegen. Een hoop werk aan de winkel! 

Waar staan minste woningen met energielabel E, F en G?

Het onderzoek laat ook de best presterende gemeenten zien. Dit zijn Zeewolde, Almere, Dronten, Houten, Heerhugowaard, Lelystad, Barendrecht, Purmerend, Nieuwegein en Duiven. Omdat de meeste woningen na 1975 zijn gebouwd, staan er in deze gemeenten totaal maar 3.500 woningen met energielabel, E, F of G. Een verklaring hiervoor, is het grote aantal nieuwbouwwijken. In de genoemden woonplaatsen staat in verhouding relatief veel nieuwbouw. Nieuwbouwwoningen hebben vaak enerigelabel A, B of C en zijn erg energiezuinig. 

Hoe zit het met jouw woning? Slecht geïsoleerd of niet?

Tijdens het onderzoek werd gekeken hoe het met energielabels in Nederland gesteld is. Dit viel nog best tegen, er moet nog een hoop gebeuren om de 1,5 miljoen huizen voor 2030 te isoleren. Dit is 1 van de afspraken van het Klimaatakkoord. Dat wordt een flinke opgave, maar het kan wel. Het plaatsen van dubbel glas kan bijvoorbeeld zo gedaan worden. Kan jouw woning wel wat beter geïsoleerd worden? Denk dan eens na over 1 van de onderstaande isolatiemogelijkheden.

Jouw huis isoleren doe je zo! 8 mogelijkheden

  1. Plaatsen van spouwmuurisolatie
  2. Het isoleren van het dak
  3. Plaatsen van dubbel, HR of triple glas 
  4. Vloerisolatie leggen
  5. Afsluiten van naden en kieren
  6. Plakken van radiatorfolie achter de verwarming 
  7. Ophangen van isolerende gordijnen
  8. Plakken van isolerende folie op de ramen 

Bron: Natuur & Milieu, Rijksoverheid, RTL

Meer over: