Ga naar de inhoud

Bijna uitgestorven algazellen geboren in ARTIS

Update:
Algazellen in het wild uitgestorven geboren in ARTIS

In het wild leven ze niet meer, maar in Artis zijn ze afgelopen weken op de wereld gezet: algazellen. De jonge geitjes maken het goed en lopen inmiddels al te huppelen bij hun moeder en de rest van de kudde.

Soortbehoudprogramma voor de terugkeer van een gezonde populatie

Wie niet kan wachten de kalfjes als eerste te bezoeken in ARTIS loopt het beste meteen naar de nieuwe verblijven. Deze bevinden zich naast de hoofdingang. Sinds vorig jaar leeft daar een kudde samen met de stokstaartjes. 

Er wordt door ARTIS al ruim 60 jaar gewerkt aan een soortbehoudsprogramma, die bijdraagt aan het ‘in het wild’ uitgestorven diersoorten te houden. De algazellen zijn 1 van de 84 diersoorten die op het programma stonden met de classificatie ‘uitgestorven in het wild’.

Jonge antilopen nog wat onwennig op de pootjes

De jongen staan nog wel wat onwennig op hun pootjes tussen de nieuwsgierige stokstaartjes, maar het gaat goed met ze. Ze groeien als kool en zijn met 14 weken zelfstandig. Het verdrietige nieuws is wel dat er een lam vlak na de geboorte is overleden.

Wilde algazellen voor het laatst in het wild gespot in jaren 80

De algazel, ook wel sabelantilope of sabeloryx, behoort tot de familie van de holhoornigen. Ze hebben gekromde, lange hoorns en een zandkleurige, lichtbruine huid, waarmee ze opgaan in het woestijn- en savanne landschap. Een volwassen dier kan wel tot 200 kilo wegen en bereikt een hoogte van 1,60 meter.

Tot de jaren 80 leefden algazellen in grote getalen in Noord-Afrika, in het gebied tussen Marokko en Egypte. In het begin van de vorige eeuw nam de populatie sterk af door de jacht op hun lange hoorns, vlees en huiden. Ook de komst van veeteelt in het gebied verdrong de gazellen.

Groei naar gezonde populatie algazellen

Bij het uitsterven van deze dieren in het wild liepen er gelukkig al ruim 8 duizend dieren in dierentuinen, safariparken en bij particulieren. De Europese dierentuinen staken de koppen bij elkaar en startten gezamenlijk het soortbehoudprogramma. Deze groeit nu met de komst van de nieuwe kalveren naar een gezonde populatie.

Algazellen geboren

Bron: ARTIS.

Meer over: