Ga naar de inhoud

Leeuwen spotten in groot verblijf ARTIS

Update:
Leeuwen verblijf ARTIS

ARTIS heeft geen hokken meer. En het woord wordt ook al een tijd niet meer gebruikt door de medewerkers van het dierenpark. “We noemen het ‘verblijven’ voor dieren. Hokken hadden we vroeger.” En dat is extra feest voor de leeuwen, want in oktober is hun nieuwe ruime verblijf af.

ARTIS in de steigers tijdens 185 jarig bestaan

Om het verblijf van alle wilde dieren zo optimaal mogelijk te maken loop je in klein Amsterdam – net als in groot Amsterdam – tegen de bouwhekken aan. En dat vinden bezoekers behoorlijk storend. Maar vervelender is het voor de dieren die nu nog krap wonen zoals: de zeeleeuwen en de zwarte pacu’s (de vegetarische familieleden van de piranha’s). Die wonen in onze beleving in een te klein aquarium/bassin zonder waterplanten. Gelukkig krijgen ook deze dieren op termijn een nieuw onderkomen in het verbouwde ARTIS-aquarium.

Feestje voor de leeuwen van ARTIS

Vanaf donderdag 5 oktober stappen de leeuwen hun nieuw onderkomen binnen. Sinds 1928 zaten ze op het monumentale Kerbertterras en dat was erg gedateerd voor deze grote katten. Ze moeten ongetwijfeld wennen aan hun nieuwe verblijf nabij het grote restaurant en de nieuwe kinderspeelplaats.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

Renovatie enige optie voor behoud ARTIS-aquarium 

Een woordvoerder van ARTIS laat weten dat ze op de hoogte zijn van de klachten van bezoekers over de dichte verblijven. “We begrijpen heel goed dat het voor bezoekers een teleurstelling is. En het liefste zien we dat ARTIS zelfs gratis is, zodat iedereen kan genieten van de dieren en planten in dit unieke park. Helaas kan dat niet. De kosten voor het onderhoud zijn daarvoor veel te hoog. We hebben niet alleen de verzorging voor onze dieren, we hebben daarnaast ook de 27 monumentale panden te onderhouden.”

Herstellen en moderniseren

Het ARTIS-aquarium is een groot onderdeel van de dierentuin en daardoor lijkt ‘bijna alles’ dicht. Toch was er geen andere keuze dan restaureren. Uit een onderzoek dat in  2018 werd uitgevoerd kwam namelijk naar voren dat het aquarium niet alleen een flinke opknapbeurt kon gebruiken, het werd ook onveilig voor de bezoekers en de zeedieren. Om de veiligheid te waarborgen zijn de deuren nu gesloten en zijn 100 man dagelijks bezig om het ARTIS-aquarium te herstellen en in een modern jasje te steken. Verwacht wordt dat het aquarium in 2025 haar deuren weer opent voor bezoekers.

Veel veranderd in de afgelopen 185 jaar

Wie lang niet in de dierentuin ARTIS is geweest kijkt – ook met hier en daar afzettingen – zijn ogen uit. Er is een boel veranderd in die 185 jaar. “Er is juist zoveel meer te zien tegenwoordig. Het is allang niet meer alleen aapjes kijken. ARTIS is een rijke ontmoetingsplek voor dieren, mensen en planten. Je kunt er deze zomer uren wandelen over paden met een variëteit aan inheemse en uitheemse planten.”

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

Klacht indienen of toch liever ARTIS steunen?

Je kunt een klacht indienen bij ARTIS vanwege de dichte verblijven. Je kunt ook wegblijven. Beide opties zijn een gemiste kans. Wil jij de liefde en zorg van de natuur behouden in onze hoofdstad? Laat je dan vooral niet afschrikken door de verhalen ‘dat alles dicht is’. Het gigantische project zoals dat van het aquarium heeft onze steun hard nodig. Er is nog echt zoveel wel te zien en te beleven.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

Het Groote Museum viert 1-jarig bestaan

In mei was het precies 1 jaar geleden dat het Groote Museum heropende. Dat heeft ook ruim 4 jaar in de steigers gestaan en is weer als bij oplevering in 1838. Het is een plek waar je overeenkomsten met alles wat leeft op aarde ervaart met je eigen zintuigen. Ruim 80.000 bezoekers hebben het museum vorig jaar weten te vinden.

Voor de volledige agenda met activiteiten kijk op de website van ARTIS.

Bron en foto’s: ARTIS.

Meer over: