Ga naar de inhoud

De 10 beste kerstfilms aller tijden

Update:

Kerst is niet compleet zonder een leuke kerstfilm. Waarschijnlijk kijk je – zonder dat je het je beseft – elk jaar dezelfde films. Als je een keer wat anders wilt dan Home Alone, zijn deze kerstklassiekers een goed idee. Dit zijn de 10 beste kerstfilms aller tijden voor een ultiem kerstgevoel! 

1. The Polar Express (2004)

The Polar Express is een film die je écht gezien moet hebben. Het is een moderne kerstklassieker die met verbluffende nieuwe animatietechnieken een nostalgische en magische kerstsfeer weet op te roepen. Zoals de naam al een beetje verklapt, gaat de film over een trein. En niet zomaar 1.

Het is kerstavond. De lieve onschuldige Billy wordt midden in de nacht opgeschrikt door een trein. Gek, want hij woont helemaal niet naast een spoor. Nieuwsgierig snelt Billy naar buiten. Buiten wacht de Polar Express die hem en andere kinderen meeneemt naar de Noordpool. Daar maken ze de meest bijzondere avonturen mee. “Eerst zien en dan geloven”, beweert een geheimzinnige zwerver die met Billy meereist. Tijdens deze film zal jij ook wonderen zien. En je zult ze geloven. Instappen, de trein vertrekt! 

Mocht de stem van de hoofdpersoon je bekend voorkomen, kan dat goed kloppen. De hoofdrol is ingesproken door Tom Hanks. 

2. White Christmas (1954)

White Christmas is een oude – maar gouden klassieker waarin dromen geen bedrog zijn.

Vlak na de oorlog komen 2 zang- en danstalenten bij elkaar om 1 van de meest indrukwekkende acts in de geschiedenis neer te zetten. Tijdens deze uitdagende opgave ontmoeten ze 2 zusjes met wie ze naar Vermond trekken, om daar ouderwets kerst te vieren. Eenmaal daar aangekomen, begint het verhaal pas echt. Zo ontdekken ze dat het hotel waarin ze verblijven eigendom is van hun oude legergeneraal. Hij blijkt in de problemen te zitten, het 4-tal schiet hem te hulp. Hoe ze dat doen, zie je in de film.

Leuk: deze film zit vol prachtige liedjes zoals ‘Count your Blessings instead of Sheep’.

3. Scrooge (1951)

De familiefilm Scrooge, gebaseerd op het boek de Christmas Carol van Charles Dickens, haalt het ware kerstgevoel naar boven.

De film gaat over de verbitterde vrek Ebeneezer Scrooge. Hij bedriegt iedereen die hij tegenkomt, tot hij met kerst wordt geconfronteerd met het vreselijke lot dat hem te wachten staat als hij zijn leven niet betert. Geesten nemen hem mee naar het verleden en leren hem een magische les. Het is een indrukwekkende reis door de tijd, vol mooie liedjes. Een prachtig verhaal!

Van deze kerstfilm bestaan wel 10 versies. De eerste uit 1951 is volgens ons het beste. Mocht je deze film nog niet gezien hebben, zorg ervoor dat je editie deze kijkt. 

4. Love Actually (2003) 

Kijk je het liefst naar romantische films en houd je wel van humor? Dan moet je Love Actually gezien hebben. Love Actually is een romantische komedie van de makers van Notting Hill en Bridget Jones’s Diary. Het is dan ook geen grote verrassing dat deze film een fantastische cast heeft. Liam Neeson, Hugh Grant, Rowan Atkinson, Bill Nighy, Keira Knightley – en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

De film speelt zich af in de weken vlak voor kerstmis en volgt 8 koppels en hun liefdesleven. De film neemt je o.a. mee naar het bizarre leven van een popster en het rustige leventje van een schrijfster. 

Let goed op, want alleen dan zie je dat de liefde eigenlijk altijd en overal om je heen te vinden is.

5. Last Christmas (2009)

Last Christmas, I gave you my heart
But the very next day, you gave it away
This year, to save me from tears
I’ll give it to someone special…

Kun je dit liedje wel dromen? In de kerstfilm Last Christmas is de muziek van Wham en George Michael prominent aanwezig. Naast de onwijs goede kerstmuziek, heeft deze film een steengoed verhaal.

De film gaat over de jonge, rebelse Kate, die op dit moment totaal niet gelukkig is. Dit is vooral te wijten aan een zware periode, maar ook aan die irritante belletjes aan haar schoenen. Ze werkt namelijk als elf in een kerstwinkel die het hele jaar open is. Net op het moment dat ze haar ontslag wil indienen, stapt er een knappe man de winkel binnen. Is hij te mooi om waar te zijn? Je ontdekt het in deze film!

Leuk: in deze film is een nummer te horen die nog nooit eerder is uitgebracht. Kijken dus!

6. Sleepless in Seattle (1993)

Samen met Meg Ryan schittert Tom Hanks in de romantische komedie ‘Sleepless in Seattle’.

Deze prachtige kerstfilm gaat over 2 totaal verschillende mensen die door het lot naar elkaar toe worden gedreven. We zullen niet al te veel verklappen, maar … De zoon van weduwnaar Sam belt op kerstavond naar de radio en zegt dat zijn vader een nieuwe vrouw nodig heeft. Deze wens wordt verhoord als Sam schrijfster Annie ontmoet. Zij is er gelijk van overtuigd dat het voorbestemd is. Maar er zijn 2 zaken die dit wat lastiger maken: Annie is verloofd met een ander en Sam weet nog niet dat ze voor elkaar geschapen zijn.

7. All That Heaven Allows (1955) 

All That Heaven is een ultieme kerstfilm met alles erop en eraan.

De rijke weduwe Carry wordt verliefd op de veel jongere arbeider Ron, die in haar tuin werkt. Hij zit haar ook wel zitten en al snel zijn ze stapelverliefd. Hun plannen om te trouwen stuiten op veel verzet. Iedereen is het erover eens: de verschillen in leeftijd en stand zijn gewoon echt te groot. Onder druk van haar familie verbreekt Cary daarom haar relatie. Maar al snel bedenkt Cary zich en volgt ze alsnog haar hart.

“How much does Heaven Allow a Woman in Love?”

8. All I Want For Christmas (1991)

In de kerstfilm All I Want For Christmas proberen 2 kinderen hun gescheiden ouders te herenigen.

Ethan en Hallie willen niets anders. Hallie wil dan ook maar 1 ding van de Kerstman: ze wil vragen of hij ze weer bijeen kan brengen. Haar oudere broer wil niet vertellen dat de Kerstman niet bestaat en bedenkt de meest geweldige plannen om hun ouders te herenigen. Dit wordt wat bemoeilijkt als haar moeder wil hertrouwen met een andere man. Hoe loopt dat af? 

9. It’s a Wonderful Life (1946)

Voor films geldt: hoe nieuwer ze zijn, hoeft niet betekenen dat ze ook beter zijn. Daarom introduceren we je graag de oudste kerstfilm van dit lijstje: ‘Its a Wonderful Life’.

Deze film gaat over George Bailey (gespeeld door James Stewart), hij wil op kerstavond van de brug springen. Hij wenst nooit meer geboren te zijn. Omdat hij zo’n goed hart heeft, verschijnt Angel Clarence. Zij laat in deze film zien hoe de stad van Bailey eruit zou zien zonder hém. Dit laat hem beseffen dat zijn leven wonderful is. 

Zorg dat je de zakdoeken bij de hand hebt!

10. Elf (2003)

Maak kennis met de kerstfilm Elf.

Op kerstavond kruipt een baby in de zak met cadeautjes van de Kerstman en wordt per ongeluk meegenomen naar de Noordpool. Ze besluiten de baby Buddy te noemen en laten hem opvoeden door Papa Elf. Als Buddy volwassen is, beseft hij dat hij niet tussen de andere elfen past. En dan niet alleen vanwege zijn lengte. Hij besluit terug te reizen naar New York om zijn eigen vader te vinden. Er is echter een probleem: zijn vader staat op de lijst met stoute mensen. Wanneer hij in New York is aangekomen, ontdekt hij waarom.

Nog meer leuke kerstfilms: 

  • Miracle On 34th Street (1947) 
  • The Bishop’s Wife (1948)
  • Miracle On 34th Street (1947)
  • Meet Me In St Louis (1944)
  • The Santa Clause’ (1994)
  • The Christmas Choir (2008)
  • Nationals Lampoon’s Christmas Vacation (1998)
  • The Santa Clause (2008)
  • The Nightmare Before Christmas (1993)
  • Home alone (1990)
  • The Holiday (2006)
  • Christmas In Connecticut (1945)
  • Holiday Inn (1954)

Meer over: