Ga naar de inhoud

Wat is de beste e-bike van 2023? Goede prijs-, kwaliteitverhouding

Update:
e-bike

In 2023 zijn er uitgebreide tests geweest van verschillende elektrische fietsen door diverse bronnen, waaronder de ANWB en Consumentenbond. Het kiezen van de juiste e-bike vergt zorgvuldigheid. Voor een goede prijs-kwaliteitverhouding en om te zien of de fiets bij je past, zijn deze testresultaten nuttig.

We brengen hier een samenvatting van deze testuitslagen, waarbij we de best beoordeelde elektrische fietsen per categorie bespreken.

AD test: beste e-bike 2023

  • De allerbeste e-bike van 2023? De Cortina E-Nite. Deze fantastische elektrische fiets is de meest gewaardeerde e-bike in de categorie elektrische stadsfietsen tussen de 2000-2500 euro. Hij scoorde een 8,3. Opvallend aan deze e-bike is de geïntegreerde koplamp in het frame, waardoor deze goed beschermd is in drukke stallingen.
  • De Gazelle Grenoble C7+ HMB scoorde een 8,6. Deze e-bike kreeg lof voor de betrouwbare Bosch Active Plus middenmotor en de handige MIK HD bagagedrager.
  • De KOGA E-Nova EVO PT Unlimited, bekend om zijn hoogwaardige afwerking en fraaie wielophanging, werd als beste beoordeeld in de categorie elektrische stadsfietsen van 3.500 euro of meer.

AD schoolfietsentest

Voor elektrische transportfietsen won de Gazelle HeavyDutyNL C7 HMB, met een 8,4 als rapportcijfer. Deze fiets werd geprezen om zijn rustige acceleratie en handigheid voor schooltassen.

De Batavus Fonk E-go Plus en Cortina E-Common waren ook opvallende modellen in deze categorie.

ANWB Kampioen middenklassetest

In de categorie elektrische middenklassefietsen tot 2.250 euro kreeg de Batavus Finez E-go een 7,5 van het ANWB-panel. Vooral op het gebied van veiligheid en motorprestaties scoorde deze fiets hoog.

De Union E-Fast volgde met een 7,3 en werd geprezen om zijn stabiliteit en gebruiksgemak.

Fietsvoordeelshop e-bike favorieten

  • Voor dagelijkse fietsers werd de Batavus Altura E-go Power met een Bosch Active middenmotor aangeraden.
  • De Sparta d-Rule Energy, fiets van het jaar in de categorie ‘urban’ in 2022, blijft ook in 2023 populair door zijn betrouwbare Bosch Performance middenmotor en hydraulische schijfremmen.
  • Voor recreatieve fietsers waren de Pegasus Siena E7F Plus Disc en Kalkhoff Image 5.B Excite+ aanbevolen vanwege hun comfortabele rijgedrag en hoogwaardige componenten.
  • Voor families werden de Batavus Fier 2, met ruimte voor tot wel 4 kinderen, en de Gazelle Bloom C7 HMS, speciaal ontworpen voor jonge gezinnen, aanbevolen vanwege hun ruimte en kindvriendelijke opties.

Hoe vind je de beste elektrische fiets voor 2024?

Het vinden van de juiste e-bike die perfect bij jou past, is nog best lastig. Neem de bovenstaande fietsen in ieder geval mee in je besluit en:

1. Bepaal je behoeften

Denk na over waar je de e-bike voornamelijk voor wilt gebruiken. Is het voor woon-werkverkeer, recreatief gebruik, of misschien voor het vervoeren van spullen of kinderen?

2. Comfort en functionaliteit

Test verschillende modellen om te zien welke het meest comfortabel aanvoelt. Let op zaken als zadelhoogte, stuurpositie en instapgemak. Kijk ook naar de functionaliteit, zoals de versnellingen, accucapaciteit en het type motor.

3. Testritten

Niets verslaat een testrit! Je moet immers wel veilig fietsen op een elektrische fiets. Probeer verschillende modellen uit op verschillende terreinen om te zien hoe ze presteren in verschillende omstandigheden.

4. Onderzoek en reviews

Lees reviews en onderzoek verschillende merken en modellen. Kijk naar betrouwbaarheid, service na verkoop en duurzaamheid. Ervaringen van anderen kunnen enorm waardevol zijn.

5. Probeer verschillende soorten

Of het nu gaat om een elektrische stadsfiets, een mountainbike of een bakfiets, probeer diverse types om te zien welke het beste bij je past.

6. Budget

Stel een realistisch budget vast en kijk naar e-bikes die binnen dit budget vallen. Soms bieden duurdere modellen extra’s die voor jou van belang kunnen zijn, maar soms zijn meer betaalbare of refurbushed e-bikes opties net zo goed.

7. Extra functies

Overweeg extra functies zoals bagagedragers, verlichting, type remmen en slimme technologie. Sommige mensen hechten veel waarde aan deze extra’s.

8. Probeer deskundig advies

Praat met experts in fietswinkels. Zij kunnen je vaak begeleiden en je helpen de juiste keuze te maken op basis van je behoeften en budget.

Fiets gevonden? Stap dan op de fiets en ontdek de leukste fietsroutes bij Fietsnetwerk.nl!

Meer over: