Ga naar de inhoud

Waar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands auto?


Elk jaar kiezen meer dan twee miljoen mensen voor een andere auto. Daarvan kiest zo’n 65% voor een tweedehands auto. De aanschaf van een andere auto is niet alleen leuk en spannend, het kopen van een tweedehands auto kan wat risico’s met zich meebrengen. Met deze tips voorkom je een miskoop en beleef je veel plezier van je tweedehands auto. 

Een tweedehands auto is aanzienlijk goedkoper en er is een groot aanbod. Omdat je beperkte garantie hebt en er onzekerheid heerst over de technische staat, is het verstandig om een paar punten in acht te nemen. Wees te allen tijde kritisch, ongeacht waar of van wie je de auto koopt. 

1. Kies een auto die aansluit op jouw wensen en behoeften

Het aanbod van tweedehands auto’s is ontzettend groot. Ga daarom niet op de eerste de beste auto af. Wees kieskeurig en bedenk waarvoor je je auto wilt gebruiken en welk model én type daar het beste bij past. Denk hierbij aan de ruimte van de auto, de hoeveelheid aan zitplaatsen, de instaphoogte, het merk, het brandstofverbruik, elektronische snufjes en de veiligheidsvoorzieningen van de auto. Zorg ook dat je van tevoren je budget bepaalt. Het is verstandig om je budget al thuis vast te stellen, zo ga je minder snel over je eigen grenzen heen. In de showroom zien alle auto’s er heel verleidelijk uit en vooral dat model met iets meer opties en minder kilometers op de teller. 

Top 10 meest verkochte tweedehands auto’s

1.    Volkswagen Golf
2.    Volkswagen Polo
3.    Opel Corsa
4.    Renault Clio
5.    Ford Focus
6.    Ford Fiesta
7.    Opel Astra
8.    BMW 3-serie
9.    Peugeot 206
10.  Toyota Aygo 

2. Koop je auto bij een autobedrijf

Het kopen van een tweedehands auto, kan wat risico’s met zich meebrengen. Omdat je géén volle zekerheid krijgt over de technische staat van de auto, is het aan te raden om een tweedehands auto te kopen bij een autobedrijf. Als dit bedrijf bij de BOVAG is aangesloten, heb je meer zekerheden met betrekking tot garantie en service dan wanneer je hem via Marktplaats of bij een particulier koopt. 
De aanschafprijs van een tweedehands auto is vaak iets hoger bij een autobedrijf. In ruil daarvoor krijg je meestal een paar maanden garantie op de auto en voorkom je onverwachte kosten door een mankement aan de auto.

TIP: Een verkoper is verplicht de gebreken aan de auto te melden. Vraag daar expliciet naar!
Aan de andere kant heb je als koper óók de plicht om de staat van de auto te onderzoeken, bijvoorbeeld door middel van een proefrit en een aankoopkeuring. Dat laatste gebeurt niet altijd. Je kunt dit het beste uit laten voeren door een onafhankelijke partij, zoals de DEKRA. Dan weet je wat je koopt.

3. Controleer tijdens een proefrit

Een uitgebreide proefrit is een leuke must. Het is fijn om iemand mee te nemen. Twee personen zien zeker meer dan één. Zorg dat je een proefrit maakt over verschillende soorten wegen, zodat je weet hoe je auto hierop reageert en of alle bedieningen en knopjes blijven functioneren. Je kunt je wel voorstellen dat je auto het wat zwaarder te verduren heeft op een landweg dan op de snelweg. Let tijdens de proefrit goed op gekke geluiden, zorg daarom dat de radio uitstaat. Als je ietwat vreemde geluidjes hoort, zijn dit vaak tekenen van slijtage. Check het dashboard, de toerenteller en de koppeling. Let daarnaast ook op de kleine dingen die misschien wat minder voor de hand liggen. Werken de gordels, kunnen de ramen open en dicht, zitten de stoelen lekker? Als je van plan bent om meerdere mensen te gaan vervoeren, ga dan zelf even achterin zitten. Ga je vaak op vakantie? Kijk dan goed of de auto veel spullen kan vervoeren in de achterbak.

Aanrader: Door je enthousiasme vergeet je vast iets te bekijken wat je achteraf had willen weten. Schrijf van te voren op wat je belangrijk vindt om te controleren tijdens de autorit met je potientiele nieuwe wagen.

4. Verdiep je in de geschiedenis van de auto

Als de proefrit is bevallen, is het tijd om je te verdiepen in de geschiedenis van de auto. Zoek uit wat er allemaal mee gebeurd is en wie heeft er allemaal mee gereden? Niet alle tweedehands auto’s zijn van een oud dametje geweest, die de auto in de garage had staan. Ga aan de hand van het onderhoudsboekje na wat er in het verleden heeft plaatsgevonden. Denk hierbij aan onderhoud, reparaties en APK. Zijn er geen onderhoudsbeurten overgeslagen en is alles netjes bijgehouden? Is er minder goed onderhoud gepleegd, dan moet de aanschafprijs ook een stuk lager liggen en heb je – met enige risico – een voordelige aankoop. 

Daarnaast is het slim om een teller-rapport op te vragen. Zo weet je dat er niet met de teller is gesjoemeld. Geregeld wordt de kilometerteller teruggedraaid, om de auto voor meer geld te verkopen. Een teller-rapport vraag je met je DigiD aan bij het RDW. 

5. Onderhandel als een professional

Een groot voordeel van het kopen van een tweedehands auto, is dat je kunt onderhandelen over de prijs of extra’s. Erg fijn, je wilt immers zo min mogelijk betalen. Zoals we al eerder schreven, is het fijn om met zijn tweeën te komen als je een tweedehands auto wil aanschaffen. Ook met het onderhandelen kan dit erg fijn zijn, omdat je samen kunt overleggen, waardoor je onderhandelpositie wordt versterkt. Vergelijk de prijs van vergelijkbare auto’s van hetzelfde merk, bouwjaar en kilometerstand. Zo weet je wat een redelijke prijs is en je er maximaal voor wilt betalen.

Wil je je eigen auto inruilen? Zoek dan ook eerst op wat jouw auto ongeveer waard is. Als je wilt onderhandelen, benoem dan de minpunten van de auto – waar je je oog op hebt laten vallen – om te laten merken dat je niet helemaal tevreden bent, waardoor het logisch is dat je niet de volle mep gaat betalen. Blijf wel te alle tijden aardig – je moet er immers samen uitkomen om de aankoop te kunnen bezegelen. 

6. Leveringstermijn, koopovereenkomst en garantie

Neem de leveringstermijn in de koopovereenkomst op. Wie een vaste datum heeft afgesproken, mag de koopovereenkomst zonder gerechtelijke tussenkomst ontbinden als de verkoper zijn afspraak niet nakomt. Daarnaast is het fijn om de garantievoorwaarden ook in de koopovereenkomst te laten opnemen. Mocht je dan een mankement vinden, kan je je beroepen op de garantie. 

Ondanks dat een tweedehands auto aanzienlijk veel goedkoper is dan een nieuwe auto, blijft het een dure aankoop. Een aankoop waar je zuinig op bent. Met deze tips maak je je auto van binnen én buiten grondig schoon en is hij weer als nieuw. Veel rijplezier!

Meer over: