Draai voor klassieke weergave

10 tips voor de grote schoonmaak van je auto

Door de wasstraat of met een emmer sop: je auto schoonmaken kan op verschillende manieren. De meeste auto-eigenaren denken dat hun auto helemaal spik en span is na een bezoekje aan de wasstraat, maar dit is helaas niet waar. Je auto moet ook van binnen schoongemaakt worden! Met deze tien tips maak jij je auto zo goed en grondig schoon dat hij weer net nieuw lijkt.  

Hoe reinig je de binnenkant van je auto?

De binnenkant van je auto reinigen is niet moeilijk. Wel kan het veel tijd kosten en een hoop gedoe veroorzaken, vanwege alle lastig te bereiken hoeken en gaten in je auto. Als je een paar keer per jaar je auto grondig schoonmaakt, is dit voldoende. Dit zijn de vijf stappen, succes!

Reinig in 5 stappen van de binnenkant van je auto 

Stap 1: Verwijder alle rommel 

Voordat je aan de slag kan met het reinigen van je auto is het verstandig om alle ramen en deuren open te zetten, zodat je auto kan luchten. Pak een krat, doos of vuilniszak en verwijder alle losse rommel uit je auto. Pas daarna kan de grote schoonmaak beginnen.

Stap 2: Maak het autodashboard en de middenconsole schoon

Het autodashboard en de middenconsole van je auto is de plek waar je veel vuil en vingerafdrukken kan vinden. Voordat je alle schoonmaakmiddelen uit de kast trekt, raden wij je aan om slechts een vochtige doek te gebruiken zonder schoonmaakmiddelen. Zo voorkom je gekke strepen en blijft het plastic onbewerkt helder.

Stap 3: Maak je autoruiten schoon

Deze stap wordt vaak vergeten. Je autoruiten aan de binnenkant schoonmaken is echter bijna net zo belangrijk als het reinigen van de ruiten aan de buitenkant. Gebruik hiervoor een speciale ruitenreiniger.  

Stap 4: Reinig je portieren en autostoelen

Een vlek op je portier of autostoel ziet er vies uit. Deze vlekken en eventueel rokersgeur kunnen het ook erg stinken in zo'n kleine ruimte. Zorg daarom dat je een passend middel voor de binnenbekleding gebruikt. Als je een leren bekleding hebt, dien je hiervoor een ander middel te gebruiken dan voor stoffen bekleding. Huismiddeltjes hiervoor zijn baking soda of afwasmiddel, maar er zijn diverse natuurlijke of reguliere schoonmaakproducten die de vlekken verwijderen en het materiaal weer fris laat ruiken. 

Stap 5: De vloerbekleding stofzuigen en schoonmaken

Nu is het tijd om je auto grondig te stofzuigen. Vergeet hierbij de automatten en de bekleding in de bagageruimte niet. Je zult verstelt staan hoeveel rommel zich hier heeft verzameld. In veel auto's is het plafond ook voorzien van bekleding, dit stofzuigen levert een zichtbaar resultaat op. Spray tot slot de matten in met een grondige schoonmaakspray.

Nu je de binnenkant hebt behandeld, is het tijd voor de buitenkant!

Voor het wassen van de buitenkant van je auto kan je natuurlijk naar de wasstraat gaan, of hem zelf wassen. Verrassend genoeg wordt de auto het beste schoon van het wassen met de hand en voorkom je kans op krassen. Hoe vaak je dit moet doen, kan je het beste zelf inschatten. Rijd je wekelijks door het bos, of gebruik je je auto alleen voor de boodschappen? Hoe dan ook, zorg in ieder geval dat je je auto schoonmaakt als het bewolkt is buiten. De auto droogt namelijk als een speer in de zon, waardoor er meer vlekken en strepen achterblijven. Zonde van de inspanning.

Autowassen_binnenkant_buitenkant

Reinig in 5 stappen de buitenkant van je auto 

Stap 1: Gebruik schone doeken en ververs regelmatig het water in je emmer.

Ververs regelmatig het water in de emmer; vuil en zand blijven op de bodem aanwezig. Elke keer wanneer je jouw washandschoen in het water doopt, loop je het risico dat je een deel van dit vuil over je auto uitsmeert. Het beste kun je hiervoor een microfiber washandschoen gebruiken. Een emmer water kan afwisselend koud of warm zijn. Koud om af te spoelen en warm om te soppen. Gebruik zo min mogelijk schoonmaakmiddel om het milieu te sparen of kies voor producten met milieukeur; zeepresten en andere schadelijke stoffen komen in het oppervlaktewater terecht.

Wist je dit? In verschillende gemeenten is de auto op straat wassen expliciet verboden.  

Het verversen gaat ook op voor je schoonmaakdoeken. Was je auto altijd in de lengterichting. Draaiende bewegingen veroorzaken namelijk cirkelvormige krassen die in het volle (zon)licht goed te zien zijn. Maak je auto tot slot droog met een droogdoek, dit is een zeer zachte doek die geen beschadigingen aan de lak aanbrengt.

Stap 2: Maak de sensoren en camera’s op je auto schoon

Wanneer je sensoren en camera’s op je auto hebt, is het verstandig om deze ook goed schoon te maken. Als deze erg vies zijn, kunnen ze namelijk minder goed functioneren omdat vuil- of sneeuwresten zich ophopen voor de benodigde radar, camera’s of sensoren. Maak ze daarom goed schoon! Je krijgt er gelijk een veilig gevoel van. 

Stap 3: Laat je banden weer stralen als nooit tevoren.

Vaak zijn je velgen erg vies. Niet heel gek, als je je bedenkt dat ze bijna al het remstof opvangen, omdat je constant afremt en wegrijdt. Om dit vuil goed van de velgen te krijgen raden we je aan een velgenreiniger te gebruiken. Deze krijgt het vuil veel makkelijker van de velgen af! Geef daarna je autobanden hun nette en frisse uitstraling weer terug door de banden hun diepe zwarte kleur terug te geven. Dit doe je met een speciale bandenspray of bandengel. 

Stap 4: Zorg voor schone ruiten

Je hebt je ruiten al van binnen schoongemaakt, dus nu is het tijd voor de buitenkant. Je zult zien dat het er prachtig uitziet. Zorg wel dat je al het zand van je ruit hebt verwijderd, door vooraf te spoelen, om te voorkomen dat je krassen maakt tijdens het schoonmaken. 

Stap 5: Wax je auto

Als je je auto echt gloed als nieuw wil krijgen, is het verstandig om na een grondige wasbeurt de auto in de wax te zetten. Met goede waxproducten kun je de glans en kleur van de lak herstellen. Een waxbeurt verlengt de levensduur van de lak en zorgt ervoor dat nieuw vuil minder snel hecht aan de lak.

Lees ook:

Nu je auto schoon is, is het tijd om je huis schoon te maken. In de bomvolle schuur kun je niks terugvinden, de garage puilt uit van alles wat daar is geparkeerd en niemand weet wat er allemaal op zolder staat te verstoffen. Ben je de rommel in huis zat? Of stoor je je aan overvolle kasten en lades? 

Tijd voor een opruimactie, waarbij het hele huis grondig onder handen wordt genomen. Hoe pak je dat het beste aan? In dit artikel geven we je tips hoe je het hele huis grondig opruimt. 

Je barbecue eenvoudig schoonmaken, doe je het beste met deze handige aanwijzigingen. 

Auteur: Ilse Bloemendal