Ga naar de inhoud

Belastingdienst stuurt 27.000 aanmaningen vanwege coronaschuld

Update:
Belastingdienst aanmaningen coronaschuld

In september heeft de Belastingdienst aanmaningen verzonden naar 27.000 ondernemers. Dit leidt nu tot dwangbevelen en de inzet van deurwaarders door de Belastingdienst.

Staatssecretaris Van Rij heeft naar de Tweede Kamer bericht via een brief dat ondernemers in Nederland nog steeds kampten met de schuld van de coronabelastingen. De Belastingdienst had geen geduld meer en stuurde massaal aanmaningen de deur uit. Ondernemers die deze aanmaningen ontvangen moeten hun volledige schuld als één betaling voldoen.

Opgelopen en onbetaalde belastingschuld na Corona

Sinds oktober vorig jaar, zijn ondernemers door de Belastingdienst verplicht gesteld om de opgelopen belastingschuld in termijnen terug te betalen, met een betalingstermijn van 5 jaar. Desondanks liepen vele ondernemers een achterstand op hun betalingen of hebben ze zelfs helemaal niet betaald.

Eerder dit jaar heeft de Belastingdienst kenbaar gemaakt dat ondernemers die een te grote achterstand in betalingen hebben opgelopen, hun volledige schuld in één keer moeten afbetalen. Indien ze niet in staat zijn om dit te doen, worden er deurwaarders ingeschakeld.

Financiële hulp en toekomstige maatregelen

Hoewel de huidige situatie voor velen een uitdaging lijkt, benadrukt het ministerie van Financiën dat ondernemers nog steeds om hulp kunnen vragen, zelfs nadat ze een dwangbevel hebben ontvangen. Volgens het ministerie van Financiën betreft het vooral kleine bedrijven die vaak een schuld van minder dan 20.000 euro hebben.

Later deze maand zal de betalingsregeling voor een extra 8.000 ondernemers worden ingetrokken vanwege achterstallige betalingen. Bovendien krijgen 30.000 ondernemers met een achterstand medio november een waarschuwingsbrief. Zij worden opgeroepen om binnen 2 weken actie te ondernemen, anders wordt hun betalingsregeling ook ingetrokken.

Totaal aantal aanvragen om uitstel

Vanwege de pandemie hebben uiteindelijk 400.000 ondernemers om uitstel van bepaalde belastingen gevraagd tijdens de coronatijd, met een totaal bedrag dat oploopt tot 47,7 miljard euro. De schuld van coronabelastingen is zowel een uitdaging voor deze ondernemers als voor de overheid. Het vermogen om deze schuld op te lossen kan bepalend zijn voor de toekomstige economische gezondheid van Nederland.

Belastingdienst vordert coronaschuld

Welke belastingen betalen we allemaal in Nederland.

Bron: metronieuws, NOS.nl

Meer over: